Pratite nas

Hosting & Domene

Najavljen novi rast cijena domena

Domena .com

U zadnje se vrijeme čini kao da cijene gotovo svega počinju nekontrolirano rasti i teško je reći kada će tom negativnom trendu doći kraj. Odrazilo se to čak i na digitalni svijet pa je tako došlo do najave kako će cijene .com domena porasti.

Kao što znamo, one su porasle prošle godine sa 7.85 dolara na 8.39, a očekuje se da će 1. rujna ove godine njihova cijena skočiti dodatnih 7%. To će cijenu dovesti na 8.97 dolara, a radi se o maksimalnom dozvoljenom poskupljenju koje je regulirano ugovorom između Verisigna i ICANN-a (Internetske organizacije za dodjeljivanje naziva i brojeva).

Što je Verisign?

Verisign je pružatelj usluga internetske infrastrukture. Točnije, radi se o organizaciji koja regulira ranije spomenuti .com prostor. Sjedište joj je u Restonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, a osnovana je 1995. Tvrtka ima urede diljem svijeta, a oni se nalaze u Virginiji, Kaliforniji, Washingtonu, Indiji, Brazilu, Kini, Australiji, Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hoće li biti još poskupljenja?

Nažalost za sve sadašnje i buduće vlasnike .com domena, za očekivati je da ćemo u naredne dvije godine vidjeti slična poskupljenja. Razlog tome je Trumpova administracija, točnije Državna administracija za telekomunikacije i informacije za vrijeme kada je Donald Trump bio predsjednik SAD-a. Ona je dozvolila Verisignu da u periodu od 2021. do 2024. godine, na godišnjoj bazi može povećati cijene domena za maksimalno 7%.

Očito je da su to odlučili iskoristiti tako da je za očekivati da bi mogli iskoristiti tu opciju i u naredne dvije godine. To znači da bi u ovom periodu 2024. godine cijena domena mogla iznositi 10.27 dolara.

Kako se boriti protiv poskupljenja?

Mnogi bi se mogli zapitati kako se boriti protiv ovog poskupljenja, ali efikasnog rješenja gotovo nema. Jedini način koji bi mogao biti koristan je zakupiti slobodnu domenu na duži vremenski period tako da konstantno plaćate cijenu po kojoj ste je zakupili, odnosno promjene i poskupljenja neće utjecati na nju.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita