Pratite nas

Biznis

Najbolja grafička kartica za rudarenje

Kripto valute i rudarenje sve su raširenija pojava i vijest u gotovo svim medijima, pa tako i kod nas, na brdovitom Balkanu. Da, slušamo rock iz 80-tih, ali to nije tema ovog teksta. Želite znati koja je najbolja grafička kartica za rudarenje? Pročitajte u nastavku.

U nastavku ćemo spomenuti neke dobre grafičke kartice s kojima možete rudariti BitCoin, ETC i druge popularne kripto valute.

Prije nego krenemo, prvo ćemo ukratko spomenuti i pojasniti pojam kripto valuta, način na koji funkcionira plaćanje kripto valutama, te onda i sami postupak rudarenja. Za kraj, spomenut ćemo grafičke kartice za rudarenje, odnosno kartice s kojima možete očekivati najbolji povrat od uloženih sredstava.

Rudarenje kao unosan posao?

Rudarenje je postalo toliko popularno da su moderne grafičke kartice jednostavno rasprodane, i gameri nisu u prilici kupiti katicu za igranje igrica. Da bi tome stali u kraj, vodeći proizvođači grafičkih kartica su ugradili logiku koja prepozna pokušaj rudarenja i jednostavno „zaključa“ čip u tom trenutku. Najnovije nVidia grafičke kartice nećete moći koristiti za rudarenje kripto valuta. One se prodaju isključivo za igraću populaciju, da bi svi uživali u mogućnostima igranja na vrhunskim sastavljenim igraćim računalima.

Kako onda pronaći najbolju karticu za rudarenje? Spomenut ćemo grafičke kartice koje se mogu koristiti za rudarenje kripto valuta.

Nove nVidia grafičke kartice „protiv“ rudarenja? Koja je logika? Pa možda na prvu teško možete vidjeti razloge zbog kojih nVidia namjerno „usporava“ svoje grafičke. Plan je da grafičke ubuduće budu dostupne ciljanom tržištu, odnosno tržištu video igara. Unatoč činjenici da se nVidia grafičke dobro prodaju, čak i mnogo bolje, u svijetu rudarenja, jasan je razlog zbog kojeg ta kompanija ne želi popustiti. Naime, unatoč trenutno dobroj situaciji u svijetu kripto valuta, jedna tako ozbiljna i globalno popularna kompanija kao što je nVidia ne može si dopustiti da bude dio rolerkostera.

Što to znači? Pa recimo to ovako: Kripto valute su još uvijek nova tehnologija, i nisu globalno prihvaćene. Nikako nisu tehnologija za koju možemo potvrditi dugoročno postojanje. S druge strane, video igrice su tržište koje poznajemo više desetljeća, gotovo koliko i sam kompjuter. Jedna od vodećih kompanija u tom segmentu nikako ne želi odbiti veliki dio svojih kupaca nekakvim akvizicijama i pokušajima proboja u drugim nišama. Ukratko ako želimo rezimirati, ovdje bi došla dobro poslovica: bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

Napomena: Za primjer smo uzeli nVidia grafičke kartice. Sličnu politiku vode i drugi vodeći proizvođači u toj niši.

Vratimo se sada temi iz našeg naslova. Ipak, postoje kartice kojima možete rudariti kripto valute. Spomenut ćemo neke od najpopularniji, pa nastavite čitati: koje se grafičke kartice koriste za rudarenje?

Grafičke kartice za rudarenje

Spomenut ćemo neke dobre kartice s kojima možete rudariti, a vi odlučite koja najbolje zadovoljava vaše potrebe i jednadžbu uloženo/povrat.

MSI Gaming GeForce RTX 2070

Grafička kartica dolazi sa 8GB GDDR6 memorije, ima 6-pin + 8-pin konektor za napajanje i zahtjeva 225W snagu napajanja. Razlog zbog koje se rudari odluče za ovu karticu su: efikasno hlađenje, i više CUDA jezgri.

Zamjerka: grafička nije povoljna za svačiji budžet, teško je dostupna za kupiti.

grafička za rudarenje
MSI Gaming GeForce RTX 2070

Grafička kartica iz ovog podnaslova trenutno je među najtraženijim za rudarenje. Ima jako dobro urađen hladnjak sa ventilatorima i Zero Frozr tehnologiju koja će dobro doći za reguliranje brzine vrtnje ventilatora na kartici. Hash brzina dolazi i do 43,3MH/s što je svakako dobra poznata u jednadžbi.

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti

nVidia ima čak 11GB GDDR6 memorije, i kombinaciju 8-pin + 8-pin konektore za napajanje. Ovaj model traži čak 260W. Izrazito snažna grafička, sa već tvorničkim overlokiranjem.

Zamjerka: skupa grafička kartica, a već je u sjeni novog modela.

nVidia GeForce RTX 2080 Ti je možda i najpoznatija kartica među igračima vido igara. Dobre recenzije ima i u svijetu rudarenja jer kartica daje 32,76MH/s što je dobra vrijednost za povrat uloženog novca.

MSI Gaming GeForce GTX 1080 Ti

MSI sa nVidia čipom donosi 11GB GDDR5X memorije, ima 6-pin + 8-pin konektore i traži 250W snage za optimalan rad. Grafička ima pojačano hlađenje, i jako dobre performanse.

Zamjerka: cijena je faktor koji može odbiti mnoge.

najbolja kartica za rudarenje
MSI Gaming GeForce GTX 1080 Ti

Impresivno rješenje hlađenja i GPU koji isporučuje 21,63MH/s kada koristite KawPow NBMiner algoritam za rudarenje.

ASUS ROG Strix AMD Radeon RX 5700XT

Jedna grafička za rudarenje sa AMD Radeon čipom sa sobom donosi 8GB GDDR6 memorije, sa 6-pin i 8-pin konektorom. Zahvalnija je od prije spomenutih modela jer traži „samo“ 225W snage.

Zamjerka: aktivno hlađenje (ventilator) što može značiti mnogo buke u prostoriji.

ASUS kartica za rudarenje kriptovaluta
ASUS ROG Strix AMD Radeon RX 5700XT

Možda bi čak ova kartica ponijela i titulu najbolje grafičke kartice za rudarenje. Prema nekim mjerenjima, ASUS ROG Strix AMD Radeon RX 5700XT može isporučiti čak 49,01MH/s kada se koristi Ethash (Claymore) algoritam. Prema tim rezultatima, ova grafička kartica daje bolje rezultate nego 2080 Ti, a znatno je povoljnija za kupiti.

Zaključak za kraj

Spomenuli smo neke grafičke s kojima možete rudariti digitalni novac. Neko je upoznat bolje, netko manje, ali trebate znati da svijet kripto valuta nije za svakoga. Ako se pak odlučite dodatno zaviriti u to područje, savjetujemo vam da se naoružate strpljenjem, da dobro proučite problematiku i na kraju donesete zaključke, dali je rudarenje ono što trebate isprobati. Saznat ćete još mnogo detalja o čipovima i algoritmima po kojima rade. Sama brzina MH/s nije toliko važna za rezultat te jednadžbe, jer u svijetu rudarenja postoji ipak malo više faktora koji imaju značajnog utjecaja na konačni rezultat.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita