Da li će nas telefoni na savijanje osvojiti u 2019. godini?

smartphone

2018 godina je bila odlična što se tiče razvoja novih telefona, tu su pobedu definitivno odneli najnoviji Samsung i Huawei modeli. Prognozira se da će 2019. godina biti još bolja, a postoje i glasine da će nas u tekućoj godini osvojiti novi telefoni koji se savijaju.

Ne, ovde nije o povratku telefona na preklop (mada se čini da i Motorola hoće tako nešto sa RAZR modelom), već je reč o telefonima čiji se ekran savija. Da, ekran je savitljiv, na pola, sa na dve strane, ima raznih načina kako funkcionišu. Kao što možete pretpostaviti ovi ekrani nisu napravljeni od stakla, već od specijalne plastike. I kako kažu, njihove ekrane je praktično nemoguće razbiti.

U narednim redovima pročitajte o čemu se zapravo radi, kako će ovi telefoni izgledati i kakva će biti njihova funkcija.

Telefon na savijanje između tableta i mobilnog

Namera proizvođača jeste da korisnici ove najnovije mobilne upotrebljavaju istovremeno kao klasične telefone i kao tablet računar. Dakle, možete koristiti samo polovinu ekrana, a ako vam je potreban veči ekran, samo ga raširite i dobićete telefon veličine tableta. Nema bagova, aplikacija se odmah sa polovine ekrana prebacuje na ceo.

Veličina ispravljenog ekrana je i do osam inča, što ih čini sasvim pogodnim za gledanje filmova, serija, čitanje. Toliko prijanjaju rukama da imate osećaj kao da čitate novine, prilično su prirodni za držanje.

Ovako veliki ekran je još lakše podeliti i obavljati više radnji istovremeno. Možete obavljati multitasking tako što ćete gledati snimak na jutjubu, četovati sa prijateljem i istovremeno pretraživati Gugl. Tabovi se lako premeštaju, a čitav doživljaj je vrhunski.

Proizvođači su se odlučili na ovakav korak zato što su shvatili da će telefoni postajati sve veći i veći, a to će ih činiti prevelikim za nošenje u džepu i lako rukovanje, što im i jeste osnovna funkcija. Zato su odlučili da razviju mogućnost savijanja telefona, da bi se praktičnost zadržala, a da mobilni istovremeno može odgovoriti na potražnju tržišta za velikim ekranima.

Već je bilo par najavljivanja i predstavljanja ovih mobilnih telefona i svuda su naišli na veliku zainteresovanost od strane publike. Ono što je sigurno je da će biti još skuplji od sada veoma skupih modela.

U narednom periodu sledi testiranje, predstavljanje, pa onda prodaja ovih revolucionarnih modela, gde će se videti reakcije korisnika. Tada će proizvođači i bolje znati koje preference da poboljšaju, šta da se izbaci, šta da se unapredi. Ostaje tek da vidimo hoće li telefoni na savijanje biti prihvaćeni od strane šire publike, iako su prognoze trenutno veoma dobre.

Kad ovi telefoni izađu na tržište najpre će moći da se kupe samo kod oficijelnih proizvođača i prodavnica mobilnih telefona, a kasnije će doći i do servisa mobilnih telefona gde će moći da se kupe i polovni.

Ovo su modeli koji su već najavljeni i koji čekaju da ugledaju svetlost dana na svetskom tržištu:

Huawei Mate X

Huawei ima nov model Mate serije koji se savija. Kada se rastavi ovaj telefon se ponaša kao tablet od 8 inča, a prepolovljen je mobilni od 6.6 inča. Debljina modela je 11 milimetra. Ekrani su sastavljeni i čine jedan veliki.

Telefon ima dve baterije, što ga čini veoma snažnim. To je i jedan od noviteta u ovoj tehnologiji. Nastaviće se sa trendom baterija koje se ne mogu ručno izvaditi i gde ćete morati otići u servis mobilnih telefona da bi se baterija mogla popraviti.

Samsung Galaxy Fold

Nov Samsungov Fold model će biti pušten u prodaju 26. aprila ove godine. Početna cena zasigurno neće biti mala, iznosiće 1980$. Telefon će imati infinity flex displej sa kojim nas je samsung upoznao još u novembru prošle godine.

Kada je telefon u punoj veličini imaće 7.3 inča, a presavijen 4.6 inča. Početni ekran će biti nešto manji od onoga na što smo navikli, ali je i to sasvim dovoljno za funkcije koje obavljamo u brzini, kao što je kucanje poruka ili pričanje telefonom na ulici.

Royole FlexPai

Epitet prvog telefona koji se savija nosi upravo kineski Royole FlexPai. Naime, kod publike nije naišao na preveliko oduševljenje jer se telefon nije ispostavio kao preterano funkcionalan. Ali ipak privukao je pažnju ljudi.

Sada je poslužio kao inspiracija za veće igrače iako generalno gledano uopšte nema loše specifikacije. Ima dve kamere od 16 i 20 megapiksela. Ram memorija ima 8 gigabajta, a interna 128GB. Trenutno košta 1318$ i već se može naručiti od oficijelnog proizvođača, ali ćete čekati čak i do 90 dana dok stigne na kućnu adresu.

Koje planove ima Apple?

Trenutno Apple ne priča o planovima telefona na presavijanje. Verovatno čekaju da vide kako će proći na tržištu. Zato se spekuliše da će oni krenuti sa prodajom ovakvih telefona tek u 2020 godini.

Nesumnjivo je da telefoni na savijanje pružaju mnoge mogućnosti koji klasični pametni telefoni nisu imali. Eksperimentisanje se najviše može videti kod samog dizajna delefona, jer postoje razni načini da se telefon presavije. Većina modela nudi mogućnost da se telefon presavije na dva, ali ima i onih koji će se presavijati na tri dela.

Pored pomenutih marki ovakvu vrstu modela će imati LG, ZTE, Oppo, Xiaomi i Motorola.