Pratite nas

Tutorijali

Kako vratiti obrisane slike, videouratke i datoteke na računalu?

Kako vratiti obrisane slike

Sasvim sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste na svom računalu slučajno ili namjerno obrisali neke podatke koji su vam kasnije bili potrebni, a moguće je i da ste imali nekakav računalni virus koji je odgovoran za to. Bilo kako bilo, do njih više niste mogli doći i tu je nastao problem. Najčešće je to problem s nekim od jednostavnih tipova datoteka kao što su slike ili videouratci, ali ponekad obrisani završe i drugi tipovi datoteka. Mnoge bi to moglo navesti da se jednostavno upitaju kako vratiti obrisane slike, videouratke i datoteke na računalu?

Odgovora na to pitanje postoji nekoliko, a oni ovise i o tome na koji ste način obrisali podatke koji vam trebaju. Naime, datoteke se na računalu mogu obrisati na dva načina. Jedan je premjestiti ih u Koš za smeće, a drugi je isprazniti i sam Koš. Srećom, u oba je slučaja moguće vratiti obrisane datoteke, ali jedan je puno jednostavniji od drugoga. Objasnimo ih stoga oba.

Premjestili ste podatke u Koš za smeće

Kada na vašem računalu odaberete neku od datoteka i obrišete je, ona će biti premještena u Koš za smeće ili kako ga znamo pod drugim imenom, Recycle Bin. Tamo će biti skroz dok se ne odlučite vratiti je ili je u potpunosti obrisati. Dakle, svaka datoteka koja se nalazi u Košu za smeće može se vrlo brzo i jednostavno vratiti na svoju prvobitnu lokaciju i to uz samo par klikova mišem.

Sve što morate jest otvoriti Koš za smeće, pronaći datoteku koju želite vratiti, kliknuti desnim klikom na nju te odabrati opciju vraćanja ili “Restore” ako se sluđite Windows operacijskim sustavom na engleskom jeziku.

Kako vratiti obrisane slike
Foto: Screenshot

Kao što smo rekli, to će datoteku vratiti na prvobitnu lokaciju s koje ste je obrisali, a ona će opet biti spremna za korištenje. Također, na slici gore vidite da postoji i opcija “Delete” koja će datoteku obrisati iz samog Koša za smeće. To će značajno otežati vraćanje obrisane datoteke, ali neće ga učiniti nemogućim. U nastavku ćemo objasniti što se događa s tako obrisanim datotekama te kako vratiti obrisane slike, videouratke i druge datoteke na vaše računalo.

Obrisani podatak postoji i dalje

Često kada jednom ispraznite Koš za smeće smatrate kako su datoteke obrisane zauvijek. Međutim, činjenica je da one mogu biti vraćene, iako je to dosta težak zadatak koji nerijetko zahtijeva uporabu nekih alata treće strane. Čak vam i sam Windows pokušava dati do znanja da kada praznite svoj Koš za smeće vjerojatno nećete biti u mogućnosti vratiti svoje podatke tako što će vam ispisati to upozorenje te ćete morati potvrditi da i dalje želite brisanje.

Što se onda događa s obrisanim datotekama jednom kada ispraznite koš za smeće? Činjenica je da obrisani sadržaj neće odmah biti “uništen”. Windows će prostor koji ti podaci zauzimaju označiti kao slobodan za korištenje, a promijenit će samo jedan znak u imenu datoteke tako da ona ne bude vidljiva korisnicima na lokaciji na kojoj se nalazila.

Međutim, ona će postojati i dalje. No, vrijedi imati na umu da će postojati sve dok neka druga datoteka ne zauzme prostor koji je zauzimala ta datoteka. Ako se to dogodi, tek tada možemo reći da su datoteke nepovratno obrisane i neće ih biti moguće vratiti čak ni alatima kreiranim isključivo za to.

Alati treće strane

Pod uvjetom da ste ipak nedavno ispraznili svoj Koš za smeće i u jednom razumnom vremenskom roku požalili te sada tražite načine kako vratiti obrisane slike, videouratke i ostale datoteke, alati treće strane mogli bi vam pomoći u tome. Njih danas ima zaista mnogo, a jednostavnom pretragom interneta lako ćete naići na nekog od njih.

Oni rade upravo na principu koji smo ranije spomenuli, a to je lociranje datoteke koja još uvijek nije zamijenjena nekom drugom datotekom. Radi se o uglavnom vrlo moćnim alatima koji koriste neke svoje algoritme pretrage, a pritom su jako jednostavni za korištenje. Oni će skenirati cijelu particiju koju ste odabrali i navesti sve podatke koje pronađu, među kojima su i oni izbrisani. Jednostavnom tražilicom unutar alata moći ćete odmah po imenu obrisane datoteke provjeriti je li ona u konačnici pronađena, a ako ne znate točno kako je glasilo njezino ime, možete ručno pretražiti sve pronađene datoteke.

Nažalost, postoji realna šansa da niti taj alat treće strane neće uspjeti pronaći obrisanu datoteku koju tražite te će to značiti da je ipak nećete moći ponovno koristiti. Za kraj, spomenimo i metodu kojom ćete pohraniti svoje podatke unaprijed tako da ako ih u budućnosti slučajno obrišete, oni će vam i dalje biti dostupni na nekom drugom mjestu. Za nju se preporučuje koristiti neki vanjski uređaj za pohranu podataka kao što je USB Stick ili prijenosni tvrdi disk.

Redovito odrađujte backup

Backup je jedan pojam koji svi znamo, ali se malo tko zapravo služi tom opcijom na svom računalu. Ako redovito odrađujete backup, odnosno kreirate sigurnosnu kopiju podataka na svom računalu na neki vanjski uređaj kao USB Stick ili prijenosni tvrdi disk, čak i nakon brisanja podataka s računala, uvijek ćete im moći pristupiti brzo i jednostavno. Opcijama za backup može se pristupiti putem Kontrolne ploče na računalu.

Kako vratiti obrisane slike
Foto: Screenshot

To će značajno olakšati rješavanje samog problema kako vratiti obrisane slike, videouratke i ostale datoteke na vašem računalu. Odraditi backup je brzo i jednostavno, a u konačnici bi vam moglo i uštedjeti puno vremena koje biste proveli pokušavajući vratiti neke svoje obrisane podatke na razne načine.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita