Pratite nas

Tech

Imate poteškoća sa Wi-Fi signalom doma? Isprobajte Wi-Fi ekstender ili pojačivač

repeater

Danas gotovo svi doma koristimo WLAN te imamo internet router, moderniji sa Wi-Fi opcijom. To znači da uređaje doma možemo spajati na internet putem Wi-Fi konekcije prema našem internet routeru. No, što ako Wi-Fi signal nije optimalan u svakom kutku našeg doma? Kada je potrebno koristiti pojačivač WiFi signala?

Krenut ćemo prvo sa malo terminologije, spomenuti probleme koje možete imati sa Wi-Fi konekcijom, i naravno rješenja koja svkako trebate isprobati.

Različiti pojačivači Wi-Fi signala i razlike

Dakle, kada želimo pojačati Wi-Fi signal, zapravo želimo povećati područje pokrivenosti nekim signalom. U ovom konkretnom slučaju mislimo na Wi-Fi signal. Pretpostavimo da je Wi-Fi signal iz našeg routera sasvim OK, ali kako se udaljavamo taj signal bude slabiji i na kraju se izgubi.

Internet router je u ovom slučaju „odašiljač“ i on ima svoj radijus djelovanja. Ovisno o radnom okruženju, i barijerama koje se nalaze u tom radijusu, jakost Wi-Fi signala će biti različita na različitim mjestima. Doma svi imamo zidove, koji dijele i tvore različite prostorije. Da bi imali internet putem Wi-Fi konekcije, u svakoj sobi, potrebno je osigurati i optimalnu snagu tog Wi-Fi signala po sobama.

Za takve stvari nam služe različita Wi-Fi pojačala. Zapravo, pomalo neobično zvuči taj naziv u prijevodu, pa ćemo kazati da poznajemo „Wi-Fi Extender, Wi-Fi Booster i Wi-Fi Repeater“. Prevedite kako želite, ali ćemo mi kazati da je riječ o jako sličnim uređajima sa jednom te istom funkcijom. Svaki od spomenutih uređaja koristimo da bi pojačali Wi-Fi signal. Tehnički, postoje neke razlike u izvedbi svakog uređaja, ali ih koristimo u slučaju kada imamo loš Wi-Fi signal.

Imate problema spojiti se na Wi-Fi u sobi, ili nekoj drugoj prostoriji doma?

Postoji više mogućih rješenja vašem problemu. Ako ne želite kupovati Wi-Fi pojačalo (Extender) možete pokušati pozicionirati internet router na drugo mjesto u vašem domu. Potrudite se router pozicionirati u neki centralni dio, tako da signal ravnomjerno dopire u svaki kutak vašega doma.

Ako niste u mogućnosti pomjeriti router, mogli bi razmisliti o kupovini novog, boljeg routera sa jačim i kvalitetnijim antenama. Ovo se posebno odnosi na vlasnike starih internet router uređaja. Ako je kod vas slučaj da koristite router koji je star 3-4 ili više godina, svakako uzmite u obzir i kupovinu novog routera sa modernim tehnologijama i jačim Wi-Fi signalom. Pojačivači Wi-Fi signala cijenom mogu biti u rangu sa internet router uređajem. Stoga je razumno prvo sagledati opciju kupovine novog routera.

Ako niste riješili probleme sa lošim Wi-Fi signalom kod kuće, sada je vrijeme da razmislite o kupovini Wi-Fi pojačivača. Zapravo, tehnički ispravno ovaj uređaj ćemo nazvati Wi-Fi extender.

Postoji više vrsta Wi-Fi extender uređaja, a mi ćemo spomenuti dvije koje najčešće koristimo.

Dvije vrste Wi-Fi extender uređaja

Dakle, danas se najčešće koriste Wi-Fi extender uređaji koji hvataju postojeći Wi-Fi signal, te ga pojačaju i prosljeđuju dalje radeći tako veći radijus pokrivenosti. Drugi, jako dobar ali poprilično skup Extender radi na malo drugačijem principu. Extender može raditi uz pomoć kućne naponske mreže. U tom slučaju, imate dva „adaptera“ od kojih jedan uključite u utičnicu i mrežnim kabelom spojite na internet router. Drugi „adapter“ uključite u utičnicu u drugoj prostoriji, gdje želite imati optimalan Wi-Fi signal ili čak direktnu konekciju putem mrežnog kabela.

Velika prednost skupljeg uređaja je zaista velika brzina prijenosa podataka. Posebno se ovo odnosi ako i na drugom kraju vaše računalo ili prijenosnik spojite putem mrežnog kabla. Prijenos podataka između dva „adaptera“ odvija se strujnim kabelom, što znači u praksi da koristite već razvedenu naponsku mrežu za potrebe prijenosa podataka u mreži. Signal je stabilan, ne ometate rad ostalih uređaja koji rade na 220V, i nemate potrebu za nikakvim zahvatima po pitanju instaliranja i kabliranja po kući ili stanu.

Wi-Fi extender kao prva opcija

Nastavit ćemo pisati o „klasičnom“ Wi-Fi extenderu, koji prima postojeći signal, te ga pojačava i dalje prosljeđuje. Ova opcija radi jako dobro, uređaji su daleko povoljniji od gore spomenutih, a opet će zadovoljiti većinu korisnika.

pojačivač wifi signala
Photo by geekabit.co.uk

Pojačivač WiFi signala u ovom slučaju radi na način da se Extender konfigurira „spoji“ na postojeći internet router. Kada ste ga spojili, možete odabrati opcije koje su vam potrebne, snagu i vrstu Wi-Fi signala koji želite da šalje. Jednom kada se Wi-Fi extender spoji, on će dalje slati novi signal sa zadatim SSID nazivom, i ostalim parametrima koje ste konfigurirali.

U praksi, vaš internet router može biti u dnevnom boravku, iz TV uređaja. Wi-Fi extender pozicionirate u hodnik, uparite ga sa internet routerom i pustite ga da radi. U vašoj sobi, umjesto da hvatate signal internet routera, vaš mobitel, ili prijenosnik možete spojiti na novi SSID sa novim i jačim signalom.

Št ose tiče sigurnosti mreže, tu se ne trebate brinuti jer se Wi-Fi pojačivač također povezuje na internet router sigurnom konekcijom. Signal koji dalje odašilje, ima sigurnost koju ste zadali tijekom konfiguriranja. Možete odabrati da SSID bude skriven, te druge sigurnosne postavke za spajanje (WEP, WPA, WPA2 i druge).

Zaključak za kraj

Pojačivač WiFi signala je svakako dobrodošla opcija svima koji iz nekog razloga imaju smetnje u svom domu. Wi-Fi signal može biti slab zbog udaljenosti, zbog zidova ili zastarjelog internet routera.

U slučaju da imate dobar internet router, a opet teško lovite Wi-Fi signal u sobama, svakako razmislite da kupite Wi-Fi pojačivač, koji možete bolje pozicionirati da bi pojačali domet signala. Wi-Fi extender nudi baš to, lakoću pozicioniranja za ravnomjerniju raspodjelu signala, i pojačavanje postojećeg Wi-Fi signala. Sigurnosni aspekti su pokriveni, baš kao i kod drugih internet Wi-Fi router uređaja. Na vašu mrežu se neće moći spajati nitko, bez vašeg odobrenja i unosa sigurnosnih zaporki.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita