Pratite nas

Tech

Hoće li mobilne aplikacije učiniti web stranice nebitnima?

U mnogim industrijama danas mobilne aplikacije koristi više korisnika nego online stranice istih kompanija. Hoće li zbog toga web postati potpuno nebitan?

Tehnologija povezana s Internetom napreduje iz godine u godinu i stalo se mijenja, a najnoviji trend kojeg koriste tvrtke u brojnim različitim industrijama izrada je mobilnih aplikacija.

Aplikacije su sa sobom donijele neke nove programske jezike, a po posebnim pravilima se izrađuju one za Android i za iOS, zbog razlika u dva operativna sustava. Najveća im je prednost što su pohranjene u memoriji mobitela i samim time su brže od web stranica istih kompanija, a i lakše je pristupiti sadržaju s obzirom na to da imate prečac na ekranu mobitela i u jednom ćete se kliku dokopati svega vezanog uz dostupnu uslugu.

Posljednjih godina aplikacije su toliko napredovale da je u njima moguće gledati video sadržaj, kao i komunicirati s drugim korisnicima te korisničkom službom pa možemo reći da nude gotovo sve što i web stranica, uz značajno lakši pristup, ljepše grafičko sučelje i često puno bolje složenu navigaciju.

Baš zbog toga svi oni koji su se specijalizirali za izradu web stranica polako se pitaju hoće li mobilne aplikacije u budućnosti učiniti nebitnim sve što se izrađuje za web preglednik, što bi sasvim izmijenilo izgled Interneta kakvog danas poznajemo…

U kojim djelatnostima dominiraju aplikacije?

Foto: Pixabay

Aplikacije su danas prisutne u brojnim različitim granama gospodarstva pa tako sve više web shopova izrađuje svoj app, u kojem možete brzo doći do željenih proizvoda, dobiti sve potrebne informacije o njima i provesti mobilno plaćanje.

Stranice za pronalaženje partnera danas su nezamislive bez mobilnih aplikacija, a sve više aviokompanija poseban fokus pridaje app iskustvu, putem kojeg možete pratiti sve vezano uz vašu rezervaciju, kao i kontaktirati korisničku podršku pa i izraditi QR kod koji će vam poslužiti kao boarding pass.

Kod vodećih pak priređivača igara na sreću kao što je bet365 već je više od 75% korisnika koji igraju putem mobilnih aplikacija, a tek manjina igra putem web preglednika.  

Tehnologija iza aplikacija sportskih kladionica toliko je dobra da u kladionicama koje su se našle u Hrvatskoj u blokadi poput 22bet, nakon što jednom skinete svoj app ne morate više koristiti VPN niti tražiti alternativni link.

Ne zaboravimo ni mobilno bankarstvo koje se danas prije svega odvija putem aplikacija, a email servise također u pravilu pregledavamo na mobitelu, bez potrebe za web preglednikom. Dodajmo još tome društvene mreže, aplikacije za dopisivanje pa i internetske novčanike da postane jasno da na mobitelu aplikacije danas imaju izuzetno važno mjesto, no to ipak ne znači da web stranicama dolazi kraj.

Zašto su web stranice i dalje važne?

Foto: Pixabay

Aplikacije su možda u nekim djelatnostima prešle 75% ukupnog broja korisnika, ali web stranice su daleko od toga da budu u potpunosti pokopane.

Glavni razlog svakako su tražilice, koje su danas jedan do glavnih kanala privlačenja novih korisnika te puno pomažu prilikom prodaje. Optimizaciju svojeg poslovnog projekta za Google i ostale tražilice ne možete napraviti pomoću aplikacije, zbog čega je nužno imati i web stranicu, čak i ako vaši kupci preferiraju app korisničko iskustvo.

Treba također reći da koliko god vaš mobitel bio moćan, nećete na njemu moći instalirati bezbroj aplikacija. Memorija na pametnom telefonu zasad ima svoja ograničenja i morate do neke mjere ograničiti broj aplikacija koje imate pohranjene, što ne znači da ćete se u potpunosti odreći neke usluge, jer je uvijek možete pronaći na webu.

Za kraj, ne zaboravimo niti laptope i osobna računala. Nisu isključivo tableti i mobiteli uređaji kojima korisnici dolaze do proizvoda i usluga, zbog čega web stranice i dalje ostaju važne. Dakle, nativne aplikacije pojačane tek landing stranicom za skidanje na webu zasad ne mogu biti jedina opcija koju nudite korisnicima, ako želite maksimizirati svoje poslovne rezultate.

U svakom slučaju, mobilne aplikacije postale su izuzetno bitan dio Interneta i u nekim djelatnostima kompanije ih nikako ne smiju ignorirati. No, web stranice su još daleko od toga da postanu potpuno nebitne, a oni koji se bave njihovom izradom i optimizacijom zasad se ne moraju bojati za svoju budućnost…

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita