Pratite nas

Internet zarada

Kako zaraditi novac u online svijetu?

kako zaraditi novac

Kako zaraditi novac u online svijetu? Pitanje je od milijun dolara!

Svaki put kada ste nekom spomenuli da planirate zaraditi novac na internetu, čuli ste onu dobro poznatu tezu:
“Ma to je sve prevara, nema ti kruha bez motike”.

U toj, svima nama dobro poznatoj tezi, zapravo ima puno i istine. Online se može zarađivati, ali to više nije kako je bilo u početcima interneta. Danas je online konkurencija velika skoro kao i ona offline. Ispada na kraju, da je rad (zarada) na internetu dosta slična spomenutoj motici.
Ako nemate neku ideju od “milijun dolara”, na internetu se nećete obogatiti preko noći. Zapravo, teško da ćete se obogatiti uopće. Možda nećete biti bogati, ali nakon nekoliko godina učenja i sitnih ulaganja, trebali bi ste bez problema živjeti od vlastitih online projekata.
Živjeti od vlastitih online projekata može biti zaista super stvar. 99% svega što morate raditi radite uz pomoć laptopa i interneta. Nije bitno gdje se fizički nalazite u tom trenutku, pa to može biti i neka ležaljka na egzotičnoj plaži.

Kako zaraditi novac u online svijetu?

Postoji na tisuće načina kako zaraditi novac putem interneta. Nedavno smo pisali vodič za studentske poslove, ali to zapravo može biti relevantan članak za sve uzraste i društvene staleže. Pisanje tekstova, prijevod tekstova, online poduke itd. su najbolje plaćeni mikro poslovi na internetu.
No, mi ćemo se kroz ovaj članak ipak malo više posvetiti onom do čega će vas ti početni poslovi, nadamo se, dovesti.

Dropshipping zarada

Dropshipping zarada je trenutno jedan od najpopularnijih načina online zarade. Radi se o dosta jednostavnom sistemu zarade.

drop shipping
Photo: buzionweb.net

Dakle, riječ je o sistemu u kojem vi imate svoju web trgovinu, a na njemu prodajete proizvode koje zapravo uopće nemate. Sad vam ništa nije jasno?

U ovoj “igri” sve je podijeljeno u 4 uloge.

  • Ogromna skladišta i trgovine
  • Vlasnik web trgovina
  • Dostavljačke (kurirske) firme (GLS, DHL…)
  • Kupci
Ogromna skladišta (1) na stanju imaju ogromne količine (različitih) proizvoda. Umjesto da ih prodaju na malo, oni kreiraju opciju da druga poduzeća (2) kod njih mogu platiti određenu članarinu, a zauzvrat dobiti velike popuste na sve njihove proizvode.
Ta poduzeća (2) s druge strane izrađuju svoje web trgovine i u njih na prodaju stavljaju proizvode koje uopće nemaju – uvećane za trgovačku maržu.
“Prostor” za maržu omogućila im je plaćena članarina na velikim skladištima!

Poduzeća na svoje trgovine dovode krajnje kupce (4). Krajnji kupci naručuju željeni proizvod iz te web trgovine (2).
Nakon što je kupac (4) naručio željeni proizvod, poduzeće taj proizvod naručuje kod svog velikog dobavljača (1) i šalje ga dostavnim službama (3) direktno na adresu svog kupca.

Pokušali smo ovo objasniti u kratko, ali nismo sigurno jesmo li uspjeli…
Iako relativno jednostavna, drop shipping je dosta opširna tema, pa ćemo toj temi u budućnosti posvetiti jedan cijeli vodič. Kako se ne bi smo ponavljali, o ovom sistemu više moći ćete pročitati na tom vodiču.

Pisanje bloga (portali, novosti, zanimljivosti…)

Pisanje bloga jedan je od najstarijih načina kako zaraditi novac online. U početku je trebalo “samo” pisati o onom što znate i ono što vam dobro ide. S obzirom da nije bilo previše konkurencije, svi kvalitetni tekstovi bili su jako čitani, a njihovi autori su počeli zarađivati velike iznose novca.

Danas to ipak nije više toliko jednostavno. Nije dovoljno samo pisati o nečem, jer 99% šanse je da je to što ti pišeš – već netko napisao. I ne samo da je napisao, nego je i puno bolje pozicioniran na google-u nego li ste to vi i vaša web stranica.
U današnje vrijeme, kako bi ste imali uspješan blog od kojeg zarađujete neke ozbiljnije iznose novca potrebno je da dobro poznajete SEO optimizaciju. Potrebno je optimizirati svoje blogove i tekstove na njima, pisati ih ciljano.

Bez SEO optimizacije vaši tekstovi, koliko god zanimljivi bili, mogli bi ostati negdje na “dnu” google-a gdje ih nitko neće pronaći niti pročitati. 

SEO optimizacija

SEO optimizacija bio je vrlo aktualan i tražen posao od početka ovog stoljeća pa do, otprilike, 2010. godine.

Te 2010. godine na internetu se dogodio jedan veliki preokret. Društvene mreže i ekstremno jeftino oglašavanje (dovođenje prometa) omogućilo je svakom da ima vrlo posjećene web stranice. To je bio toliko jeftin način dovođenja prometa na web stranice da je SEO pao u drugi plan.

No, nakon 8 godina, SEO se definitivno vraća na velika vrata. Društvene mreže su postale skupe, pa možemo reći i neisplative.
Iz tog razloga, sve oči ponovno su uperene upravo u google poziciju web stranice. 

Izrada web stranica

Web dizajn, izrada web stranica, grafički dizajn, programiranje… “igra” je za velike “igrače”.
U članku o izradi web stranica pisali smo o tom kako se taj posao može napraviti i za 500 kn, ali takve stranice nisu predmet ovog članka.

Ovdje pričamo o ozbiljnim web stranicama, njihovom osmišljavanju, izradi i vođenju. To je posao koji često treba cijeli tim ljudi, ali je ozbiljan business! 
Ovdje mislimo na web stranice koje se naplaćuju 10 000 kn i više – u početku, a kasnije održavanje po dogovoru.

Online marketing

Po našem skromnom mišljenju, online marketing je posao sadašnjosti, ali u budućnosti će biti online posao broj 1!
Jednostavno, konkurencija online (ali i offline) postaje prevelika i samo kvalitetnim i dobro osmišljenim marketingom moći će se doći do kupaca. Osoba koja bude dobra u online marketingu bit će neophodna za svako poduzeće i zarađivati će više nego što trenutno zarađuju i najbolji menadžeri.

Izrada mobilnih aplikacija

Svi koristimo mobilne aplikacije. Neke od njih nas zabavljaju, neke nam organiziraju život i pomažu nam, preko nekih kupujemo… mobilne aplikacije su svuda oko nas i svaki ozbiljni business u današnje vrijeme mora težiti tome da ima svoju mobilnu aplikaciju koja će biti kvalitetno izrađena i koju će krajnji korisnici koristiti sa zadovoljstvom.

U budućnosti će mobilne aplikacije uzimati sve više maha, tako da smatramo da će upravo to biti jedan vrhunski plaćen posao!

Ovo sigurno nije način kako zaraditi novac online preko noći. Ovdje će vas čekati jako puno učenja i odricanja, ali – trebalo bi se isplatiti.

ZAKLJUČAK

Online zarada je budućnost svih nas. Samo je pitanje vremena kada ćemo svi preći na online poslove i koliko dobro ćemo se u tome snaći. Zato – počnite odmah.

Pitanje je hoćete li raditi za nekog tko je već napravio uspješnu web trgovinu, ili će netko drugi raditi na web trgovini koju ste vi napravili.

Znanje nam je opće dostupno, možemo učiti o svemu što nas zanima iz doslovno nepresušnih izvora. Posjećujte forume, slobodno i bez puno razmišljanja uložite novac u vlastito znanje.

Kako zaraditi novac online? Teško, ali može se!
Jednom kada uspijete, bit ćete puno sretniji i zadovoljniji nego li ste to na trenutnom poslu za koji ste fizički vezani.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita