Pratite nas

Hosting & Domene

AlmaLinux dolazi kao zamjena za CentOS

almalinux zamjena za centos

AlmaLinux već sada možete preuzeti u Beta izvedbi. Ovaj serverski Linux sustav trebao bi zamijeniti CentOS, a kako stvari stoje, saznajte u nastavku. Koliko je AlmaLinux dobra zamjena za CentOS?

Tko god se okušao u upravljanju web serverom, u nekom trenutku je barem čio za Linux CentOS. Nebitno dali je riječ o CentOS 6, 7 ili 8, poznato je da CentOS kao takav odlazi u povijest. Naime, RHEL je zaustavio projekt u namjeri da svoje komercijalne serverske sustave prodaje u što većem broju. CentOS se pokazao kao odličan web server, baza server, i tako dalje, da je po svemu sudeći uzeo značajan dio „kolača“ na kojeg je računala kompanija RHEL.

Nije bilo druge, nego da ugase CentOS. Serveri koji rade na ovom sustavu i dalje mogu obavljati svoju zadaću, no pitanje je vremena kada će administratori početi da osjećaju probleme zbog nedostatka podrške za CentOS.

Na sreću, jedan ozbiljan dio zajednice odlučio se započeti novi projekt, s namjerom da na najbolji način nadoknade prazninu koju ostavlja CentOS za sobom. Pročitajte u nastavku, što se događa u ovom kontekstu, i što možemo očekivati u skorijoj budućnosti. Na prvi pogled, stvari izgledaju obećavajuće, i nema mjesta panici.

Što je AlmaLinux?

AlmaLinux je nova izvedba serverskog Linux sustava koji prati tehnologije koje nam je pružao, i još uvijek pruža CentOS. AlmaLinux je proizvod CloudLinux grupe programera koji su svjesni vrijednosti prethodno rađenog CentOS sustava. Tko god se nalazi u ovoj branši, vjerojatno poznaje vrijednost CentOS sustava u svijetu internet tehnologije. Zbog nekih poslovnih planova, RHEL, odnosno Red Hat se odlučio ugasiti projekt koji je živio sve ove godine. AlmaLinux je došao da na najbolji mogući način zamijeni nedostatak poznatog Linux sustava CentOS.

Već je 01. Siječnja, 2021. Godine CloudLinux obećao novi sustav, koji će biti dostupan u prvom kvartalu 2021. Godine. Rečeno, ispunjeno. Danas imamo mogućnost preuzeti novi OS. Da budemo potpuno iskreni, AlmaLinux u svojoj Beta verziji se oslanja na posljednju verziju CentOS 8 sustava. Nadamo se potpuno novom sustavu kroz nadolazeći period.

AlmaLinux kao zamjena za CentOS

Korisnici koji su preuzeli AmlaLinux Beta, i testirali ga, svoje prvo dojmove opisuju u pozitivnom i obećavajućem tonu. S obzirom da AlmaLinux koristi kompatibilni kod, doslovno, sa CentOS sustavom, lako ćete se prilagoditi i krenuti s radom.

Instaliranje LAMP paketa ide bez ikakvih problema. Sve što ste mogli uraditi na CentOS platformi, sada možete uraditi na platformi AlmaLinux.

Tim koji razvija AlmaLinux ide i korak dalje. Cilj im je pripremiti novi OS za što lakšu migraciju servera koji trenutno radi na CentOS-u. Skriptu su već dali na korištenje, i radi jako dobro. Naravno, moguće je da u nekom izdvojenim situacijama skripta ne uradi prijelaz kako je zamišljeno. Stoga se savjetuje, kao i uvijek, prije migriranja da uradite backup, snapshot ili ššto vam već vaš hosting provider nudi.

Svaki beta projekt nosi sa sobom manje probleme i greške u izvođenu koda. To je slučaj i ovdje, ali su greške baš minorne, i kompletan projekt AlmaLinux izgleda zaista obećavajuće.

Ako ste administrator trenutnog CentOS sustava, i želite prijeći na nešto drugo, zbog nedostatka podrške isl… savjetujemo vam da isprobate AlmaLinux. Ovo bi mogao biti jedan od najbolje prihvaćenih serverskih Linuxa kroz neko vrijeme koje dolazi. Koliko je bio popularan CentOS sve ove godine, tako bi, pa i više, mogao biti popularan AlmaLinux.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita