Pratite nas

Tech

Linux vs Windows: Koji OS izabrati za kućno računalo?

windows vs linux

Vječita rasprava, koji je bolji: Windows ili Linux? Odmah na početku ćemo se ograditi od takvih polemika i kazat ćemo da svaki OS ima nešto svoje. Bez obzira koliko netko tvrdio da je Windows bolji, ili je Linux bolji, svaki OS ima svoje prednosti i nedostatke.

Napisat ćemo u nastavku neke osnovne razlike između dva vodeća sustava u svijetu osobnih računala. Nećemo ići u sferu serverskih tehnologija, jer bi tako priča postala još više komplicirana. Sa naglaskom na osobna računala, u nastavku ćemo spomenuti ključne razlike između Linux i Windows operacijskih sustava.

Linux vs Windows

Teško je podvući crtu i kazati da je jedan od ovih sustava bolji. Ipak, konkurencija su i može se pisati na tu temu. Glavna razlika između dva dosta slična sustava je njihova cijena. Dakle, da bi imali licencirani Microsoft Windows (u ovom slučaju Windows 10), trebate platiti pozamašnu svotu i kupiti ključ. Sa druge strane, Linux sustavi (Ubuntu, Linux Mint i drugi) su potpuno besplatni za korištenje. Da bi imali potpuno funkcionalan i siguran Linux sustav, nećete trebati plaćati za aktiviranje ili neki drugi oblik licenciranja. Ako ćemo davati bodove na ovu temu, možemo kazati da Linux sustav vodi: 1:0.

Baš kako i Windows ima verzije, Windows 7, Windows 8, i Windows 10, tako i Linux distribucije imaju nadogradnje i verzije koje prate svaku od njih. Zadržat ćemo se na Ubuntu Linux distribuciji jer je vodeća iz te obitelji operacijskih sustava. Trenutna Ubuntu verzija je 21.04 po nazivom Hirsute Hippo, dok je prethodna bila 20.10 Groovy Gorilla.

Kada pričamo o sustavima namijenjenim osobnim računalima, jedna od ključnih stvari je spomenuti GUI. GUI je skraćenica od Graphic User Interface, odnosno za ono što korisnik vidi i što često zovemo Desktop okruženje. I Windows i Ubuntu imaju Desktop okruženje i to je ono što korisnik vidi i s čim upravlja računalom.

GUI ili Desktop prednosti i mane

Grafičko sučelje je prilagođeno samom sustavu i načinu na koji sustav komunicira sa mašinom. Dali vam se više sviđa Windows Desktop ili Ubuntu, to je ipak subjektivan dojam i stvar osobnog izbora. Možemo kazati da su obje verzije grafičkog sučelja dotjerane do te mjere da se teško pronalazi zamjerka bilo kojoj. Po ovom pitanju: Windows vs Linux, kazat ćemo da je rezultat 1:1.

Windows vs Linux: Sigurnost

Sigurnost sustava Windows i Linux sustava. Iako je opće prihvaćeno mišljenje da su Linux sustavi sami po sebi sigurniji od virusa, to nije u potpunosti 100% točno. Istina, moguće da imaju sigurniju logiku samog građenja sustava, ali glavna prednost je to što je Linux slabije zastupljen i hakeri se u principu više opredijele napadati korisnike MS Windows sustava. Najnoviji MS Windows 10 sam po sebi je jako siguran OS, a dolazi i sa ugrađenim antivirusnim programom koji se brine za sigurnost korisnika. Uz njega se također mogu brzo i lako instalirati drugi besplatni antivirusni programi, kao i oni koji se plaćaju. Nemate potrebu instalirati Antivirus, osim ako niste oprezni i lako padate na prijevare. Linux OS nema ugrađen antivirus program, ali postoje programi za sigurnost Linux korisnika. Zapravo, oba sustava su sigurna onoliko koliko je korisnik oprezan. Da bi „pokupili“ virus u oba slučaja trebate nasjesti na prijevaru i dopustiti izvođenje zlonamjernog koda na vašem računalu. I u ovoj kategoriji dat ćemo neriješen rezultat, odnosno 1:1.

Korištenje Windowsa i Linuxa. Ovo je jedno zanimljivo pitanje, i usporedba ova dva sustava. Dakle, trebamo odgovoriti na pitanje, kome je primjereno korištenje Windows, odnosno Linux sustava?

Dakle, ako računalo koristite za pregledavanje internet stranica, povremeno napišete neki dokument ili pošaljete E-mail, preporučujemo da isprobate Linux. U slučaju da radite neke specifične zadatke, koristite neke aplikacije isl. moguće da ćete morati koristiti MS Windows. Stvari su ovdje jasne. MS Windows je daleko više zastupljen sustav, pa se i razvoj velikog broja aplikacija fokusira na taj sustav. U slučaju da radite neke posebne zadatke, i surađujete sa drugima, za bolju kompatibilnost i produktivnost, MS Windows je bolji izbor. U ovom segmentu Windows sustav nadmašuje Linux distribucije i svakako je vodeći po tom pitanju. Kao zaključak na ovu temu, dajemo vodstvo najraširenijem sustavu na svijetu, Windows vs Linux 1:0.

Nadogradnje: Windows vs Linux

Ako usporedimo Windows i Linux sustav, po pitanju nadogradnji, možemo kazati da je Linux po tom pitanju daleko bolji za krajnjeg korisnika. Ovo se posebno odnosi ako pišemo u kontekstu Windows 10 sustava koji korisniku ne daje prostora za odabirom instalacija nadogradnje. Naime, najnoviji Windows 10 sustav nadogradnje radi automatski, sa tek mogućom odgodom koju korisnik može odabrati. Sve veće nadogradnje će se instalirati htjeli vi to ili ne, a same nadogradnje nerijetko sa sobom donose i određene probleme. Kod Linux sustava je stvar u mnogočemu drugačija. Korisnik sam može odabrati koju nadogradnju želi, a koju ne. Isto tako, može birati servere sa kojih će uzimati nadogradnje, pa tako i birati nadogradnje po određenim kategorijama. U ovom dijelu Linux vodi, i dajemo rezultat 1:0 u korist besplatnog sustava.

Zaključak za kraj

Iako smo u svakom odlomku spomenuli neki naš rezultat, nećemo kazati koji sustav je bolji. Opet da naglasimo, nema boljeg ili lošijeg sustava. Jednostavno, sustav trebate izabrati po vašim potrebama. Linux sustavi su jako napredovali, i nije potrebno da ih izbjegavate. Čak i ako ste početnik u svijetu računala, koji god Linux sustav da izaberete lako ćete se snaći. Dalje, sami izbor je na vama.

MS Windows je komercijalno rješenje i ima svoju cijenu. Ako vam nije problem platiti par stotina eura za OS, ne vidimo razloga da ne koristite MS Windows. Sa druge strane, ako ne želite plaćati licencu, a želite siguran, brz i kvalitetan OS, birajte za sebe neku Linux distribuciju.

Nikako nemojte koristiti krekirani OS, odnosno alate koji probijaju zaštitu licence. Na taj način otvarate vrata hakerima, koji vam kroz neki period mogu nanijeti štetu. Windows vs Linux je zapravo stvar izbora, a izabrati trebate prema potrebama i namjeri korištenja vašeg računala.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita