Kako obrisati facebook profil | IT Center

kako obrisati facebook profil

U ovom vodiču provest ćemo vas kroz postupak kako obrisati facebook profil korak po korak i navodeći razliku između deaktiviranja vašeg računa i brisanja u cijelosti.

Ako razmišljate o brisanju računa, onda ste vjerovatno na pravom putu da otklonite stres i brige oko uticaja društvenih medija na naše individualno i društveno zdravlje. Sve više osoba napušta ove sajtove koji su dominirali internetom.

Bez obzira na razlog, brisanje ili deaktiviranje vašeg računa je zapravo prilično lako. Evo kako da to uradite:

Kako obrisati facebook profil ili privremeno deaktivirati – u čemu je razlika?

Postoje dva različita načina da vaš Facebook nalog bude offline. Prvi je deaktiviranje, što znači:

  • Svoj račun možete ponovo aktivirati kad god želite
  • Korisnici vas ne mogu pronaći i ne mogu vidjeti vašu vremensku liniju
  • Neke informacije mogu ostati vidljive (kao što su poruke koje ste poslali)
  • Facebook čuva informacije o vašem računu (kao što su prijatelji i interesi) u slučaju da ponovo aktivirate profil

Brisanje vašeg računa je mnogo ozbiljnija stvar. Ako izbrišete svoj račun:

  • Facebook odgađa brisanje nekoliko dana nakon što je zahtjev upućen. Ukoliko se odlučite vratiti u tom periodu, brisanje se poništava
  • Ne možete ponovo dobiti pristup na svom Facebook profilu nakon što je izbrisan
  • Može proći do 90 dana za brisanje podataka koji su pohranjeni u sigurnosnim sistemima. Međutim, vaše informacije nisu dostupne na Facebooku za to vrijeme
  • Neke stvari se ne čuvaju na vašem računu, kao što su poruke koje ste poslali prijateljima – one će ostati aktivne
  • Kopije nekih materijala mogu ostati u bazi podataka Facebook-a, ali su odvojene od ličnih identifikatora, navodi kompanija.

U osnovi, deaktiviranje je način da se neko vrijeme odmorite od Facebook-a, dok je brisanje trajno rješenje o kojem biste trebali pažljivo razmisliti prije nego što ga odaberete.

kako deaktivirati facebook profil

Kako deaktivirati Facebook

Da biste deaktivirali svoj Facebook nalog, slijedite ova četiri koraka:

  1. Kliknite na meni račun u gornjem desnom uglu
  2. Kliknite na „Postavke“
  3. Odaberite „Općenito“ ili „General“ u lijevoj koloni
  4. Kliknite na „Upravljanje naloga“
  5. Pritisnite Deaktivirajte svoj profil, a zatim slijedite korake da biste potvrdili svoju odluku

Da biste ponovo aktivirali svoj račun nakon deaktiviranja, jednostvarno se prijavite na Facebook sa e-mail adresom i šifrom. Vaš profil će biti u potpunosti vraćen.

Kako obrisati Facebook

Brisanje vašeg Facebook naloga je ozbiljna odluka, zato se uvjerite da je to nešto što zaista želite. Bilo da vam se to sviđa ili ne, društveni mediji su ukorijenjeni u društvu, a vaš profil na Facebook-u može uticati na prijateljstva u stvarnom životu, prilike za posao i društvene prilike. Imajte na umu da postoje i načini da osigurate postavke privatnosti za Facebook, ako vam je to jedina briga.

Osim toga, možete da propustite neke važne teme brisanjem Facebook-a, korisno je i za mnoge stvari kao što je održavanje kontakta sa prijateljima iz inostranstva i organizovanje događaja.

Ako ste čvrsto odlučili da trajno obrišete profil, kliknite na opciju „Izbriši moj račun“. Prije brisanja vašeg korisničkog računa, možda vrijedi preuzeti vaše Facebook podatke. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

  1. Kliknite na postavke u gornjem desnom uglu, bilo kojeg web pretraživača
  2. Odaberite „Preuzmi kopiju vaših Facebook podataka“ na dnu općih postavki računa
  3. Odaberite „Pokreni moju arhivu“

Datoteka koja započinje preuzimanje sadrži informacije o vašem profilu na Facebook-u, stoga budite vrlo pažljivi o tome gdje ga čuvate.