Pratite nas

Tech

CNC tehnologija – što je i za što se koristi?

CNC tehnologija

Vrlo je lako moguće da ste barem jednom u životu čuli za CNC tehnologiju. Posebice je to slučaj ako pratite tehnološke trendove, ali ne mogu se svi pohvaliti da znaju što je zapravo CNC tehnologija.

CNC je akronim koji nam dolazi iz engleskog jezika, a označava “Computerized Numerical Control”. Već u samom pokušaju prevođenja tog pojma na hrvatski rekli bismo da se radi o računalnoj numeričkoj kontroli, a to i dalje možda neće nekima objasniti što je CNC tehnologija. Upravo ćemo zato zaviriti malo dublje i pokušati objasniti što je ona i za što se koristi.

Što je CNC tehnologija?

Osim samog objašnjenja što znači pojam “CNC tehnologija”, kada bismo morali objasniti što je ona rekli bismo da je to računalni proizvodni proces u kojem unaprijed programirani softver i njegov kod kontroliraju kretanje proizvodne opreme.

CNC obrada upravlja nizom složenih strojeva kao što su brusilice i tokarilice koji se koriste za rezanje, oblikovanje i izradu različitih dijelova i prototipova. Iz dana u dan, CNC stručnjaci kombiniraju elemente mehaničkog dizajna, tehničkih crteža, matematike i vještina računalnog programiranja za proizvodnju različitih metalnih i plastičnih dijelova. CNC operateri mogu uzeti, primjerice dio lima ili metala i pretvoriti ga u neki bitan dio koji će koristiti strojevi i uređaji kao automobili, avioni i slično.

Što je CNC stroj?

CNC tehnologija - CNC stroj
Foto: Wikipedija

Strojevi za računalno numeričko upravljanje ili CNC su automatizirani strojevi kojima upravljaju računala koja izvršavaju unaprijed programirane sekvence kontroliranih naredbi. CNC strojevi tako uvelike olakšavaju i unaprjeđuju proizvodnju kakva je nekoć bila jer nije potrebna neka velika količina ljudske snage budući da se radi o vrlo moćnim strojevima.

Današnji moderni CNC strojevi razumiju i funkcioniraju pomoću CNC obradnog jezika nazvanog G-kod koji im ističe precizna mjerenja za proizvodnju. Današnji dizajn i mehanički dijelovi za CNC sustave visoko su automatizirani. To ih razlikuje od starih i pomalo opasnih tvorničkih strojeva na kakve biste pomislili nekoć.

Mehaničke dimenzije dijelova definirane su korištenjem softvera za računalno potpomognuto projektiranje (CAD), a zatim su prevedene u smjernice za proizvodnju pomoću softvera za računalno potpomognutu proizvodnju (CAM). Stoga je važno imati obrazovane CNC strojare i programere u industriji za upravljanje ovim visokotehnološkim strojevima.

Koliko je CNC tehnologija danas važna?

Kako bismo objasnili koliko je CNC tehnologija danas važna, spomenut ćemo samo neke od najbitnijih razloga zašto se koristi.

Efikasnost

Proces CNC obrade vrlo je efikasan. Korištenje najsuvremenije tehnologije automatizira sve značajne procese u CNC obradi što je čini izuzetno brzom. CNC strojevi koji se koriste u proizvodnoj industriji su kreirani kako bi zadovoljili potrebu za visokom produktivnošću i optimalnom izvedbom.

Visoka razina preciznosti

Gotovo bilo koji krajnji proizvod za koji se koristi CNC tehnologija zahtijeva jednu visoku razinu preciznosti. Stoga informacije koje će osoba koja koristi CNC uređaj unositi moraju biti točne kako bi se sve odradilo što pravilnije. Ponekad je potrebno proizvesti i velik broj identičnih dijelova što ljudska ruka jednostavno ne može postići, dok CNC stroj taj zahtjev može ispuniti.

Odličan u stvaranju prototipova

Prototipovi su bitni u bilo kojoj industriji prije nego što će se ući u masovnu proizvodnju. Kao što smo ranije naveli, kako bi se moglo maksimalno efikasno i precizno neki plan pretvoriti u realnost, potrebni su uređaji poput CNC-a koji neće ostaviti prostora za grešku, naravno, pod uvjetom da prilikom samog programiranja uređaja nije došlo do neke ljudske greške i previda.

Mogućnost obrade raznih materijala

Ovisno o tome za što se koristi CNC tehnologija, možda će biti potrebno kreirati proizvode od različitih materijala. Bilo da je materijal plastika, drvo, keramika, guma ili metal, CNC obrada će biti podjednako učinkovita.

Kako postati CNC operater?

Pozicija CNC operatera danas je zapravo jedan poprilično tražen posao. S obzirom da se ne radi o nekom fizički napornom poslu koji je uglavnom sasvim pristojno plaćen, mnogi bi se mogli zapitati kako uopće postati CNC operater.

Prvi preduvjet je svakako znati što je CNC tehnologija i u kakvim se sve procesima koristi. Možemo reći kako nakon toga postoje dva uobičajena načina kako postati CNC operater ili barem naučiti ono što je najbitnije. Jedan od tih načina je svakako se prijaviti na neki od tečajeva gdje ćete detaljno naučiti sve što morate znati, dok bi drugi način bio pokušati učiti samostalno. Primjerice, pomoću raznih tutorijala možete samostalno učiti ranije spomenuti G kod koji se koristi kako bi se CNC uređaju kreirale instrukcije i naredbe potrebne za njegovu obradu materijala.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita