Pratite nas

Tech

Kako radi LCD i koje su komponente LCD zaslona?

LCD

Danas svi dobro poznajemo tanke monitore, pametne televizore debljine tek par centimetara i općenito zaslone koje već u pravilu zovemo LCD. Treba znati razlikovati LCD od ostalih tehnologija tankog zaslona. U ovom članku ćemo opisati baš LCD zaslon i tehnologiju koja se koristi u sklapanju takvog zaslona.

Naknadno, u jednom detaljnijem pisanju ćemo spomenuti i druge tehnologije koje su zaživjele.

Krenimo sada sa pisanjem na temu LCD zaslon. Saznajte što je, kako radi i koje su glavne komponente LCD zaslona.

Što je LCD zaslon?

LCD je tehnologija još iz prošlog stoljeća. Razvija se već desetljećima i danas je gotovo prevaziđeni standard. Ipak, i danas imamo veliki broj uređaja koji imaju nekakav LCD zaslon ugrađen.

LCD skraćenica označava Liquid Crystal Display, što znači da se radi o zaslonu koji projicira sliku uz pomoć tekućih kristala. Točno, LCD ima „ugrađenu“ mrežu sačinjenu od pikseliziranih tekućih kristala, koji će uz pomoć električne energije mijenjati svojstva. Kada se pobudi uz pomoć struje, tekući kristal mijenja boju, odnosno propusnost svjetlosti. Na taj način, uz pomoć promjenjivog stanja, i genijalnom tehničkom izvedbom, mreža tekućih kristala može dati korisnu sliku.

Danas je tehnologija već zastarjela, ali i dalje LCD ima značajnu ulogu u proizvodnji različitih mjernih uređaja, na postrojenjima pa i modernim gadgetima koje mnogi koriste.

Game Boy – LCD zaslon

Najbolji primjer korištenja LCD-a su kalkulatori ili digitalni ručni sat. Doduše, pametni satovi imaju napredniju tehnologiju i zaslon u boji, koji također može biti izrađen na LCD tehnologiji, ali su takvi zasloni ipak napredniji i nisu klasični LCD o kojima pišemo.

Svojevremeno LCD je imao veliku prednost nad konkurentnim CRT monitorima. LCD je mnogo manjih dimenzija i lakše je konstrukcije općenito, kada ga usporedimo sa CRT monitorima koji su vladali. CRT monitori su otišli na jednu stranu (TV, i slični principi rada), dok su LCD uređaji bili ugrađeni na mjestima gdje rezolucija nije dolazila u prvi plan, i na uređajima koji nisu tražili jake frekvencije (osvježenje slike).

Manja potrošnja električne energije i kompaktan dizajn dali su veliku prednost LCD tehnologiji u području prijenosnika. U to vrijeme prijenosnici nisu bili popularni kao danas, ali par modela koji su bili dostupni imali su veliku prednost nad modelima sa malenim CRT monitorima.

Kasnije su LCD zasloni imali svoje mjesto u proizvodnji prijenosnih konzola za igranje, od onih najjednostavnijih pa sve do konzola koje su obilježile 80-te. Ako se sjetite Game Boy konzole, te kasnije i drugih proizvođača koji su izbacivali svoje modele, možete se sjetiti i malenih zaslona sa jasno vidljivim pikselima koji su u to vrijeme bili pravi hit.

Komponente i konstrukcija LCD zaslona

LCD zaslon je sklopljen od više komponenti, i nekoliko slojeva potrebnih za produkciju slike. LCD je sastavljen od dva polarizirana panela i elektrode. To su dva ključna dijela LCD zaslona. Za bolji prikaz u sklopu se mogu koristiti još neke komponente, a neki LCD zasloni imaju i pozadinsko osvjetljenje, dok neki nemaju.

LCD radi na zapravo jednostavan princip. Na staklenoj površini „urezani“ su pikseli ili segmenti, koji su popunjeni tekućim kristalom. Tekući kristal je proziran i gotovo neprimjetan u staklenom okruženju u kojem se nalazi. Kada se pobudi strujnim signalom, tekući kristal potamni, odnosno mijenja boju i jasno se vidi u staklenom okruženju. LCD može biti sačinjen od mreže većeg broja piksela, ili od segmenta.

Segmentni LCD ima jednostavniju konstrukciju pa je i povoljniji. Ugrađivao se u kalkulatore i ručne digitalne satove. Sa druge strane, kompleksniji LCD sa pikselima bio je odličan izbor za ugradnju u ručne konzole za igrice. Game Boy je bio najbolji primjer upotrebe LCD-a u tom periodu. Kasnije su izašle konzole sa LCD zaslonima u boji, i pozadinskim osvjetljenjem. Tako je, ako se potrudite i vratite se u rane 90-te, možete se sjetiti da Game Boy nije imao pozadinsko osvjetljenje. To je bila velika zamjerka na tu popularnu konzolu.

Nije LCD ni danas potpuno izbačen iz upotrebe. Koristi se na mjestima gdje nema potrebe za visokom rezolucijom, ili velikim brzinama osvježenja prikaza. Niska potrošnja električne energije, povoljna cijena i dugotrajnost, aduti su koji i danas čuvaju proizvodnju LCD-a.

Glavne komponente LCD-a

 • Polarizirajući film
 • Pozitivna elektroda
 • Sloj tekućeg kristala
 • Negativna elektroda
 • Drugi polarizirajući film
 • Zrcalo ili pozadinsko osvjetljenje
 • Glavne prednosti LCD zaslona

Spomenuli smo već u tekstu, ali da preciziramo i napišemo koje su to glavne prednosti LCD zaslona u odnosu na CRT.

 • LCD troši znatno manje energije u odnosu na CRT i LED
 • LCD zasloni su jeftini
 • Pruža odličan kontrast
 • Tanki su i mnogo lakši u usporedbi sa CRT i LED zaslonima

Kada spominjemo prednosti, navest ćemo i neke nedostatke. LCD zahtijeva dodatno osvjetljenje u prostoriji, radni uvjeti su u manjem temperaturnom rasponu, mala je brzina osvježenja piksela (slike).

Zaključak za kraj

LCD se danas primjenjuje u industriji, te u području znanosti. Često ga nalazimo na mjernim uređajima, u industrijskim postrojenjima i drugim aparatima posebne namjene.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita