Pratite nas

SEO optimizacija

5 razloga zašto je link bilding dobra ideja

Inspiracija za ovaj članak je prezentacija Dejana Petrovića, iz australijske firme Dejan SEO, koju je održao na SMX konferenciji u Minhenu. SMX (SEO + PPC = SMX) je jedna od najprestižnijih Search Engine Marketing konferencija na svetu, a u daljem tekstu ovde je prepričana i nadograđena prezentacija u širem smislu reči.

Jedan od novijih stavova u internet marketingu jeste taj da se link bilding smatra sasvim zastarelim, pa čak i nepotrebnim. Oni marketari koji prate trendove su mu dali epitet „ne kul“, a alati kao što su PageRank, DA/PA i Alexa su „stvar prošlosti“ zato što zaista umeju da se pokažu kao netačni.

Ono na šta je usmeren taj novi marketing jeste kvalitetan sadržaj, čija će vidljivost sama od sebe rasti bez građenja linkova.

Da se razumemo odmah na početku, da bi sajt mogao da raste, opstane i donosi prihode on MORA biti kvalitetan, sam sadržaj mora biti kvalitetan, da odgovara na potrebe čitaoca… ukratko, da je pisan za ljude, a ne za Guglov algoritam.

Sajt može napredovati i bez link bildinga, to u suštini zavisi od niše i jačine konkurencije.

Ipak, samo kvalitetan sadržaj nije jedini faktor za dobro rangiranje sajta, već samo jedan, iako, ne poričemo, vrlo bitan faktor.

Još jedan od vrlo bitnih faktora u građenju dobre pozicije na Guglu jeste upravo link bilding. Zato ćemo u narednim redovima pružiti 5 razloga, iako ih ima i više, zašto je link bilding dobra ideja.

1)    Budite staromodni. Držite se proverenih recepata

U suštini nije bitno da li je link bilding moderna ili zastarela metoda dok god daje rezultate, a činjenica da daje rezultate se ne može poreći. Koja je njegova važnost? Link bilding je možda najteži deo posla kod optimizacije za pretraživače. No, ako se posao obavlja na valjan način onda će sajt nesumnjivo postići odlične rezultate u određenom vremenskom periodu.

Što bismo menjali ono što se pokazalo dobrim? Jeste da Gugl ima česta ažuriranja algoritama, i da to može poremetiti čitav koncept, ali i da to ostavimo po strani, linkovi sa drugih sajtova, naročito sa dobrih i autoritativnih sajtova donose posetu našem sajtu. Čak i da Gugla nema i da se sadržaj rangira po drugačijim merilima, mreža dobrih linkova svakako ostaje.

Alati kao što su PageRank, DA/PA ili Trast Flow iako nekad netačni, tu su da služe upravo kao alati, da pripomognu poslovanju i pruže orijentaciju, zato ni ne postoji razlog da se izbegava link bilding. Dobar sadržaj koliko god da je dobar, to ne znači puno ako nema ko da ga pročita. Upravo je zato link bilding veoma bitan, a naročito na početku kada sajt još uvek nema ni posećenost, a kamoli autoritet.

2)    Najbolji linkovi donose saobraćaj

Koliko je dobar link bilding na vašem sajtu možete videti upravo po poseti koja ne dolazi sa Gugla. Dakle, kada imate dobru mrežu linkova, kao i linkove koji donose dobar procenat posete na vaš sajt, onda će i Gugl da radi za vas.

Što više linkova upućuje na vaš sajt, to će vas Gugl bolje rangirati.

Tako ćete rasti u pretrazi, što će doneti još više posete i tako u krug. Kada se izgradi dobra mreža linkova, to sajtu daje veoma čvrste temelje, da u nekom trenutku neće više ni biti potrebno da razvijate mrežu, ona će se razvijati sama.

Iz tog razloga se smatra da veliku vrednost imaju “prirodni” linkovi, to su oni linkovi na koje niste uticali (vlasnici drugih portala su ih sami kreirali, jer se dive vašim sadržajima). Oni ujedno ojačavaju vašu poziciju u pretrazi, dajući vam dobar rang u pretraživanju, a da više ne morate ništa da radite. U tim slučajevima sajtovi postaju odličan pasivni prihod, a to je cilj do kojeg se najteže dolazi.

Link bilding pruža sigurnost sajtu i bitno utiče na njegov rast, iako iziskuje dosta vremena i planiranja. Ako dobri linkovi ka vašem sajtu donose saobraćaj, ne postoji ni jedan razlog da se odrektnete te posete koja sajtu neće učiniti ništa loše, nego upravo suprotno.

3)    Dobar sadržaj donosi “prirodne” linkove

Da, istina je da izvrstan sadržaj donosi “prirodne” linkove bez vaše muke i da to definitivno pomaže boljem rangiranju. Naročito ako su to tekstovi koji su postali viralni pa imaju dosta deljenja, komentara i lajkova na društvenim mrežama. To dosta utiče na čitanost, zato je pojedinim sajtovima primarni izvor posete Fejsbuk, a ne Gugl.

Ti “prirodni” linkvi dolaze i sa drugih sajtova koji vaš sajt preporučuju, a svaka ja preporuka dobra, zar ne? Pa, baš i ne, to dosta zavisi i od samog sajta koji vas preporučuje. Ako bilo ko može da dobije link sa nekog sajta, onda link sa tog sajta nije vredan.

To je ujedno i mana ako se oslanjate samo na prirodne linkove, tada ne možete kontrolisati odakle ti linkovi dolaze. A ako ti sajtovi koji vas preporučuju nisu dovoljno dobri, oni mogu čak dati i nižu poziciju na Guglu, zato uopšte nije svejedno odakle dobijate preporuke.

Tu na scenu stupa upravo link bilding, gde vi možete sami kontrolisati odakle će vam linkovi dolaziti, a naravno, uvek ćete se truditi da oni dolaze sa što boljih sajtova. Tako se gradi prilično sigurna pozicija, te vaš rang ne može pokvariti ni linkovi koji vode ka Error 404.

4)    Konkurencija je suviše lenja da gradi mrežu linkova

Zapravo, veoma je dobro za vaše poslovanje to što se smatra da je link bilding stvar prošlosti. Ako ga konkurencija ne praktikuje vi ćete mnogo pre videti rezultate.

Šalu na stranu, konkurencija često jeste suviše lenja da gradi jake linkove i to naročito kod nas gde je popularnost internet marketinga i dalje nije toliko razvijena u odnosu na velika tržišta, kao što su, na primer, u SAD-u.

Naravno, za određene ključne reči je vrlo teško i kod nas probiti se, ali za neke druge je to i dalje poprilično lako, sve zavisi od niše vašeg sajta. No, koja god da je niša u pitanju, sajt će sigurno imati odlične rezultate na pretrazi ako iza njega stoji dobra mreža jakih linkova. Gugl, prosto tako funkcioniše, ako autoritativni sajtovi upućuju ka drugom sajtu, ne moguće je da je taj sajt loš, a to automatski podiže rang.

Čak i da konkurencija ima jednako dobar link bilding, razlika će biti u finesama, te će se prve pozicije na Guglu stalno smenjivati. Ipak, ono što jeste bitno jeste da budete na prvoj stranici pretraživača.

Ako konkurencija nema toliko jaku mrežu linkova, onda je prva pozicija na pretraživaču i te kako osvojiva.

5)    Ako sumnjate gledajte statistike sa sopstvenog sajta

Razni noviteti, blogovi, statusi na društvenim mrežama mogu biti prilično zbunjujući, naročito nekome ko je svež u čitavoj priči sa internet marketingom. Na kraju krajeva, ono što je funkcionisalo kod nekog ne mora da znači da će kod drugog, jer za uspeh ne postoji jedinstven recept.

Tako da, ako se vama link bilding pokazao dobrim za razvoj sajta, kao i za prodaju usluga ili proizvoda, nema potrebe da sa njim prestanete samo zato što ste na nekom blogu pročitali da link bilding više nije “kul”.

Sa druge strane, ako ste uspeli da se probijete bez ikakvog građenja linkova i ako vam tako odlično ide, opet nema potrebe da prilagođavate sopstvenu strategiju nekom trendu ili nečijem savetu.

Najbolji dokaz da li link bilding za vas funkcioniše ili ne jeste upravo statistika vašeg sajta.

Da li ste zadovoljni rezultatima, gde su rupe i kako bi sajt mogao da se unapredi?

Možda vam je potrebna nova strategija, možda niste ciljali na dobru publiku itd… postoji mnogo načina da se se jedan sajt unapredi, a svakako jedan od osnovnih načina jeste link bilding. Neće škoditi, a može doneti izvanredne rezultate i preokret u razvoju poslovanja.

Umesto zaključka – gde kupiti linkove na Balkanu

Ako na Balkanu želite da gradite kvalitetne linkove obratite se Milanu Todoroviću agencija SEOExpert.rs i Anelu Čiplakoviću, Webmajstor.ba.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita