Pratite nas

Tech

CovidGO – čemu služi ova aplikacija i kako se koristi?

Logo CovidGO aplikacije

Još od početka 2020. godine svijet je počeo živjeti na nešto drukčiji način. Naravno, detaljnije opisivati zašto je to tako ne bi imalo previše smisla budući da se može saznati doslovno svakoga dana gledajući vijesti ili čitajući novine. Iz dana u dan kreirane su nove mjere kako bi se pokušalo zaštititi ljude, a došlo je i do toga da svi koji su se cijepili moraju posjedovati potvrdu koja to dokazuje kako bi mogli ući i posjetiti velik broj ustanova. Budući da živimo u 2022. godini, jasno je da će netko kreirati digitalni način za pohranjivanje potvrde kako ljudi ne bi sa sobom morali nositi njezin papirnati oblik. Taj digitalni način došao je u vidu aplikacije koja nosi naziv CovidGO.

Naravno, ne radi se o nikakvoj prekompliciranoj aplikaciji jer ona bi trebala biti namijenjena za doslovno sve uzraste tako da ne zahtijeva komplicirane tutorijale. Pritom se, naravno, u drugi plan stavio izgled aplikacije i neke njezine dodatne značajke, a naglasak je na funkcionalnosti. Recimo stoga nešto više o samoj aplikaciji te kako se ona koristi.

Gdje nabaviti aplikaciju CovidGO?

Izgled CovidGO aplikacije
Foto: Screenshot

Kao i veliku većinu mobilnih aplikacija, tako je i CovidGO moguće nabaviti iz službene trgovine aplikacijama. Za Android uređaje to je Google Play Store, dok je za iOS uređaje to App Store. Instalacija aplikacije je automatska i pokrenut će se odmah nakon skidanja te s time zaista ne bi trebalo biti problema.

Kako funkcionira CovidGO?

Kada se netko cijepi, dobit će potvrdu koja dolazi i u obliku QR koda. Za one koji ne znaju QR je anagram za “Quick Response”, a u prijevodu na hrvatski jezik to bi značilo “brz odaziv”. QR kod je dvodimenzionalni kod koji dolazi u obliku slike i može se skenirati kamerom mobitela. Upravo zato je jako efektivan kada je riječ o provjeri potvrda o cijepljenju jer gdje god pokušali ući, jedan od redara će skenirati vaš kod i tako će odmah znati jeste li cijepljeni ili ne.

CovidGO će pohraniti QR kodove tako da sa sobom ne morate nositi pismenu potvrdu o cijepljenju, već je dovoljno otvoriti aplikaciju i predočiti kod.

Tehnički podaci o aplikaciji

Aplikacija CovidGO zauzima oko 15 megabajta prostora na vašem Android mobilnom uređaju te oko 7.8 megabajta na iOS uređajima što je zapravo vrlo malo. Kako bi se mogla koristiti Android uređaji moraju biti verzije 8.0 ili novije, a iOS uređaji moraju imati verziju 14.1 ili noviju.

Ukupno gledajući, ona je skinuta oko milijun puta u Republici Hrvatskoj.

Ukupna ocjena

Budući da su trgovine aplikacijama kreirane za sve korisnike mobilnih uređaja, oni mogu ostavljati ocjene i svoje dojmove za pojedinu aplikaciju. Kada je riječ o aplikaciji CovidGO, ukupna ocjena za nju u Google trgovini je 2.7, dok je u trgovini aplikacijama za iOS uređaje ona iznosi 3.5. Neki od razloga zašto je ocjena za Android uređaje tako niska su razni problemi s unošenjem potvrda u aplikaciju te problemi koji nastaju ako se ona ponovno instalira.

Činjenica je da aplikacija za obje vrste operacijskih sustava može biti i bolja, a ostaje nam vidjeti hoće li i kakve će biti eventualne nove nadogradnje. S obzirom na to da će ova aplikacija s vremenom biti sve potrebnija, za očekivati je nove nadogradnje u neko skorije vrijeme.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita