Pratite nas

Tech

IP adresa računala: Što je IP i za što se koristi IP adresa računala?

Ovom prilikom ćemo objasniti što je IP adresa, za što se koristi i koja je uopće uloga IP adrese u IT svijetu. IP adresa računala polazna je točka svake mreže, i važno je poznavati ovu tehnologiju.

Definicija glasi: IP adresa je jedinstvena adresa nekog uređaja na internetu ili na lokalnoj mreži. IP je skraćenica od „Internet Protocol“, i nužna je za mrežnu komunikaciju između više uređaja u nekoj manjoj ili većoj mreži. Pojednostavljeno, IP adresa je identifikacija svakog uređaja koji ima zadatak da komunicira sa drugim uređajima. Za izlaz na Internet potrebno je imati IP adresu na računalu, IP adresu modema i drugih komponenti koje služe za slobodan pristup globalnoj mreži. Isto tako, svaka Internet stranica ima svoju IP adresu. Kada je već zastupljena u tolikoj mjeri, vrijeme je da naučimo što je točno IP adresa?

Što je IP adresa?

Na stranici kaspersky.com je sve detaljno objašnjeno, a mi ćemo se potruditi to prevesti i pokazati još neke zanimljive detalje u vezi IP adrese. Naučit ćete kako možete provjeriti IP adresu vašeg računala, kako saznati IP adresu neke Internet stranice i kako uraditi IP postavke na računalu.

Nastavite čitati i saznajte zanimljive detalje u vezi IP adrese koje danas gotovo svi koristimo.

IP adresa je posebno osmišljena kombinacija brojeva, podijeljena točkama, a služi nam za raspoznavanje uređaja (nodova) u mreži. Adresu upisujemo u obliku po 3 broja podijeljena točkama, i tako 4 grupe brojeva. Za primjer lokalne IP adrese možemo iskoristiti IP adresu računala: 192.168.1.1. Svaka grupa može imati vrijednost od 0 do 255. To nam daje puni raspon IP adresa između 0.0.0.0 i 255.255.255.255.

IP adresa računala
Primjer privatne i javne IP adrese

IP adresa nije tek nasumično izabran broj. Matematičkim funkcijama dobili smo adrese, a korištenje istih nadgleda IANA (Internet Assigned Numbers Authority) agencija. IANA je dio svjetske neprofitne organizacije ICANN koja je zadužena za reguliranje domena. Kada korisnik zakupi naziv domene, jedan dio novčanih sredstava uplaćuje se registru ICANN.

Kako radi IP adresa?

Ako želite shvatiti zašto se neki uređaj u mreži ne ponaša kako ste očekivali, u ovom dijelu teksta ćemo objasniti kako radi IP adresa i na koji način pridružiti novi uređaj u mrežu.

Internet Protokol radi kao i svaki drugi. Uređaji komuniciraju na predviđen način i razmjenjuju informacije međusobno. Svaki uređaj u mreži pronalazi, šalje i razmjenjuje podatke sa drugim uređajima koristeći Internet Protokol (IP).

U praksi, korištenje IP adresa odvija se u pozadini i korisnik u pravilu nema potrebe za učestalim radnjama i postavkama. Jednom povezan uređaj može uredno komunicirati sa drugima, a korisnik obavlja sve poslove na tom uređaju bez previše razmišljanja o tom pozadinskom procesu. Kada spominjemo uređaje u mreži mislimo na modem, router, računalo, mobitel isl… Isto tako, u tom kontekstu, pišemo na temu IP adresa računala, ali se tehničke stvari odnose općenito na IP adrese i svaki uređaj ih koristi na isti način.

Par stvari koje trebate razumjeti:

  • Vaš uređaj (u ovom slučaju računalo) se indirektno povezuje na Internet korištenjem drugog uređaja (modema) koji je daje pristup internetu.
  • Kada ste kući, kućna mreža je vjerojatno mreža Internet pružatelja usluga, (ISP) Internet Service Provider, dok će na vašem poslu mreža vjerojatno biti poslovna mreža koju održava IT ili mrežni odjel.
  • IP adresu modema dodjeljuje pružatelj Internet usluga (ISP), i ona je obično dinamička, što znači da je promjenjiva. Adresa se često mijenja svaka 24 sata, ali ne mora značiti. Osim dinamičke adrese, kod vašeg ISP-a možete zakupiti i statičku IP adresu. Statička IP adresa je u pravilu dosta skuplja, ali iz tehničkih razloga korisnik u određenim situacijama traži da ima statičku IP adresu.
  • Internet konekcija prolazi kroz mrežni sistem Internet pružatelja usluga, i to znači da se vaše Internet aktivnosti u realnom vremenu bilježe i zapisuju u *.log datotekama. To vas ne treba brinuti, osim ako smatrate da imate razloga. Kako god, tehnologija ide u tom smjeru i sve aktivnosti se prate.
  • Kada ste vani, na putovanju ili izvan dosega vaše kućne mreže, za pristup internetu koristite druge pristupne točke. Te pristupne točke u tom slučaju tvore mrežu u kojoj se nalazi vaš uređaj (smartphone na primjer). Kada se spojite na neki Wi-Fi, vani ili u hotelu, pridružili ste se u mrežu i imate pristup internetu.

Kako ste mogli i vidjeti, postoji više vrsta mreža, pa tako i više vrsta IP adresa. U nastavku ćemo se malo osvrnuti na tu temu i pokušati pojasniti neke razlike.

Vrste IP adresa

Postoje različite vrste IP adresa. IP adresa računala je najčešće privatna IP adresa, ali postoje i druge vrste pa ćemo ih spomenuti.

Privatna IP adresa je adresa svakog uređaja u lokalnoj mreži. Svaki uređaj koji se spaja na Internet uz pomoć modema koristi privatnu IP adresu uz pomoć koje komunicira sa drugim uređajima u mreži i na kraju sa modemom koji daje vezu prema internetu. Kako privatnu IP adresu najčešće koristimo kada konfiguriramo IP adresu računala, sami pojam povezujemo za osobno računalo. Ipak, privatna IP adresa može se dodijeliti štampaču, mobitelu i drugim uređajima koji imaju mogućnost komuniciranja u mreži.

Javna IP adresa za razliku od prethodno spomenute vidi se izvana. Zato se i zove javna IP adresa i to je IP adresa modema koju dodjeljuje Internet pružatelj usluga (ISP). Javna IP adresa obuhvaća sve IP adrese u vašoj lokalnoj mreži. Svaki uređaj u lokalnoj mreži ostaje zaštićen i privatan, ako je mreža dobro konfigurirana. Ipak, da bi imali izlaz na Internet (koji je javni servis), adresa vašeg modema mora biti javna.

IP adresa računala u lokalnoj mreži

Da bi u mrežu spojili računalo, i dozvolili pristup internetu sa tog računala potrebno je pravilno uraditi konfiguraciju IP adresa. Ako niste vješti, i nećete da se zamarate sa tim, jednostavno na računalu uključite automatsko dodjeljivanje IP adresa i velike su šanse da ćete imati pristup internetu.

Ipak, tehnički je mnogo pravilnije uraditi konfiguraciju IP adresa, što znači da ćete svakom računalu dodijeliti njegovu fiksnu IP adresu. U nastavku ćemo objasniti na koji način možete podesiti IP adresu računala.

Prvo da još jednom napomenemo; IP adresa računala važna je ako želite računalo koristiti u mreži i slobodno pregledavati Internet sadržaj. Da bi komunikacija sa ostalim uređajima u mreži radila bez poteškoća, trebate uraditi konfiguraciju mrežne kartice na računalu, odnosno upisati IP adrese.

Bez obzira dali koristite MS Windows, MacOS, ili neki Linux, standardi IP adresa su isti. Postoje neke manje razlike u samom pristupu konfiguracije, ali ako naučite konfigurirati IP adresu na jednom sustavu, lako ćete to uraditi i na svakom drugom. Ista logika vrijedi i za Android pametne telefone, te naravno za Apple iOS uređaje.

Lokalno računalo obično ima IP adresu: 192.168.1.1 ili neku sličnu. Riječ je o privatnoj IP adresi, a ona može biti bilo koja iz grupe privatnih IP adresa. 16-bitni blok iz C klase privatnih IP adresa ima raspon 192.168.0.0 i sve do 192.168.255.255.

Modem vašeg ISP-a ima javnu adresu. Adresu modema ne možete mijenjati sami jer nju dodjeljuje ISP. Da bi provjerili adresu vašeg modema možete u Google utipkati „whats my IP“ i provjeriti u rezultatima adresu po kojoj ste spojeni na Internet.

Kako provjeriti IP adresu računala?

Ako želite saznati koju IP adresu računalo trenutno koristi, uradite sljedeće:

  • Za MS Windows: Pokrenite komandnu liniju (CMD) i utipkajte naredbu „ipconfig“ bez znakova navoda. Nakon potvrde na tipku Enter ispisat će vam se IP adrese koje računalo trenutno koristi.
  • Napomena: Moderna računala i prijenosnici imaju više mrežnih adaptera. Moguće je da dobijete ispis za više mrežnih adaptera, koji su trenutno spojeni. Ako neki adapter nije spojen, ugašen je ili nije konfiguriran, za njega ćete dobiti ispis „Media disconnected“, ili 0.0.0.0
  • Za provjeru IP adresa na MacOS računalu pokrenite System Preferences, odaberite Networks i pojavit će se informacije o mreži.
  • Linux korisnici mogu saznati privatnu adresu računala ako u Terminal prozoru utipkaju naredbu „ifconfig –a“ bez znakova navoda. Postoje i druge naredbe, ali za početak smatramo da je dovoljno spomenuti jednu.

Par riječi za kraj

Spomenuli smo neke zanimljivosti u vezi IP adresa. U ovom tekstu smo se osvrnuli na IP v4 standard, pa je red da spomenemo i novi IP v6 standard adresiranja. Nećemo sada ulaziti, i nastaviti sa temom. Dovoljno je da znadete kako postoji noviji standard, a sami način rada IP v6 adresa je gotovo identičan standardu IP v4. Svaki uređaj koji komunicira u nekoj mreži treba imati IP adresu. To je identifikacija uređaja, da bi mogli raspoznati u kojem smjeru komunikacija teče.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita