Pratite nas

Tech

Koliko je Internet unaprijedio turističku industriju?

Zahvaljujući informacijama koje možemo pronaći online, ali i uslugama te proizvodima dostupnima na Internetu danas je definitivno lakše biti turist nego što je to bilo u prošlosti.

Nakon dvije godine stagnacije zbog pandemije, turizam je ovog ljeta ponovo eksplodirao. Ruše se rekordi po potrošnji i broju turističkih posjeta u atraktivnim mediteranskim zemljama poput Hrvatske, a potražnja za avionskim kartama je takva da su cijene skočile i više nego što su trebale zbog posljedica poskupljenja goriva.

Dakle, turizam ponovo cvjeta, a trend njegovog značajnog rasta bio je zapravo prisutan u cijelom svijetu tijekom posljednja dva desetljeća, u čemu je važnu ulogu odigrao Internet.

Nema sumnje, sve ono što nam je dostupno online omogućilo nam je da više ne tapkamo u mraku, dok istražujemo gradove i zemlje u kojima nikad nismo bili…

Nikad lakša rezervacija smještaja i prijevoza

Još tamo potkraj devedesetih niste imali drugog izbora nego listati oglasnik kako biste rezervirali apartman na Jadranu, a danas se to čini kao daleka prošlost.

Zahvaljujući Internetu, turisti posljednjih godina na raspolaganju imaju web stranice na kojima imaju izlistane sve apartmane i hotele u nekom gradu te ih mogu uspoređivati na temelju cijena, kao i lokacije te svih dodatnih komocija koje nude.

Pa tako postoje specijalizirane stranice za traženje hotelskog smještaja, kao i one koje će vam preporučiti najbolje vile za odmor, odnosno luksuzne kuće koje su posljednjih godina postale izuzetno tražene u cijelom svijetu, a posebno u Hrvatskoj. Naći ćete i platforme za pretragu privatnog smještaja i soba, a što je najbolje, sve to ide uz recenzije korisnika koje su možda ponekad subjektivne, ali ako ih je veći broj dobit ćete prilično realan dojam što će vas dočekati kad odsjednete na nekoj lokaciji.

Nakon što se odlučite za neki smještaj, bit će dovoljno tek nekoliko klikova mišem da rezervirate termin koji vam odgovara i provedete plaćanje, a ponekad čak imate pravo na besplatno otkazivanje, ako to dovoljno rano napravite.

Još je jednostavnija situacija s transportom zahvaljujući online uslugama, jer avionske karte koje vas mogu odvesti na bilo koji dio svijeta su vam dostupne u tek nekoliko klikova mišem ili čak još jednostavnije, putem QR koda, na specijaliziranim stranicama koje im uspoređuju cijenu, kao i dužinu leta.

Isto vrijedi i s modernim autobusnim kompanijama, kao i željezničkim prometom, a ako želite imati potpuno slobodu kretanja na lokaciji koju ste odlučili posjetiti, uvijek preko Interneta možete rezervirati rent-a-car uslugu…

Nikad lakše snalaženje u nepoznatom svijetu

Sjećamo se u prošlosti turista koji su dolazili u našu zemlju i obilazili turističke lokacije s raširenom kartom grada, pokušavajući na njoj otkriti u kojem smjeru ići kako bi obišli sve znamenitosti, zabavne sadržaje i restorane koji su im zanimljivi.

Zahvaljujući Internetu danas postoji puno komotniji način obilaska nepoznate sredine, jer tu su GPS mape na kojima pomoću mobitela uvijek znate gdje se nalazite i zatim nije problem krenuti najbržim putem prema mjestu kojeg želite obići.

Ne zaboravimo ni internetsko oglašavanje, koje može biti usmjereno prema lokaciji na kojoj se turist nalazi pa će vam na društvenim mrežama i putem Google oglasa dolaziti informacije o restoranima koji su u blizini, kao i zabavnim sadržajima koje njihovi organizatori žele približiti gostima.

Uz sve to, Internet nam daje šansu da dijelimo naša turistička iskustva u vizualnom i tekstualnom obliku, a omogućuje nam i da svjedočimo iskustvima drugih, što olakšava donošenje odluka gdje jesti, što raditi i kojim stvarima pristupiti s posebnim oprezom.

Novosti su to koje su turistički industriju digli na nivo na kojem u prethodnom stoljeću nije imala izgleda biti, jer ljudi se sada osjećaju sigurnije dok putuju i manje su pod stresom pri rezervaciji smještaja, transporta te sadržaja koji ih zanimaju. 

Zbog toga milijarde turista tijekom cijele godine obilaze svijet, upoznavajući pritom nove kulture i uživajući u specijalitetima različitih nacionalnih kuhinja. Takav životni stil pandemija i geopolitičke krize možda mogu zaustaviti, ali samo na kraće vrijeme…

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita