Pratite nas

Tech

Kako VAR tehnologija mijenja današnji sport?

Posljednjih godina je napretkom tehnologije uvelike profitirao i sam sport. Jedna od najrevolucionarnijih promjena koja je došla u većini sportova, a najizraženija je u nogometu je VAR (engl. Video Assistant Referee). Riječ je o tehnologiji koja uvelike pomaže sucima donijeti pravu i točnu odluku u dvojbenim situacijama koje nisu uspjeli jasno vidjeti. Iako na papiru to zvuči kao fantastično poboljšanje sporta te da će mnogi obožavati činjenicu da će sudačke odluke biti poštenije i točnije, kod većine to zapravo nije tako. Nogomet je samo jedan od rijetkih primjera kada napredak i tehnologija zapravo nisu dobrodošli. No, treba se pripremiti za neuspjeh kako bi uspjeli, pa možda jednog dana ova tehnologija postane omiljena.

Navijači ga mrze

Mnogi su navijači protiv uvođenja VAR-a i imaju snažne argumente za to. Zamislimo situaciju u kojoj njihova ekipa zabija pobjedonosni pogodak, oni ga proslave, a tada se oglašava sudac i kaže da je VAR tehnologija ipak otkrila da gol nije regularan. Isto vrijedi čak i za neutralne gledatelje ili one koji su odlučili odigrati okladu putem online kladionice. Više takvih situacija doista je iritantno i dolazi se do situacije u kojoj navijači više niti ne reagiraju spontano na neki događaj već moraju čekati što će VAR reći. Također, pregledavanje snimki određenih situacija uvelike odugovlači utakmicu i ubija tempo kojim se igralo do odluke da sudac pogleda snimku.

Igrači moraju biti oprezniji

Budući da se na utakmicama nekih većih natjecanja gotovo na svakom igraču nalazi po jedna kamera, sami igrači moraju biti puno oprezniji i paziti kako se ponašaju. Čak i svaki razgovor između igrača se pokušava iščitati s njihovih usana pa nerijetko imamo situacije da igrači rukama prekrivaju usta dok međusobno komuniciraju. Iako VAR može pomoći identificirati različite prekršaje i nesportske situacije, ponekad se kontrola čini zaista pretjeranom.

Suci su samo ljudi

Jasno je da niti jedan sport koji ima suce neće moći biti savršen jer jednostavno ljudi ne mogu vidjeti sve i uvijek donositi prave odluke. Ovo je ipak prednost VAR-a jer njima olakšava posao i ne baca ljagu na njihove predstave. Na sucima je možda čak i veći pritisak tijekom cijele utakmice nego na same igrače i oni su vrlo vjerojatno s oduševljenjem dočekali pojavu tehnologije u sportu. No, gledajući s navijačkog aspekta, opet se pojavljuje negodovanje jer misle da sudac gleda VAR snimke samo kada želi, a ne uvijek kada bi trebao te na taj način pomaže određenim ekipama.

Zaključak

S tehnologijom u sportu ili bez nje, uvijek će navijači jedne od dvije ekipe biti nesretni na kraju. Iako su službena tijela sasvim sigurno htjela da se smanji pritisak na suce i prestane kritizirati njihove odluke kako bi oni sami mogli bolje obavljati svoje dužnosti, čini se da je došlo do kontraefekta. Stariji zaljubljenici u sport i nostalgičari definitivno ne žele tehnologiju u sportu i maštaju da bi on mogao biti kakav je nekoć bio. To se vrlo vjerojatno neće desiti, a budući da se tehnologija razvija iz dana u dan, bit će interesantno gledati hoće li se i VAR unaprijediti i na koji način te hoće li odluke sudaca konačno biti dobro prihvaćene od strane svih navijača upravo zbog te tehnologije.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita