Pratite nas

Tech

10 najboljih CPU procesora u 2022. godini

Procesor

Procesor je srce računala. To ćete često čuti, a možemo se složiti da je to istina. Ova malena komponenta koja je još poznata i pod imenom CPU (engl. – Central Processing Unit) zadužena je za obavljanje ogromnog broja instrukcija i operacija u računalu i bez nje ne bi bilo niti računala.

Dva su glavna proizvođača procesora u svijetu, a to su tvrtke za koje ste zasigurno čuli – Intel i AMD. Čest je slučaj tako da kada tražite koji bi procesor najbolje mogao zadovoljiti vaše želje i potrebe, pokušavate pronaći koje prednosti ima koji od ova dva proizvođača. Možda vam možemo pomoći upravo u tome jer donosimo popis od 10 najboljih CPU procesora u 2022. godini.

Procesor
Foto: Pixabay

10. Intel Core i9-10980XE Extreme

Ovaj nevjerojatno snažni procesor sadrži 18 jezgri i 36 niti. Core i9-10980XE Extreme kreiran je kako bi služio kao mozak izuzetne stolne konfiguracije. Smjestili smo ga na 10. mjesto naše liste jer ipak možemo reći da je velikoj većini korisnika računala nepotrebno jak, osim ako ne spadaju među one pojedince koji redovito pokreću aplikacije toliko zahtjevne da iskoriste sve jezgre i niti koje su im dostupne. Takve aplikacije uključuju 4K ili 8K video uređivanje, podatkovne znanstvene aplikacije ili sastavljanje golemih baza podataka.

9. AMD Ryzen Threadripper 3970X

AMD Ryzen Threadripper 3970X je jedan od tri elitna procesora treće generacije iz AMD-ove linije megaprocesora. Uz 32 jezgre i 64 niti, ovaj procesor je trenutno sami vrh kada govorimo o procesorima za vrhunske konfiguracije. Također, to je i za svakoga tko se oslanja na programe koji zahtijevaju što više jezgri i što više snage. Njegovi rezultati testiranja pojedinačne jezgre i nisu bili posebno uspješni, no kada se testovi odvijaju na procesima koji zahtijevaju korištenje više jezgri, Threadripper 3970X je porušio nekoliko rekorda. Mnogima neće uopće niti zatrebati ovoliko snage, tako da se u konačnici ne isplati posjedovati ovaj procesor čija je cijena proporcionalna njegovoj snazi.

8. Intel Core i5-11600K

Ovaj procesor ima 6 jezgri i 12 niti. Radi se o procesoru Intelove 11. generacije (Rocket Lake) stolnih procesora. Kao i većina Intelovih procesora, pokazao je sjajne rezultate na testiranjima pojedinačnih jezgri. Njegova je cijena sasvim privlačna za korisnike koji žele odličan omjer cijene i kvalitete. Također, uspoređujući ga s procesorima konkurenta AMD-a koji imaju slične performanse, dolazi se do zaključka da je znatno isplativiji od njih i zato se našao na našem popisu.

7. AMD Ryzen 5 5600X

Kao procesor sa 6 jezgri i 12 niti, AMD Ryzen 5 5600X se savršeno uklapa u tržište procesora srednjeg ranga usmjerenih na igranje igara, a sa sobom donosi najbolji balans broja jezgri i cijene. Može se reći da ovaj procesor predstavlja ozbiljnu konkurenciju Intelu. Ryzen 5 5600X pokazao je odlične rezultate u testiranjima na raznim igrama te ne čudi da je čest odabir gejmera u 2022. godini.

6. Intel Core i9-12900K

Core i9-12900K je procesor Intelove 12. generacije (Alder Lake) i sa sobom donosi cijeli niz nadogradnji te inovacija za stolna računala. Njegova poboljšanja uključuju podršku za novi DDR5 RAM standard velike brzine, kao i nadogradnju na PCI Express 5.0, a to je nešto što pronalazimo na najnovijim matičnim pločama. Intel je također blisko surađivao s Microsoftom na optimizaciji novih CPU-a za Windows 11, dodajući nove značajke koje inteligentno učitavaju Core i9-12900K ovisno o tome koje se jezgre koriste gdje i zašto.

5. AMD Ryzen 9 5900X

Kada je izašao Intel Core i9-10900K koji je prozvan najbržim CPU-om za igre ikada, AMD si je postavio veliki cilj. Rekli su kako će njihov Ryzen 9 5900X zasjesti na taj tron i to za manje novca. U tome su zapravo i uspjeli jer AMD Ryzen 9 5900X je pokazao bolje rezultate od komponente svog konkurenta.

4. Intel Core i5-10400

Ovaj procesor s 6 jezgri i 12 niti ne spada u sami vrh Intelovih procesora, ali njegova cijena u kombinaciji sa zadovoljavajućim performansama smjestila ga je visoko na našoj ljestvici. Kada smo se već dotaknuli cijene, vrijedi istaknuti kako je dosta jeftiniji od konkurencije koja zapravo pokazuje slabije rezultate na raznim testiranjima.

3. AMD Ryzen 3 3300X

Uz Ryzen 3 3300X, AMD je gurnuo svoj Zen 2 na jeftino tržište stolnih računala s ogromnim učinkom. Ovaj CPU s 4 jezgre i podrškom za do 8 procesnih niti nastavlja tradiciju svojih originalnih Zen prethodnika. Može se reći da postavlja novi standard kada govorimo o jeftinim stolnim CPU-ima koji omogućavaju igračima i kreatorima osobnih računala da troše manje i dobiju više.

2. Intel Core i5-12600K

Može se reći kako se Core i5-12600K nalazi u zlatnoj sredini između gotovo besprijekornih CPU-a srednjeg ranga AMD-a kreiranih tijekom prošle godine, ali unatoč tome, ne može se poreći moć koju prikazuje Core i5-12600K. On ima 16 jezgri od kojih su neke predodređene za performanse, dok se druge odnose na efikasnost.

1. AMD Ryzen 7 5700G

Na prvo mjesto našeg popisa smjestio se AMD Ryzen 7 5700G. Kako se AMD-ova moćna Zen procesorska arhitektura neprestano razvija, konačno je stigla do AMD-ovih CPU-ova s ​​najvećom vrijednošću: serija Ryzen G. Ona je opremljena integriranim grafičkim procesorima (IGP). Većini AMD-ovih Ryzen procesora nedostaje grafika, što je ključno pitanje u današnje vrijeme kada vidimo velike cijene grafičkih kartica. S lansiranjem procesora Ryzen 7 5700G, AMD otvara svoju silikonsku škrinju s blagom kako bi pružio grafiku za igranje uz 8 jezgri CPU-a.

 

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita