Pratite nas

Web dizajn

Najbolja tema: Kako odabrati odgovarajući WordPress temu?

wp tema

U ponudi je više od 10,000 WordPress tema, i zna biti teško odabrati onu najbolju. U nastavku ćemo pokušati da olakšamo pronalazak najbolje WordPress teme. Dakle, kako odabrati odgovarajuću WordPress temu, koja je najbolja WordPress tema i na što trebate pripaziti?

Odabir WordPress teme za novi, ili postojeći web site nije nimalo lagan zadatak. Da spomenemo i to, pravi odabir teme jako je važan u svakom pogledu i svakako si dajte vremena i dobro razmislite prilikom odabira. Iako je sama instalacija teme trivijalan zadatak, odabir, postavke i uključivanje dodatnih opcija traže poznavanje mnogih internet i web tehnologija. Najbolja WordPress tema je ona koja će pružiti sve što trebate na svojim stranicama.

Prije nego kupite WordPress temu, pročitajte ovaj članak, da bi vaš odabir bio lakši i ispravan.

Uradite listu stvari koje želite da vaš web site ima

Prije nego odaberete temu, potrebno je razmisliti i sastaviti popis stvari koje želite imati na internet stranici. Nećete koristiti WordPress temu koja je rađena za Foto blog, na web stranici koju radite za Oglasnik za prodaju automobila. Iako vam se neka WordPress tema svidi na prvu, treba sagledati mogućnosti te teme, dizajn i namjenu. Nakon toga možete odlučiti dali je to ono što tražite, ili je ipak bolje odabrati neku drugu. Nekome najbolja, drugome WordPress tema koja nije u užem izboru.

Mogućnosti teme mogu biti: tema spremna za višejezični site, tema sa Features fotkama, više kolumna ili jedna, isl…

Potrebe stranice na kojoj radite stavite na prvo mjesto. Tražite temu koja nudi potrebne mogućnosti i daje opcije za prilagođavanje. Ako nešto po pitanju dizajna i nedostaje, to možete naknadno urediti.

Nemojte koristiti „bloated“ temu

Što znači „bloated“ tema? Riječ je o temi koja je jednostavno natrpana opcijama, i koje vam trebaju i koje nisu potrebne. Usporedite to sa Smartphone uređajima, pa se prisjetite svih aplikacija koje dođu već instalirane od strane proizvođača a vi ih nikada nećete koristiti. Tako nešto se često pojavi i kod WordPress tema. Ne znači nužno da je takva tema loša, ali tema koja je nakrcana modulima i raznim skriptama vremenom može otežati korištenje i održavanje WordPress stranice.

Ono što vam izgleda Cool u startu, kasnije vam može zadavati glavobolje. Recimo samo ovo; svaki super modul koji vam se svidi, vremenom može dovesti do usporavanja stranice. Isto tako, svaka buduća nadogradnja može biti zakomplicirana zbog korištenja velikog broja modula. Ne znači da će biti, ali što je veći broj modula na nekoj WP temi, to su veće šanse da se dogodi konflikt u budućnosti.

Svakako birajte temu koja je responzivna

Što znači responzivna tema? Definicija responzivne stranice bi ukratko išla: stranica koja svoje elemente prilagođava ovisno o veličini zaslona na kojem gledate sadržaj. Dakle, tražite WordPress temu koja će se uredno prikazati na tablet, ili na mobilnom uređaju. Znamo da veliki promet dolazi baš sa pametnih telefona, zbog čega je i Google dao na znanje da sve web stranice trebaju biti responzivne. Da bi potaknuo vlasnike i web dizajnere u tom smjeru, Google je i službeno objavio da responzivnim stranicama daje prednost u rezultatima pretrage.

Iako se na prvi pogled čini da je neka stranica responzivna, pogledajte malo bolje da se uvjerite kako svi elementi prate standarde. Nije svaka WordPress tema dobro optimizirana i najbolje dizajnirana. Neke se ponašaju bolje, neke ne. Potrudite se pronaći Demo od teme koja am se svidi, pa pogledajte kako zapravo radi u praksi.

Znamo da WordPress koristi module i widget elemente, što je odlično, ali treba provjeriti kako se svaki element ponaša na nekoj temi. Ovdje mislimo na pozicioniranje u slučaju da stranicu pregledavate na desktop PC-u ili putem mobilnog uređaja.

Razmislite koju paletu boja trebate

Nećete imati temu sa jednom bojom naravno, ali svakako razmislite o paleti boja i onoj boji koja će da dominira.

Trebate imati na umu da vaša stranica ostavlja dojam, najviše putem samog izgleda i dizajna. Shema boja igra značajnu ulogu, bez obzira dali je riječ o osobnom blogu ili stranici koja predstavlja neki brend. Ako imate logo, svakako se potrudite da WordPress tema prati paletu boja vašeg zaštitnog znaka. Odabir boja lako ćete naknadno podesiti, što znači da boje na temi koja vam je zapela za oko ne trebaju biti ključni faktor za odabir. Ako ne poznajete CSS, odnosno podesiti boje na temi, za neki manji honorar možete unajmiti Freelancera da uradi posao.

Razmislite o kupovini Premium teme

Da se razumijemo, besplatne WordPress teme su odlične za osobni blog, stranicu o putovanjima pa čak i neke zahtjevnije stranice. Ipak, ako želite raditi ozbiljan projekt, da bi imali sve opcije koje neka tema nudi, trebate platiti licencu za Premium temu.

Ako ste u potrazi za dobrom WP temom, savjetujemo da uvijek prvo idete sa besplatnom verzijom. Takve teme nude dovoljno opcija, onoliko koliko vam je potrebno da vidite kako tema radi, i dali je to ono što vama treba. Tek kasnije, kada ste se uvjerili da želite baš tu temu, možete kupiti licencu da bi dobili sve mogućnosti.

NAPOMENA: Kada spominjemo besplatne teme, nikako ne mislimo na „nulled“ teme, odnosno teme koje su piratske. Takve teme nikada nemojte koristiti. Osim što radite štetu autoru teme, korištenjem „nulled“ teme radite štetu i sebi, te čitav projekt kojem ste se posvetili dovodite u opasnost od virusa i raznih zlonamjernih kodova.

Kada birate WP temu, pazite na Font

Baš kao što je slučaj i kod odabira boje na WordPress temi, na sličan način možete prilagoditi i font. Ovaj detalj mnogi vlasnici stranice previde, i ne znaju koliko korisnika (posjete) izgube radi teškog i napornog čitanja sadržaja.

Odaberite font koji je oku ugodan i lako se čita. Neka font bude odgovarajuće veličine, sa prilagođenim razmakom između redova. Trenutno su popularni fontovi: Open Sans, Josefin Slab, Arvo, Lato i Vollkorn. Postoje i drugi naravno, a poanta je na stranici imati font koji se lako raspoznaje, i lako čita.

Ako tema koju ste odabrali ima font za koji mislite da nije prikladan, lako ga prilagodite ili zamijenite drugim korištenjem CSS datoteka. Za pomoć se možete obratiti nekom Freelanceru, da to učini umjesto vas.

Testirajte brzinu WordPress teme

Ako ste suzili izbor WordPress tema, i želite se odlučiti na jednu od njih, predlažemo da testirate brzinu učitavanja svake teme. Brzina učitavanja još je jedan važan dio tehničke prirode. Google voli brze web stranice, i njima daje određenu prednost u rezultatima pretraživanja. Svakako provjerite WordPress temu na brzinu učitavanja, i odlučite se na najbolju uzimajući u obzir rezultate provjere na brzinu. Nadamo se da smo pomogli, i da ste odlučili koja je najbolja WordPress tema za vas.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita