Pratite nas

Tech

HDD ili SSD: Glavne prednosti SSD uređaja u usporedbi s HDD uređajem

Koji disk je bolji, HDD ili SSD? Ako pričamo o performansama isključivo, i pokušavamo usporediti HDD sa SSD, smatramo da tu nema mnogo mjesta za neku kvalitetnu razmjenu mišljenja. SSD po tom pitanju dominira i apsolutni je prvak. Ipak, mnogi i danas uspoređuju ove dvije tehnologije, pa je red da napišemo naše viđenje stvari i da iskažemo mišljenje po pitanju usporedbe HDD podatkovnog uređaja sa modernim SSD-om.

Zanima vas koji je bolji; HDD ili SSD?

Naglasit ćemo sve prednosti SSD podatkovnog uređaja, posebno jer smatramo da je to istinska revolucija posljednjih godina, ako pričamo o komponentama osobnog računala. Naime, SSD je masovno pojavio prije nekih 5, maksimalno 10 godina. Sramežljivo na početku, da bi u kratko vrijeme postao konkurentan, pa čak i nadjačao klasični HDD.

Nova generacija SSD uređaja: NVMe disk

Prije nego krenemo dalje pisati, vrijedi napomenuti da je SSD tehnologija poznata mnogo prije, ali se ovakav uređaj nije našao na tržištu zbog visoke cijene. Cijenu krajnjeg proizvoda diktira financijski utrošak u proizvodnji, što je bio i glavni razlog da SSD ostane po strani dugo godina. Druga bitna stvar je činjenica da je HDD bio odličan uređaj te namjene, i prihvaćen globalno kao najbolje rješenje za skladištenje digitalnih podataka.

HDD dizajn

HDD je dizajniran još davne 1956.godine, a glavne značajke uređaja su rotirajuće ploče sa zapisanim podacima na samoj površini ploča. Iznad svake ploče „lebdi“ igla, koja čita podatke dok se ploče rotiraju.

HDD podatkovni uređaj
HDD

Moderni HDD uređaji imaju brzinu rotiranja 5,400 ili 7,200 o/min, što se čini jako brzo. Ipak, sami princip rada, odnosno rotiranje je ograničavajući faktor u brzini čitanja/pisanja podataka na površinu ploča. SSD radi na posve drugom principu. Prije nego nastavimo, treba spomenuti da klasični HDD ima i aktuator, što je još jedan pokretni dio u samom uređaju, te samim time i ograničavajući faktor.

SSD dizajn

SSD disk uređaj
SSD

Za razliku od klasičnog tvrdog diska, SSD nema pokretnih dijelova u sebi. Pojednostavljeno, SSD je čip i tu je sva njegova prednost. Najbolje bi ga mogli opisati kao USB stik, s tim da SSD radi na mnogo većim brzinama i ima interface s kojim se povezuje s matičnom, tako da možemo sa njega pokrenuti sve moderne operacijske sustave.

Razlika između HDD i SSD uređaja

Dvije potpuno različite tehnologije rade isti zadatak. Ipak, SSD radi posao mnogo brže nego HDD.

HDD vs SSD razlika u brzini

Napisali smo već, HDD ima pokretne dijelove u sebi, a za čitanje i pisanje podataka koristi elektromagnetni princip. To znači da se igla treba kretati iznad površine rotirajućih ploča, velikom brzinom i po točno predviđenim putanjama. Da bi učitali potrebne podatke, igla čita bit, po bit, slažući tako podatke u cjelinu. To sve zahtjeva preciznu sinkronizaciju pokreta, i na kraju vrijeme. Unatoč relativno velikim brzinama, sve to možemo promatrati kao usporeni snimak u usporedbi sa brzinama koje donosi SSD. Naime, SSD koristi čip i električne impulse koji su mnogo brži, i jednostavnije dolaze na adresu sa traženim podacima. Dva su osnovna čipa u jednom SSD uređaju, a to su kontroler i NAND flash memorijski čip.

HDD vs SSD potrošnja električne energije

Ni jedan ni drugi uređaj nisu veliki potrošači električne energije, no ipak, SSD troši mnogo manje od HDD uređaja. Zbog načina rada, HDD treba električnu energiju za elektro-motor, za aktuator i elektroniku koja kontrolira rad pokretnih dijelova. Sa druge strane, SSD ima elektroniku i par čipova koji su mali potrošači električne energije. Zbog činjenice da SSD troši mnogo manje električne energije (struje), poželjni su u prijenosnicima, jer će baterije u prijenosniku trajati znatno duže nego kada koristimo klasični HDD.

HDD vs SSD razina buke

I elektro-motor i aktuator stvaraju određenu razinu buke. Dijelovi SSD-a rade posve nečujno, što znači da je pobjednik u ovoj kategoriji SSD.

HDD vs SSD zagrijavanje

Mnoge računalne komponente se zagrijavaju, posebno CPU. Znamo da je potrebno hladiti CPU, ali i neke druge komponente osobnog računala. Tvrdi disk ne treba hlađenje, iako se zagrijava. HDD se zagrijava više nego SSD, a elektronika se vremenom uništava od posljedica zagrijavanja. SSD se također zagrijava, ali znatno manje. To bi moglo u konačnici značiti da će elektronika SSD-a imati dulji radni vijek od elektronike HDD-a.

HDD vs SSD osjetljivost na magnetno djelovanje

Koncept rada HDD uređaja zasniva se na elektromagnetnom principu, i samim tim je HDD osjetljiv na magnetno djelovanje. U slučaju da bude izložen magnetnom djelovanju, podaci sa HDD-a mogu biti nepovratno izgubljeni. SSD nije osjetljiv na magnetno djelovanje.

Zaključak za kraj

Po gore napisanom lako možete zaključiti da smo zagovornici korištenja SSD-a. Unatoč svim prednostima SSD uređaja, HDD je još uvijek poželjan, posebno kada je potreba za velikim kapacitetom. Zbog visoke cijene, SSD uređaji su nam pristupačni s manjim kapacitetom. Ne znate koji odabrati, HDD ili SSD? Ako tražimo tvrdi disk za pohranu velike količine podataka, možda je bolja opcija kupiti HDD. Za korištenje diska kao glavnog, diska na kojem se nalazi OS i aplikacije, svakako je mnogo bolje izabrati SSD.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita