Pratite nas

Tech

IP adresa mobitela i mrežne postavke

Gotovo svi mi danas koristimo pametne mobilne uređaje, odnosno mobitele koji se spajaju na mrežu i Internet. Nekada nam iz nekog razloga zatreba IP adresa mobitela. U nastavku ćemo napisati kako možete saznati IP adresu koju trenutno koristi vaš mobilni uređaj i kako je možete mijenjati.

IP adresa je standard koji se koristi već desetljećima i glavni je protokol za komunikaciju uređaja u mreži i globalno za Internet komunikaciju. IP je skraćenica od Internet Protocol, što nam sve govori. Pisali smo već malo opširnije na tu temu, pa pročitajte što je IP adresa, a možete pročitati i što je mreža.

Dakle, i smartphone uređaji koriste IP adresu, pa tako i mobitel kao vodeći iz te grupe koristi globalni standard da bi se uspješno spojio na mrežu te na kraju na Internet.

IP adresa mobitela
IP adresa mobitela

Kako pronaći IP adresu na mobitelu?

Da bi pronašli privatnu IP adresu na vašem mobitelu, slijedite upute.

IP adresa na Android smartphone uređaju:

  • Otvorite Settings pa onda Network & Internet > Wi-Fi.
  • Ako već niste povezani na mrežu, povežite se.
  • Otvorite mrežu na koju ste se povezali i odaberite Advanced.

U tom dijelu možete vidjeti vašu IP adresu kao i druge informacije u kategoriji Network Details. Ako je dostupna, može vam se pokazati i IP v6 adresa koju smartphone trenutno koristi.

Napomena: Mi smo za primjer koristili Xiaomi Mi Note 10 Lite. Postavke mogu biti neznatno drugačije, ako koristite drugi model, ali će primjer biti dobar pokazatelj u kojem smjeru trebate tražiti.

IP adresa na iPhone telefonu:

Ukoliko koristite iPhone, IP adresa vašeg uređaja nalazi se na sljedećoj putanji: Settings > Wi-Fi. Ako niste već povezani na mrežu, povežite se. Sada možete vidjeti IP adresu na iPhone uređaju.

Ovisno o konfiguraciji mreže, moguće je da umjesto IP v4 adrese vaš telefon ima IP v6 adresu.

Kako provjeriti javnu IP adresu sa mobitela?

Javnu adresu lako je pronaći, bez obzira koji smartphone da imate. Kako je riječ o javnoj IP adresi, za pregled adrese trebate biti spojeni na Internet i pokrenuti bilo koji preglednik.

IP adresa mobitela

Pokrenite Google Chrome ili neki drugi Internet preglednik, i otvorite poveznicu https://whatismyipaddress.com/ . Čim se otvori stranica, na zaslonu ćete vidjeti IP adresu putem koje ste trenutno povezani na Internet. Osim IP adrese, ovaj web servis može pokazati IP v6 adresu, podatke o Internet pružatelju usluga koji opslužuje tu adresu, kao i pregled na mapi – vašu lokaciju sa koje provjeravate IP adresu. Samo da spomenemo, privatna IP adresa mobitela razlikuje se od vaše javne IP adrese. IP adresu mobitela možete vidjeti na samom uređaju, i ona se dodjeljuje u mreži. Javnu IP adresu možete vidjeti kada ste povezani na internet, uz pomoć preglednika koji koristite.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita