Pratite nas

Mobiteli i gadgeti

Česti problemi na Xiaomi uređajima, i kako ih popraviti?

xiaomi gps

Bez ikakve sumnje, Xiaomi je jedan od najpopularnijih proizvođača smartphone uređaja, i među omiljenim brendovima na našim prostorima. Sve veći broj ljudi koristi neki Xiaomi smrtphone, a tako velika populacija korisnika mora naići na određene probleme. Koji su to Xiaomi problemi, i kako ih riješiti?

Baš kao što je slučaj i kod drugih proizvođača, nije ni Xiaomi imun na određene probleme po pitanju softvera i hardvera. U nastavku ćemo spomenuti neke učestale probleme, koji se znaju pojaviti korištenjem Xiaomi pametnog telefona. Kao nastavak na te probleme, ponudit ćemo i moguća rješenja: kako da sami popravite Xiaomi koji se neobično ponaša.

Xiaomi nudi zaista odlične specifikacije i kvalitetu, za malo novca. Nije više povoljan kako je bio prije 4-5 godina, ali još uvijek je povoljniji od konkurencije koju želi sustići. Veliki broj uređaja diljem svijeta, svakako znači i da će se pojaviti Xiaomi problemi, kod određenog broj korisnika. Spomenut ćemo neke od najučestalijih problema koji bi se mogli pojaviti na nekom Xiaomi modelu.

GPS problemi na Xiaomi pametnom telefonu

Jedan određeni broj korisnika prijavio je probleme povezane sa GPS uređajem. Često se problemi odnose na pogrešno pozicioniranje trenutne lokacije na Google mapama. Vezano za taj problem, nekada se GPS ne može povezati na Google maps servis.

Kako popraviti probleme sa Xiaomi GPS servisom? Prije nego krenemo s popravkama, provjerite da koristite zadnju, ažuriranu MIUI verziju na vašem telefonu. Moguće da niste uradili nadogradnju, a da je Xiaomi uradio popravke na novijoj MIUI verziji.

Krenimo redom, ako imate GPS probleme, a koristite posljednju MIUI verziju:

 1. Resetirajte GPS u traci za obavijesti. Povucite prema dolje, i ugasite GPS. Nakon minutu ili dvije ponovno pokrenite GPS.
 2. Ako resetiranje GPS-a nije pomoglo, pokušajte uključiti Avion način rada (Airplane mode), jer će se tako resetirati sve konekcije koje smartphone trenutno obavlja.
 3. Sljedeći korak, ako i dalje imate problem sa GPS uređajem na Xiaomi telefonu, resetirajte smartphone. Nakon paljenja provjerite dali GPS radi kako treba.
 4. U slučaju da koristite neku maskicu za Xiaomi smarthone, uklonite je. Provjerite dali je GPS signal dostupan kada uklonite maskicu. Zna se dogoditi da maskica za pametni telefon ometa GPS signal.
 5. Na kraju ne preostaje ništa drugo nego da vratite Xiaomi uređaj na tvorničke postavke. Prije nego to učinite, uradite backup (sigurnosnu kopiju) podataka, a vraćanje uređaja na tvorničke postavke uradite prema uputama : Xiaomi vraćanje na tvorničke postavke.

Xiaomi se grije više od uobičajenog

Zna se dogoditi da se smartphone zagrijava više nego bi trebao. Zapravo je ovaj problem učestao i kod drugih proizvođača, što ne čudi ako uzmemo u obzir da je problem povezan sa sustavom Android. Problem sa pregrijavanjem Xiaomi uređaja često je javi kod malo starijih modela. Nisu ni novi modeli izuzeti od problem u potpunosti, ali je rijetkost da će se neki novi Xiaomi model pregrijavati. Xiaomi Redmi Note 5, Redmi Note 7 i njihove Pro verzije najčešće imaju probleme sa pregrijavanjem. Zajedničko im je da rade na starijoj seriji Snapdragon procesora, Snapdragon 600.

Zaustaviti pregrijavanje Xiaomi telefona možete na sljedeći način:

 1. Uklonite maskicu ako je koristite. Moguće je da maskica na telefonu smeta hlađenju unutarnjih komponenti smartphone uređaja.
 2. Zaustavite aplikacije koje rade u pozadini, a ne koristite ih.
 3. Redovno radite ažuriranje ustava Android. Naime, poznate probleme sa radom samog sustava, Xiaomi redovno uklanja svakom novom nadogradnjom.
 4. Uklonite dodatke i Live Wallpaper teme sa zaslona. Dinamične teme opterećuju procesor, pa tako i povećavaju potrošnju baterije i zagrijavanje telefona. Jednostavnim uklanjanjem teme na više načina ćete rasteretiti smartphone.

Kako spriječiti zagrijavanje Xiaomi telefona?

 • Izbjegavajte pozive koji traju 30 minuta i dulje
 • Nemojte igrati zahtjevne igrice 30 minuti ili dulje. Napravite pauzu, pa nastavite sa igranjem.
 • Potrudite se koristiti manji broj aplikacija u istom trenutku. Multitasking opterećuje procesor, povećava potrošnju baterije, i zagrijavanje telefona.
 • Izbjegavajte dugotrajno gledanje video sadržaja. Radite pauze, dovoljno duge, da se uređaj rastereti i da temperatura unutarnjih komponenti opadne na potrebnu.
 • Nemojte izlagati smartphone direktnom sunčevom svjetlu. Neki modeli u sebi čak imaju senzor, koji aktivira alarm u slučaju prekomjerne temperature unutarnjih komponenti (posebno baterije).

Xiaomi baterija se brzo prazni

Kineski proizvođač je poznat po tome što u svoje modele ugrađuje zaista impresivne baterije. Ipak, nije ništa neobično da se jedan određeni broj korisnika suoči sa problemom brzog pražnjenja baterije. Sada ćemo napisati par savjeta, kako da produljite trajanje baterije odnosno, svakodnevno korištenje telefona.

 1. Uvijek prvo provjerite dali koristite posljednju verziju sustava Android, odnosno MIUI. Ako se i potkrala neka greška u softverskom kodu, za pretpostaviti je da će već u sljedećoj verziji sustava ona biti uklonjena.
 2. Ako imate problem sa ubrzanom potrošnjom baterije, pokušajte očistiti Cache memoriju. Cache služi za brži rad aplikacije, ali se s vremenom nakupi toliko podataka da aplikacija može otežano raditi i crpiti bateriju više od uobičajenog. Očistite Cache memoriju, i provjerite dali se potrošnja baterije vratila u normalu.
 3. Moguće je da probleme radi aplikacija koju ste prethodno instalirali. Razmislite; dali se problem pojavio netom nakon što ste instalirali neku aplikaciju? Ako je to slučaj, pokušajte zaustaviti tu aplikaciju, ili je ukloniti. Ako je potrebno, možete očistiti Cache memoriju te aplikacije zasebno.

Zaključak za kraj

Xiaomi problemi koje smo spomenuli nisu povezani isključivo za modele ovog proizvođača. Svaki brend ima određene probleme i poteškoće koje moramo prihvatiti, ali i pokušati popraviti. Svi veći i manji proizvođači svake godine predstave veći broj novih uređaja, pa je sasvim uobičajeno da se na nekom od njih potkradu greške, kako u softveru, tako i u hardveru.

Ako ste uočili neki kvar na svom uređaju, i ne uspijevate pronaći rješenje, pišite u komentarima. Moguće da će netko ponuditi rješenje za vaš problem.

1 komentar

1 komentar

 1. Dragana

  28/01/2022 at 22:53

  Pozdrav, molim pomoć na xiaomi note 9 uređaju,stalno mi se pojavljuje značajka “Ne pokrivajte područje slušalica”, a to područje uopće nije pokriveno, nakon toga treba držat tipku za pojačavanje nekoliko sekundi i ista se isključi, al ne trajno , svaki puta kad želim ući u mobitel trebam značajku na tipki za pojačavanje isključiti.Kako i gdje isključiti tu značajku za stalno

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita