Pratite nas

Tech

BIOS ili UEFI: Što je što, i koja je razlika između ova dva pojma?

BIOS ili UEFI

Tko god se susreće sa računalima čuo je za pojam BIOS, a moguće i UEFI. Objasnit ćemo što je BIOS, što je UEFI i koja je razlika između ove dvije tehnologije. U nastavku pročitajte na temu BIOS ili UEFI.

Prije nego krenemo, vrijedi pojasniti kako se računalo zapravo pokreće i što se sve odvija u tom procesu, od pritiska na gumb za paljenje, do trenutka kada ugledamo Desktop nekog sustava.

Postupak paljenja – Boot

U našem žargonu za postupak paljenja računala kažemo bootanje, i to je osnovna operacija koju računalo izvrši prije nego se nastave druge radnje potrebne za kompletno paljenje računala.

Ako želite pokrenuti računalo,

  1. pritisnut ćete gumb za paljenje
  2. CPU se pokreće i traži instrukcije za rad. Kako je u ovom trenutku memorija računala prazna, CPU radi prema instrukcijama iz čipa na matičnoj ploči (BIOS ili UEFI), te nastavlja sa izvršavanjem neophodnih zadataka.
  3. Čip sa matične ploče radi Power On Self Test (POST), odnosno obavlja se inicijalizacija hardvera na tom računalu. POST detektira spojene uređaje (tipkovnica, miš, isl…) i provjerava dali su svi uređaji u ispravnom i radnom stanju. U tom trenutku korisnik čuje onaj zvuk (beep) koji ga obavještava o stanju računala (hardvera).
  4. Na kraju, firmware kod (jednostavni program u čipu) pregledava sve podatkovne uređaje (disk uređaje) i traži boot-loader. Boot-loader je softver, točnije skup naredbi koje će preuzeti bootanje sustava koji je instaliran na računalo.

Nakon što smo napisali kratki uvid u način paljenja računala, vraćamo se na temu. U nastavku pročitajte što je BIOS, i što je UEFI.

Što je BIOS?

BIOS je skraćenica od Basic Input/Output System. U prijevodu, riječ je o jednostavnom firmware kodu koji se izvršava na samom početku paljenja računala. Kod se nalazi pohranjen u čipu koji se zove EPROM (Eraseable Programmable Read-Only Memory).

Uz pomoć BIOS-a možemo pogledati hardver koji se nalazi u računalu, i koji je spojen sa matičnom pločom. Da bi ušli u BIOS, ovisno o proizvođaču, potrebno je prilikom paljenja računala pritisnuti tipku: del, F2, F1, Esc …

Što je UEFI?

Skraćenica UEFI dolazi od Unified Extensible Firmware Interface. UEFI radi isto što i BIOS, ali ipak ima nekih razlika u dizajnu i načinu na koji UEFI radi. Za razliku od BIOS čipa, u kojem se nalazi firmware kod, UEFI pohranjuje procedure u datoteci .efi, koja se nalazi u posebnoj particiji na tvrdom disku koja se zove EFI System Partition (ESP). U toj istoj particiji se nalazi i boot-loader.

UEFI je naslijedio prethodnika s ciljem da se uklone nedostatci koji su se pojavili s vremenom. U vrijeme kada se pojavio BIOS, takav sklop je bio i više nego dobar, te je desetljećima bio prisutan u računalima kakva poznajemo. Ipak, razvojem tehnologije, posebno u tom području, pojavila su se neka ograničenja, te je BIOS postao zastarjela tehnologija.

UEFI je mnogo napredniji u odnosu na BIOS, a ograničenja koja su prevaziđena su:

  1. UEFI podržava tvrdi disk kapaciteta daleko veća od 2TB, za razliku od BIOS-a koji je ograničen na tvrdi disk od 2,2TB
  2. UEFI ima bolje vrijeme bootanja
  3. UEFI ima lakšu podršku za nadogradnju firmware koda
  4. UEFI nudi opciju „Secure Boot“, što će spriječiti bootanje aplikacija koje nisu odobrene/potpisane
  5. UEFI radi na 32-bit i 64-bit tehnologiji, za razliku od BIOS 16-bit tehnologije. To znači da UEFI može ponuditi GUI okruženje, i možemo ga koristiti uz pomoć miša

Par riječi za kraj

Opisali smo način na koji se pali računalo, i spomenuli smo tehnologije BIOS i UEFI. Isto tako, na kraju smo naveli bitne razlike između te dvije tehnologije, i spomenuli prednosti UEFI tehnologije.

Moderna računala dolaze sa UEFI čipom, i više nije pitanje BIOS ili UEFI. Fokus je na tome da upoznate obje tehnologije, i naučite se koristiti novu, koja je stigla i zavladala u modernim računalima.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita