Pratite nas

Tech

Komponente računala – jednostavni vodič za nadogradnju računala

Komponente računala

Danas gotovo svi posjeduju računalo. Međutim, ta računala uglavnom neće imati istu primjenu za svakoga. Neki će svoje računalo koristiti za posao, drugima bi moglo poslužiti za učenje, dok će treći uživati igrajući razne video igrice na njemu. Bilo kako bilo, u svakom se od njih nalaze komponente računala koje su po svom tipu iste onima koje se nalaze u ostalim računalima, ali se istovremeno razlikuju po nekim svojim specifikacijama i karakteristikama.

Znajući i koliko brzo tehnologija napreduje zadnjih godina, gotovo je odmah postalo jasno da računalo koje, primjerice, kupite danas, već za koju godinu može postati zastarjelo. Naravno, ono neće postati zastarjelo jer će svi njegovi dijelovi postati takvi, već bi uglavnom trebalo postati potrebno nadograditi jednu od bitnih komponenti računala kako bi ono moglo nastaviti funkcionirati na razini novog računala.

Upravo ćemo zato na jedan jednostavan način opisati koje su glavne komponente računala koje se nalaze u samom kućištu, na što obratiti pozornost kada ih kupujete i u konačnici, za što one zapravo služe.

Matična ploča

Matična ploča je komponenta računala koja objedinjuje sve ostale komponente koje se nalaze u samom kućištu. Ona će zapravo od ostalih komponenti računala napraviti smislenu cjelinu, ali postoje neke bitne stvari na koje treba obratiti pozornost kod kupovine ove komponente računala.

Budući da svaka od komponenti koje se spajaju na matičnu ploču ima svoj priključak, postoje realne šanse da nasumičnim odabirom matične ploče i ostalih dijelova koji se spajaju na nju zapravo nećete moći sklopiti svoje računalo. Vrlo je bitno stoga voditi računa o tome da matična ploča koju ste odabrali podržava sve ostale komponente računala koje želite ugraditi na nju.

Srećom, danas postoje razne stranice poput PC Buildera gdje možete provjeriti kompatibilnost komponenti računala kako bi znali koje komponente možete kombinirati u svom računalu.

Procesor

Komponente računala - procesor
Foto: Pixabay

Procesor ili CPU (engl. Central Processing Unit) je najvažniji dio računala. Procesor je zadužen za izvršavanje svih logičkih i matematičkih operacija u računalu, a može izvršavati milijune istih u samo jednoj sekundi.

Kada kupujete procesor za svoje računalo, neke osnovne stvari na koje bi trebali obratiti pozornost su broj jezgri i frekvencija. Kada procesor ima jednu jezgru, ona je zadužena za obradu svih podataka koji se šalju procesoru. No, kada procesor ima dvije ili više jezgri, svaka od njih će obavljati neki određeni zadatak što bi u konačnici, naravno, trebalo učiniti izvođenje raznih procesa bržim.

Podatak koji će vam također otkriti brzinu i efikasnost procesora je njegova frekvencija. Ona se mjeri u hercima, a što je veća, to znači i da je procesor brži. No, nemojte se dati zavarati, iako neki procesori imaju veću frekvenciju od drugih, oni neće nužno uvijek biti brži zbog same arhitekture procesora.

Grafička kartica

Grafička kartica je komponenta koja je jako bitna ljubiteljima video igara. Naravno, što je grafička kartica bolja, to će i performanse prilikom igranja različitih novijih igara biti bolje.

Često danas možete čuti kako je grafičku karticu potrebno zamijeniti gotovo svake godine s obzirom na to kako se igrice brzo razvijaju, no to nije baš tako. Odabirom kvalitetne grafičke kartice moći ćete bez problema uživati nekoliko godina u novim naslovima i nećete morati brinuti oko kupovine nove.

Kod kupovine ove komponente računala, pažnju je osim na samu snagu kartice potrebno obratiti i na neke detalje kao što su njezin priključak kako biste znali pristaje li uz vašu matičnu ploču te ulazi koji se nalaze na samoj grafičkoj kartici. Primjerice, ako svoj monitor želite povezati s grafičkom karticom putem HDMI kabla, onda će vaša grafička kartica morati imati HDMI ulaz i slično.

RAM

RAM (engl. Random Access Memory) je također jedna od onih komponenti koje će ubrzati rad vašeg računala. Radi se o vrsti memorije koja privremeno pohranjuje podatke kako bi im procesor mogao pristupiti brže. Naravno, logičan je zaključak da što više RAM memorije računalo ima, ono bi trebalo biti brže.

Postoji više vrsta RAM memorije ovisno o njihovoj frekvenciji i priključku. Kod kupovine ove računalne komponente dvije su stvari jako važne. Prva je znati koji priključak mora imati RAM memorija koju kupujete, a on može biti DDR3, DDR4 i slično, a druga je doći do zaključka koliko vam zapravo RAM memorije treba da bi vaše računalo moglo funkcionirati po vašim željama.

Tvrdi disk

Tvrdi disk spada možda u najjednostavnije računalne komponente koje ćete kupovati. Radi se o komponenti koja je zadužena za pohranu podataka kao što su filmovi, serije, igrice pa čak i sami operacijski sustav računala.

Tvrdi se disk danas može kupiti u dva različita oblika a to je klasični tvrdi disk i SSD. SSD je jedna novija vrsta koja je znatno brža od obične. Možete i kombinirati ove dvije vrste jer česta je praksa kupiti SSD i na njega instalirati operacijski sustav kako bi se računalo brže moglo upaliti, ugasiti i općenito izvoditi neke radnje, a sve podatke pohranjivati na klasični tvrdi disk koji će imati više memorije od SSD-a.

Napajanje

Napajanje je komponenta računala koja služi upravo za to što joj ime kaže. Ona će napajati sve komponente koje se nalaze u kućištu i zato je bitno prilikom kupovine istoga znati koliko vam otprilike jako napajanje treba. Svaka komponenta treba određeni dio snage i preporuka je kupiti jače napajanje od ukupne snage koju ste izračunali. Razlog zašto je to tako je sigurnost, ali i činjenica da ponekad napajanja koja možete kupiti neće biti točno one snage koja je istaknuta, već će ona biti nešto manja (to je slučaj kod napajanja nešto slabijih marki proizvođača).

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita