Najbolje mobilne aplikacije za turiste

Smarttphone na putovanju

Danas se više nego ikad turisti oslanjaju na svoje pametne telefone. Aplikacije na mobilnim telefonima danas služe kao izvor informacija o turističkim atrakcijama u mestu gde se nalazite, pomažu pri planiranju putovanja, omogućavaju razne popuste za turističke aranžmane i avionske karte i omogućavaju vam da se lakše snađete u zemlji čiji jezik ne znate korišćenjem automatskih prevodilaca.

Dakle, teško da se danas bez telefona može otići bilo gde, jer aplikacije u mnogome olakšavaju i ulepšavaju kretanje, pogotovu kad su u pitanju daleka putovanja. No, neke aplikacije su više korisne od drugih i u ovom tekstu ćemo se pozabaviti baš onima koje morate imati u vašem telefonu ako uskoro planirate neko putovanje.

Najbolje aplikacije za planiranje putovanja

Google Trips

Guglova aplikacija za putovanja je prilično korisna pri organizaciji. Ona sakuplja informacije sa vašeg mejla i čuva ih tako da aplikaciju možete koristiti i kad u blizini nema Wi-Fija. Što znači da čak i kada nemate pristup internetu možete uredno videti čitav plan puta.

Osim toga, Google Trips nudi turističke mape, komercijalne ture kroz gradove, preporuke restorana i kafića koji bi vam se svideli. Možete sami izabrati da li želite da vam aplikacija da predlog atrakcija za pola ili za ceo dan. Ako želite da vam se učita još atrakcija prosto pritisnite „čarobni štapić“. Sa svakim pritiskom na ovu opciju nude se nova zanimljiva mesta.

PackPoint

Ako ne volite da puno razmišljate o pakovanju za put ovo je prava aplikacija za vas. Naime, ona će za vas odrediti šta je najbolje da spakujete u kofer na osnovu destinacije, dužine puta, planiranih aktivnosti i vremenskih prilika.

PackPoint će na najbolji način da odredi koliko odeće treba da ponesete, jer i sami nekada znamo da ponesemo previše, pa vučemo teške kofere ili premalo, što zna biti prilično nezgodno.

Uz to ova aplikacija ima označene sve perionice koje se nalaze u blizini, čak možete i rezervisati pranje. Na ovaj način put je znatno olakšan i znaćete da ste se spakovali tačno onako kako treba, a to nekima može umanjiti stres oko puta, naročito onima koji vole da se pakuju u poslednjem trenutku.

Airbnb

Airbnb je odlična aplikacija za sve one koji putuju u svojoj režiji, a ne putem turističke agencije. Koristi se za nalaženje smeštaja, uglavnom je to privatni smeštaj čiji su vlasnici lokalci, a ne veliki lanci hotela.

Imate filtere kojima određujete destinaciju u kojoj želite da nađete smeštaj, deo grada, cenu i koliko noći želite da prespavate. Svi članovi bivaju ocenjeni, a oni sa najboljim ocenama imaju prednost pri traženju smeštaja.

Ovo je jedna od najefiksnijih aplikacija za odabir smeštaja, pored Bookinga koji, takođe, veoma popularan, a koji nudi i sobe u hotelima i apartmanima.

CouchSurfing

Prilično poznata aplikacija među mlađom populacijom koja je željna ne samo da vidi najveće turističke atrakcije već i da se zbliži sa lokalcima. Njena svrha je da nađete smeštaj kod nekog lokalca ne obraćajući toliko pažnju na luksuz. Tako se može desiti da zaista spavate na kauču, a možete dobiti i posebnu sobu – sve zavisi od vašeg domaćina.

Domaćina nalazite na sajtu i sve se unapred dogovarate. Smeštaj je obično besplatan ili uz minimum troškova, koji u svakom slučaju ispada daleko jeftiniji od bilo kojeg hotela ili apartmana. Uz to lokalac će vas najbolje uputiti koja mesta da obiđete, gde je najbolja hrana i kako proći što jeftinije.

Neki su raspoloženi i samo za druženje, pa možete se dogovoriti da sa nekim lokalcem izađete na piće ili da vam pokaže određene atrakcije, bez da kod njih prespavate. Čitava ideja je odlična za one koji hoće da uštede, vide svet i upuštaju se u nezaboravne avanture.

Aplikacije koje će vam najviše pomoći pri samom putovanju

XE Currency Converter

Menjačnice na poznatim turističkim mestima su sklone tome da nude lošiji kurs baš da bi uzeli što više novca od neukih posetilaca. Na toj razlici možete izgubiti dosta novca, a da toga ni sami niste svesni.

Zato preporučujemo ovu aplikaciju, naročito ako idete u zemlja čijom valutom ne baratate toliko često. XE Currency Converter će vam u svakoj državi ponuditi najbolji mogući kurs, te neće biti mogućnosti za bilo kakvu prevaru.

Dobra stvar je što aplikacija radi i bez interneta, te ne morate da tražite WiFi da biste je aktivirali.

Free WiFi Finder

Svi znamo kolika je muka „uloviti“ besplatan WiFi na putovanju u druge države. Free Wifi Finder je izuzetno koristan baš iz tog razloga: gde god da se nalazite on će vas u putiti na najbliži besplatan WiFi.

Ovo može biti od velike pomoći da izbegnete troškove plaćanja interneta u hotelskim sobama koje često umeju biti nerealne i nećete više morati da strepite da li ćete moći da se javite bližnjima.

Nažalost, ova aplikacija je dostupna samo na iOS uređajima, ali pošto se pokazala izuzetno korisnom, pitanje je vremena kad ćete je moći instalirati i na Android telefonu.

Citymapper

Ovo je jedna od rastućih turističkih aplikacija. Osmišljena je tako da vam pokaže kako javnim prevozom da najbrže dođete do određenog mesta. Nudi različite vrste prevoza: autobus, tramvaj, metro, pronalazak rent a car agencije pored aerodroma za one sa većim budžetom, iznajmljivanje bicikle, pa čak i trajektom – svime čim grad raspolaže.

Najbolje od svega je što možete i offline gledati redove vožnje i putanje – dakle, savršeno je prilagođena za putnike. Obilaženje gradova je na ovaj način znatno olakšano, kao i mogućnost da se izgubite u prevozu.

Treba napomenuti da je ova aplikacija i dalje u razvoju u smislu da ne sadrži transporte za baš sve gradove. Recimo, na njoj se ne nalazi Zagreb, Beograd, ali možete naći mnoge velike gradove u Americi, Evropi ili Aziji.

Detour

Ako putujete bez turističkog vodiča, teško da ćete znati informacije i zanimljivosti o različitim atrakcijama u mestu koje obilazite. Detour aplikacija je zato odličan  online turistički vodič!

Ona nudi ture po različitim gradovima, pružajući vam jednako kvalitetna znanja kao da ste platili turu. Ture nisu samo o uobičajenim atrakcijama, koje već verovatno znate, već ih možete birati i po sopstvenim interesovanjima. Na primer u San Francisku možete izabrati turu koja će vam pružiti uvid o ribolovu u ovom gradu, što je posebno zanimljivo ako se time bavite.

Ovo je još jedna aplikacija koja se polako širi, pa još uvek nema dostupne mnoge gradove.

Circa

Circa je posebno korisna velikim svetskim putnicima, koji često menjaju vremenske zone. A kada se živi takvim životom često ume da bude zbunjujuće koliko je sati u zemlji u kojoj se nalazite i koliko je sati u vašoj zemlji.

Uz ovu aplikaciju uvek ćete znati tačno vreme u vašoj državi, te ćete znati kada da se javite bližnjima. Prikazuje se i vreme u kome ste i vi i oni budni, što znači da više nećete morate da kalkulišete kada da ih nazovete.