Pratite nas

Tutorijali

Kratki vodič: Brzina učitavanja web stranice!

kako ubrzati web stranicu

Brzina učitavanja web stranice jedan je od ključnih faktora njene kvalitete, ali i vrlo bitan segment za njeno google rangiranje (SEO optimizaciju)!

Počet ćemo od nekoliko tvrdnji koje su proizašle iz raznih istraživanja o zadovoljstvu internet korisnika:

  • Prosječni posjetitelj (potencijalni klijent) napustit će web stranicu ukoliko mu se ona ne učita nakon uvodnih 5 sekundi!

Dakle, već nakon 5 sekundi, gubite prosječnog posjetitelja. Možda je baš taj posjetitelj bio zainteresirani kupac za uslugu ili proizvod koji nudite na svojoj web stranici.
Nakon što napusti web stranicu, izgubljeni posjetitelj u 90% slučajeva nastavi istraživati druge opcije i odlazi kod vaše konkurencije.

  •  Kada smanjite vrijeme učitavanja vaše web stranice s, recimo, 8 sekundi na 2 sekunde, povećat ćete broj konverzija za 74%!

Stranicom koja se brzo učitava, ne samo da nećete u startu izgubiti potencijalnog klijent, nego ćete odmah ostaviti dojam profesionalnosti i pedantnosti.

Ova 2 razloga vas nisu uvjerila da morate ubrzati svoju web stranicu? Ima toga još …

Ukoliko planirate ulagati u SEO optimizaciju svoje web stranice, svakako počnite od ubrzavanja njenog učitavanja. 

Google-u je jako stalo do zadovoljstva svojih korisnika i uvijek prema “gore” gura one stranice na kojima se posjetitelji više (duže) zadržavaju. Te stranice google smatra zanimljivima, korisnima i relevantnima za posjetitelja, pa će vaša web stranica vrlo brzo krenuti prema vrhu google pretraživača.

Naravno, ukoliko posjetitelji budu u startu (zbog sporosti učitavanja) napuštali vašu web stranicu, google će je kroz svoje algoritme označiti kao nevažnu… odnosno, zaključit će kako posjetitelji na toj stranici na nalaze ništa zanimljivo. Nakon toga, uslijedit će siguran pad stranice na google-u.

Gore navedeno, samo je jedan od razloga zašto google voli “brze” stranice, ali o toj temi više ćemo pričati kroz kategoriju SEO optimizacije web stranica.

Koja je prosječna brzina učitavanja web stranice?

Prosječna brzina učitavanje web stranice, na globalnoj razini je oko 3,5 sekunde. Možemo reći kako to nije loš rezultat, ali svaka ozbiljna i profesionalno rađena web stranica trebala bi se u potpunosti učitati već nakon 1,5-2,0 sekunde (što brže, to bolje – naravno).

Kako mogu provjeriti koja je brzina učitavanja (moje) web stranice?

Postoji više alata za provjeru i kontroliranje brzine učitavanja web stranice. Ovdje ćemo istaknuti 3 alata koja smatramo najpreciznijima i najboljima:

Kako ubrzati učitavanje web stranice?

Web stranicu možemo ubrzati na “mali milijun” načina. Ovisno o tome koliko “brzu” web stranicu želite, odnosno koliko želite “zagrebati” ispod površine.

No, idemo krenuti nekim jednostavnim i osnovnim koracima:

Iskustvo je pokazalo kako bi uvijek trebalo koristiti hosting poslužitelja čiji se serveri nalaze što bliže krajnjem korisniku web stranice. Ukoliko imate, ili planirate pokrenuti web stranicu .hr domene (očekujete posjetu iz Hrvatske), svakako zakupite hosting usluge jedne od hrvatskih firmi koje se bave pružanjem usluge hosting-a.

  • Nemojte koristiti previše dodataka (plugin-ova) za rad web stranice

Potrudite se koristiti što manji broj dodataka za web stranicu, kako je ne bi pretrpali kodom.

  • Optimizirajte slike koje postavljate na web stranicu

Slike koje postavljate na web stranicu trebaju biti optimizirane, odnosno, treba im se smanjiti “veličina”

  • Potrudite se što bolje urediti “kod” svoje stranice (html, .css …) 

Alat za ubrzavanje web stranice koji će vam sve to olakšati.

Ukoliko je vaša stranica rađena u wordpress-u, postoji niz besplatnih i premium alata (pluginova) koji će znatno ubrzati vašu web stranicu, te većinu potrebnog posla odraditi umjesto vas.

Ovo je dodatak za ubrzavanje web stranica koji mi koristimo već godinama. Jako dobar alat koji radi značajnu razliku u ubrzavanju web stranice.

Njegova besplatna verzija može odraditi dosta toga, ali ipak postoji razlog zašto u svojoj ponudi imaju besplatnu i premium verziju alata.

Cijena premium verzije od svega 39,99$ je vrlo dostupna i povoljna, s obzirom na benefite koje alat pruža.

ZAKLJUČAK

Brzina učitavanja web stranice vrlo je bitan segment, iz kojeg god “smjer” da gledamo.
Uvelike utječe na zadovoljstvo posjetitelja (budućih klijenata) vaše web stranice, ali i na SEO optimizaciju.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita