Pratite nas

Tech

Monitori za kompjutere – što ih karakterizira i po čemu se razlikuju?

Monitori za kompjutere

Kupovina monitora za kompjuter naizgled je lak posao. Naravno, to i jest istina ako vam nije baš previše bitno kakav ćete kupiti jer niste često za kompjuterom. Međutim, monitori za kompjutere danas imaju velik broj različitih značajki po kojima ih se može birati. Ovisno i o tome na koji način koristite svoj kompjuter, odabir monitora mogao bi biti težak. Reći ćemo stoga nešto više o monitorima i na što obratiti pozornost ako planirate kupiti ga za sebe.

Na što obratiti pozornost kada su u pitanju monitori za kompjutere?

Recimo nešto više o detaljima na koje je bitno obratiti pozornost prilikom kupovine monitora.

Koja je namjena monitora?

Kada bi morali nabrojati namjene monitora, mogli bi reći da postoje tri glavne. To su monitori za igranje igrica, monitori za obavljanje određenih poslova te monitori za svakodnevnu uporabu. Iako se ponekad čini da se svi ti zadaci mogu obavljati na istom tipu monitora, za najbolje moguće iskustvo potrebno je odabrati idealni monitor.

Rezolucija

Različiti monitori za kompjutere mogu imati i različite maksimalne rezolucije. Rezolucija se izražava u broju vodoravnih i okomitih piskela. Primjerice, monitori za kompjutere koji imaju 1920 vodoravnih piksela i 1080 okomitih koriste rezoluciju 1980 x 1080. Ona je još poznata i kao 1080p ili HD rezolucija.

Veličina monitora

Pri kupovini monitora svakako je bitno pažnju obratiti i na njegovu veličinu. Jasno je da ćete neke stvari vidjeti jasnije ako imate veći monitor. No, ponekad od može biti i prevelik, a sve ovisi o tome koliko je udaljen od vašeg lica. Veličina monitora i njegovog zaslona mjeri se uglavnom u inčima koje je lako pretvoriti u centimetre. Također, veličina se gleda tako da se izmjeri dijagonala monitora, a ne duljina jedne od strana.

Brzina osvježavanja

Ovo je značajka koja vam govori koliko se puta vaš monitor ažurira novim informacijama u sekundi i mjeri se u hercima (Hz). Što je ta brojka veća, prikazi će biti bolji, glađi i manje isprekidani. Brzina osvježavanja posebno je važna za ljubitelje igara koji žele monitor s najmanje 75 Hz (većina monitora dizajniranih za igranje nudi najmanje 120 Hz). Ako ne igrate igrice, brzina osvježavanja od 60 Hz bi trebala biti dovoljna.

Vrijeme odziva

Vrijeme odziva vam govori koliko je monitoru potrebno da promijeni pojedinačne piksele iz crne u bijelu ili iz jedne nijanse sive u drugu. Dulje vrijeme odziva može značiti zamućenje pri kretanju slike tijekom igranja igrica ili gledanja brzih videozapisa. Za monitore za igranje, najveće vrijeme odziva koje ćete vjerojatno vidjeti je 5 ms, dok najbrži monitori za igranje mogu imati vrijeme odziva od 0.5 ms.

Rezolucije monitora

Ranije smo spomenuti da se rezolucija monitora izražava kao umnožak vodoravnih i okomitih piksela, a to znači da ih može biti nekoliko milijuna na jednom monitoru. Također, svaki taj piksel se sastoji od tri manja dijela, a svaki od njih predstavlja jednu od osnovne tri boje.

Uvijek možete reći koliko piksela monitor ima na temelju podataka njegove rezolucije. Neke rezolucije imaju više naziva. Nabrojimo najčešće rezolucije monitora s kojima ćete se susresti, od najbolje (najveći broj piksela) do najgore (najmanji broj piksela).

5K rezolucija5120 x 2880
4K rezolucija3840 x 2160 / 4096 x 2160
Ultra HD (UHD) rezolucija3840 x 2160
Quad HD (QHD) rezolucija2560 x 1440
2K ili 1440p rezolucija2560 x 1440 / 2048 x 1080
WUXGA rezolucija1920 x 1200
Full HD ili 1080p1920 x 1080
HD ili 720p rezolucija1280 x 720

Kako iskoristiti maksimum monitora za kompjuter?

Nešto što bi se moglo dogoditi kada su monitori za kompjutere u pitanju je da imate izuzetno dobar monitor, ali na njemu zapravo ne možete koristiti maksimalnu rezoluciju koju on podržava. Tada bi neki mogli pomisliti da je riječ o nekoj vrsti kvara. Međutim, to može biti iz jednog vrlo čestog razloga.

Taj je razlog da nemate dovoljno kvalitetnu grafičku karticu. Riječ je o komponenti računala koja je zadužena za kreiranje slike koja će biti prikazana na monitoru. Ako imate starije računalo sa starijim komponentama, nadogradnja monitora na neki kvalitetniji mogla bi biti uzaludna ako vam grafička kartica ne dopušta da iskoristite njegove maksimalne mogućnosti.

Korištenje više monitora odjednom

Monitori za kompjutere
Foto: Pixabay

Računala mogu koristiti i više monitora odjednom, a najčešći je slučaj da se ipak koriste dva. To će korisnicima istih pomoći da istovremeno mogu raditi različite stvari na svakom od njih i uvelike pomoći u nekim poslovima i organizaciji. No, za tako nešto je još jednom potrebno obratiti pozornost na grafičku karticu. Budući da se svaki monitor spaja u struju te direktno na grafičku karticu, potrebno je uvjeriti se da je kartica dovoljno jaka za tako nešto i da ima ulaze koji bi to mogli omogućiti. Čest je slučaj da će grafička kartica imati po jedan od svake vrste ulaza tako da je moguće da će se vaša dva monitora morati spajati na različite načine. No, korištenje dva monitora uglavnom vam neće biti od presudne važnosti, tako da ih ne morate spajati osim ako zaista nemate potrebu za time.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita