Pratite nas

Tutorijali

Kako koristiti Viber i WhatsApp na računalu

WhatsApp na računalu

Viber i WhatsApp dvije su najpoznatije i najkorištenije aplikacija za dopisivanje. Kao što znamo, one koriste mobilni broj korisnika kako bi on putem Interneta mogao slati i primati poruke te obavljati obične i video pozive. Za razliku od tradicionalnog načina slanja poruka i upućivanja poziva na koji smo navikli, ove su aplikacije u potpunosti besplatne. Činjenica da one upotrebljavaju mobilni broj kako bi ih korisnik mogao koristiti mogle bi zbuniti mnoge kada čuju da se one mogu u potpunosti koristiti i na računalima. Također, to što koriste brojeve mobitela čini ih i donekle sigurnijima jer nije moguće koristiti skriveni broj kod upućivanja poziva. Da bi korisnik te aplikacije koristio putem računala, mora ih imati instalirane i na svom mobitelu.

Viber na računalu dolazi kao aplikacija

U Viberu su kreirali aplikaciju koja se može instalirati na osobno računalo. Nju se može skinuti sa službene stranice Vibera i taj postupak zaista nije težak. Nakon skidanja, korisnik mora i instalirati aplikaciju na svoje računalo, a to od njega zahtijeva par jednostavnih klikova. Ono na što bi jedino mogao obratiti pažnju je lokacija na računalu na koju želi instalirati aplikaciju, iako sigurno neće biti problema niti ako ostavi pretpostavljenu lokaciju za instalaciju. 

Kada je Viber uspješno skinut i instaliran na osobno računalo, korisnik će ga moći početi koristiti. Prvo će morati unijeti svoje ime i broj mobitela, a zatim će mu i zatrebati mobilni uređaj. Viber na računalu će nakon unosa spomenutih podataka generirati QR kod. Korisnik će taj QR morati skenirati na način da otvori Viber aplikaciju na svom mobilnom uređaju i pokrene skener koji se nalazi u njoj. Do njega se može doći odabirom izbornika opcija, a zatim odabirom QR skenera. Postupak skeniranja je jednostavan, a potrebno je na sekundu kamerom mobitela smjestiti QR kod u okvir koji je iscrtan na zaslonu mobitela i to će biti to. Nakon ovoga će se korisniku na računalu otključati sve opcije za korištenje Vibera. Dakle, otvorit će mu se svi razgovori te će moći slati i primati poruke, kao i upućivati obične i video pozive. 

Viber na računalu
Foto: Screenshot

Jednom kada je Viber na računalu aktiviran, više neće biti potrebe ponavljati opisani postupak, već će biti dovoljno samo je pokrenuti, a sve će se nove poruke automatski učitati.

WhatsApp na računalu se koristi u pregledniku

Za razliku od Vibera, WhatsApp nije razvio aplikaciju koja se mora skidati i instalirati na računalo, već se on može koristiti isključivo u nekim od Internet preglednika. Za to je potrebno otići na stranicu https://web.whatsapp.com/ te će postupak za aktiviranje WhatsAppa u pregledniku biti sličan onome koji smo opisali kod Viber aplikacije. Korisnik će morati ući u svoju WhatsApp aplikaciju te locirati skener QR kodova. On se nalazi u opcijama, a zatim pod naslovom “Povezani uređaji”. Na spomenutoj stranici u pregledniku njezinim otvaranjem se automatski generirao QR kod i potrebno je skenirati ga kroz aplikaciju. Jednom kada je taj postupak odrađen, korisniku će se aktivirati WhatsApp koji će moći koristiti u pregledniku. 

WhatsApp na računalu
Foto: Screenshot

Ako prije skeniranja odabere opciju da ostane zapamćen u pregledniku, korisnik ovaj postupak aktivacije više neće morati obavljati. No, ako tu opciju ne odabere, postupak će morati biti ponovljen.

Viber i WhatsApp na računalu – razlike

Postoji nekoliko bitnih razlika prilikom korištenja Vibera i WhatsAppa putem računala. Naravno, najveću smo već naveli. Viber se koristi kao aplikacija, dok je WhatsApp dostupan isključivo putem preglednika. Još jedna od bitnijih razlika je da se putem WhatsAppa na računalu neće moći uputiti glasovni i video pozivi. Također, Viber aplikacija će raditi kad god je korisnik pokrene, neovisno o tome je li njegov mobitel upaljen ili ugašen te ima li pristup Internetu ili ne. S druge strane, kod korištenja WhatsAppa putem računala bitno je da je korisnikov mobitel upaljen te da ima stabilan pristup Internetu jer u suprotnom aplikacija WhatsApp u pregledniku neće raditi.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita