Pratite nas

Tech

Koja je moja IP adresa?

IP adresa je nešto što posjeduje svako računalo i uređaj koji se povezuje na Internet. Riječ je o jedinstvenom identifikatoru svakog uređaja koji je online i omogućuje razmjenu informacija između uređaja. IP je zapravo skraćenica za “Internet Protocol”, a ponekad nam je potrebno znati koja je naša IP adresa. Mnogi bi se tako mogli zapitati “koja je moja IP adresa”, a postoji više način kako je saznati.

Statička i dinamička IP adresa

Prije nego odgovorimo na pitanje iz naslova “koja je moja IP adresa”, recimo ponešto o dvije vrste IP adrese. To su statička IP adresa i dinamička IP adresa. Možda će vam biti jasno odmah po njihovom imenu koja je razlika između njih, ali ako nije objasnimo je.

Statička IP adresa je IP adresa koja je stalna. Dakle, kada vaš uređaj dobije jednu IP adresu, ona će uvijek biti stalna i neće se mijenjati. Suprotno tome, kod dinamičke IP adrese, ona će se mijenjati svaki put kada se iznova spojite na Internet, a mogla bi se mijenjati i u nekim vremenskim periodima.

Dinamičku IP adresu ima velika većina korisnika, a statička zapravo niti ne treba mnogim korisnicima. Ona je bitna u rijetkim situacijama, a jedna od njih je spajanje na neki server na koji ćete imati pristup samo svojom IP adresom pa je poželjno da se ona ne mijenja.

Koja je moja IP adresa?

Kao što smo rekli, IP aresu vašeg uređaja moguće je saznati na više različitih načina. Za to zaista nisu potrebni neki dugi tutorijali, već brzo i jednostavno možete doći do nje.

Putem Interneta

Najjednostavniji način kako saznati svoju IP adresu je jednostavno otvoriti neki od Internet pretraživača te upisati pojmove kao “koja je moja IP adresa” ili se služiti engleskim jezikom pri istoj pretrazi. Odmah među prvim rezultatima tih pretraga trebale bi se pojaviti stranice kao What Is My IP Address koje će odmah prikazati vašu IP adresu.

Imajte na umu da, budući da vjerojatno imate dinamčku IP adresu, ona neće biti uvijek ista i adresa koju vam je ta stranica prikazala zadnji puta možda neće biti aktualna idući put kada je potražite na isti način.

Komandna linija

Komandna linija je način na koji putem računala možete raditi gotovo iste stvari kao i na normalan način, ali koristeći različite naredbe koje se upisuju u nju. Među stvarima koje možete činiti u njoj je i saznati svoju IP adresu. To se postiže na sljedeći način:

  • U tražilicu računala upišite cmd
  • Zatim upišite naredbu ipconfig /all i pritisnite Enter
  • U komandnoj liniji izlistat će vam se nekoliko redova teksta, ali svoju ćete IP adresu moći vidjeti u redu u kojem je navedena IPv4 adresa.
Koja je moja IP adresa

Postavke

IP adresa može se brzo i jednostavno pronaći i u samim postavkama računala. Proces kako doći do nje je sljedeći:

  • Otvorite start a zatim uđite u Postavke
  • Otvorite Postavke mreže i Interneta
  • Ako ste spojeni uz Wi-Fi kliknite na njega, a ako niste kliknite na Ethernet
  • Među Svojstvima ili Properties, vaša IP adresa je prikazana pod imenom IPv4 adresa

Promjena IP adrese

Ponekad će vam za pristup nekim stranicama i slično trebati nova IP adresa. Tada ćete je morati sami promijeniti, a to možete činiti na dva najefikasnija načina. Jedan od njih je jednostavnim osvježavanjem konekcije gdje će se dinamička IP adresa postaviti na novu vrijednost. Isto se može postići i običnim ponovnim pokretanjem modema i uspostavljanjem nove konekcije.

Drugi način je koristeći VPN. VPN programi su izuzetno korisni jer mogu učiniti da se čini kao da ste se na neku stranicu spojili iz druge zemlje koju ćete sami izabrati. Postoje VPN programi koji su besplatni, a postoje i oni koje možete platiti te tako dobiti razne odlične pogodnosti. VPN osim same promjene IP adrese korisnicima Interneta pruža i veliku razinu sigurnosti pri surfanju tako da ga se zaista isplati imati.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita