Pratite nas

Mobiteli i gadgeti

Izgubili ste smartphone: Kako locirati izgubljeni mobitel?

izgubljeni mobitel

Bez obzira dali koristite Android ili iOS pametni mobitel, ako ste ga izgubili ili smatrate da je ukraden, moguće je locirati uređaj i pratiti ga u realnom vremenu. Napisat ćemo u nastavku, kako locirati izgubljeni ili ukradeni mobitel.

Koliko god pazili, spremali stvari za sobom i gledali u vaš pametni telefon, dogodi se da on bude izgubljen. Još gore, pametni mobiteli često su na meti kradljivaca, zbog čega valja biti posebno oprezan.

Što kada izgubite mobitel, ili pak mislite da je ukraden? Pa, ako ste reagirali preventivno, velike su šanse da ga pronađete, ili barem da osigurate svoje podatke u slučaju da ne možete pronaći izgubljeni smartphone. Saznajte: kako locirati izgubljeni mobitel?

Kako pronaći izgubljeni Android uređaj?

Ako ste izgubili Android pametni telefon ili tablet uređaj, možete ga pronaći, zaključati ili obrisati sve podatke sa njega. Sve spomenute radnje možete izvesti ako ste se na izgubljenom uređaju prijavili s vašim Gmail (Google) računom. Opcija Find My Device automatski je uključena, barem na novijim verzijama Android sustava, baš u svrhu zaštite korisnika i njegovih podataka.

locirati izgubljeni mobitel
Locirati Android uređaj

Da bi pronašli, zaključali ili obrisali sadržaj sa izgubljenog uređaja, taj uređaj mora biti:

  • uključen
  • prijavljen na Google račun
  • biti povezan na mobilnu ili WiFi mrežu
  • biti dostupan na Google Play servisu
  • imati uključenu Lokaciju
  • imati uključenu opciju Find My Device

Pronađite, zaključajte ili obrišite podatke

Posjetite poveznicu Android Find i prijavite se pomoću vašeg Google računa. U slučaju da imate više prijavljenih uređaja, na ekranu odaberite izgubljeni Android uređaj. Ako ste izgubili uređaj na kojem se nalazi više korisničkih računa, prijavite se na poveznicu sa Google računom koji ima glavni profil na tom uređaju.

Izgubljeni uređaj će dobiti obavijest da tragate za njim.

Kada ste se prijavili, i odabrali uređaj koji tražite, na mapi će se pojaviti lokacija uređaja u nekoj približnoj lociranoj koordinati. U slučaju da je uređaj trenutno isključen, na mapi će se pojaviti zadnja poznata lokacija izgubljenog ili ukradenog Android uređaja.

Kada ste označili uređaj za kojim tragate, možete birati što učiniti.

Možete na izgubljenom uređaju uključiti zvono (poziv), koje će zvoniti 5 minuta bez prekida s maksimalno pojačanim tonom, čak i ako su postavke telefona uključene na bešumno ili na vibraciju.

Osigurajte izgubljeni uređaj sa zaporkom, PIN kombinacijom ili korištenjem uzroka. Ako na uređaju niste imali uključenu zaštitu, možete je uključiti naknadno. Pored toga, na zaključanom zaslonu možete poslati poruku, u slučaju da netko pronađe vaš telefon ili tablet, da vas lakše pronađe i vrati vam uređaj.

Obrišite sve podatke sa uređaja, ali samo kada ste izgubili nadu u pronalazak Android telefona ili tableta. Moguće je da podaci sa SD kartice ne budu obrisani. Isto tako, nakon što aktivirate brisanje svih podataka, sa uređaja će se obrisati i vaš Google račun, pa samim time Find My Device više neće raditi sa izgubljenim uređajem.

Kako pronaći izgubljeni iPhone, iPad ili iPod touch?

Ako ste izgubili neki od gore spomenutih Apple uređaja, ili smatrate da vam je iPhone, iPad ili iPod touch ukraden, koristite opciju Find My.

Prvo potražite uređaj na mapi

Da bi locirali Apple uređaj na mapi, prijavite se na iCloud servis Find ili koristite aplikaciju Find My na nekom drugom Apple uređaju sa vašim korisničkim računom. Ako na mapi nije lociran izgubljeni ili ukradeni Apple uređaj, vjerojatno je razlog što Find My opcija nije bila uključena. Unatoč tome, i dalje možete poduzeti potrebne korake da bi zaštitili vaš račun i podatke na uređaju.

Označite uređaj „izgubljenim“ što znači da će taj uređaj biti zaključan a vaši podaci sigurni. Pored zaključavanja, na izgubljenom iPhone, iPad, ili iPod touch uređaju će biti isključena opcija Apple Pay, a na zaslonu uređaja možete ispisati poruku, u slučaju da ga netko pronađe da ga može i vratiti.

Baš kako smo spomenuli za Android, i u slučaju da izgubite Apple uređaj, možete obrisati sav sadržaj i naravno vaš korisnički račun. U tom slučaju svi podaci će biti obrisani, i opcija Find My neće više raditi za taj uređaj. Na ovaj korak se odlučite tek kada ste sigurni da nema povratka izgubljenom Apple uređaju.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita