Pratite nas

Igre i zabava

Najbolji alati za razvoj mobilnih Android igrica

android igrice

Izrada Android igrica je danas možda i najbrže rastuće tržište IT sektora. Dominacija Android uređaja, i sve veća prisutnost u modernom svijetu dovela je do brze ekspanzije razvoja velikog broja video igara posebno namijenjenih za igranje na smartphone uređajima. Zbog toga smo se odlučili napisati članak na temu: Najbolji alati za razvoj Android igrica.

Korištenjem pametnih telefona nismo ograničeni tek na slanje poruka i uspostavu telefonskih poziva. Koristimo ih na različite načine, pa tako i za zabavu, odnosno za igranje igrica.

Najbolji način za skratiti vrijeme je odigrati omiljenu video igricu. Ne čudi nas onda veliki broj dostupnih video igrica na tržištu pametnih telefona.

Mobilne igrice, poput: Pokemon Go, Alto’s Adventure i Candy Crush danas su možda i najpopularnije u svijetu mobilnih igara.

Industrija video igara doslovno je procvjetala u okruženju Android sustava. U nastavku ćemo spomenuti neke od najboljih alata za izradu mobilnih Android igrica.

Zašto učiti razvoj igrica za mobitele?

Danas jako veliki broj ljudi koristi mobitele. Postali su nam neizostavan gadget, koji nosimo uvijek sa sobom. Pričamo naravno o pametnim telefonima (smartphone uređaju), koji imaju Android sustav instaliran na sebi.

Da bi izradili igricu, bilo kakvu, trebate naravno znati programiranje, i služiti se Java programskim jezikom. Gotovo sav kod koji se pokreće na Android sustavu je Java kod. Ako poznajete Java, potrebno je upoznati se sa nekom platformom za izradu Android aplikacija. U nastavku ćemo spomenuti najpoznatije platforme, odnosno one najbolje, kojima možete izraditi Android aplikacije i naravno, igrice za Android telefon ili tablet.

Alati za izradu Android aplikacija/igrica

Alate ćemo spomenuti nekim prirodnim slijedom, s tim da ćete vi sebi odabrati onaj koji vam najbolje odgovara. Ima ih zaista mnogo, a naša lista će biti sažeta od par najviše zastupljenih danas.

Unity alat za razvoj mobilnih aplikacija

Unity je jedna od najjačih platformi za izradu Android igrica i aplikacija općenito. Unutar ovog razvojnog okruženja imate mnoštvo korisnih alata za što lakši proces razvoja aplikacije. Sve se izvodi s Java kodom, koji naravno morate znati.

Unity je moguće koristiti samostalno ili u kolaboraciji sa timom programera. Na raspolaganju imate 2D i 3D razvojno okruženje, a za početnike se nudi i tutorial kao pomoć pri prvom susretu sa razvojem Android aplikacije pomoću ovog alata.

Koliko je Unity dobar najbolje nam govori činjenica da su igrice Pokemon Go i Angry Birds 2 izrađene baš u tom okruženju.

Osim podrške za Android aplikacije, platforma podržava izradu aplikacija za iOS, Windows Phone, Tizen OS i Fire OS.

Cijena: Besplatan za osobnu upotrebu, $125/mjesečno pro izdanje, $25/mjesečno plus izdanje.

AppGameKit je još jedan dobar alat za izradu igrica

Ovaj alat je dobar za profesionalne programere, ali i za početnike. Dakle, ako se tek susrećete sa razvojem igrica za Android, savjetujemo da isprobate mogućnosti AppGameKit alata.

Ima intuitivno okruženje, a za programski dio koristi jezik jako sličan izvornom C++.

Možete raditi aplikacije za više različitih sustava, Android, iOS, Blackberry i Windows Mobile.

Cijena: ovisno o traženim opcijama, u rasponu od $39 do $99.

Unreal Engine izrada Android igrica

Unreal Engine je najbolji alat za početnike. Ako ste se tek upustili u svijet razvoja mobilnih igrica, isprobajte ovaj intuitivni alat za koji vam neće trebati značajne vještine programera. Alat nudi mnoštvo opcija, za koje ne trebate jako poznavanje programskog koda, sve to da bi izradili impresivne igrice za igranje na Android telefonu ili tablet uređaju.

Vrijedi spomenuti i to, prije nego što igricu date u produkciju, možete je isprobati i testirati u simuliranom okruženju koje nudi Unreal Engine.

Alat podržava izradu igrica za Android sustav, iOS, Windows PC, Linux i još neke.

Cijena: besplatan je za manje projekte, ali nakon što zaradite prvih $3000, trebate platiti naknadu od 5% od profita. Mislimo da je ova cijena i više nego fer. Vrijedi pokušati.

Construct 2 alat za izradu Android igara

Ovaj alat je poseban po tome što koristi HTML 5 platformu za izradu i razvoj Android 2D igrica. Ne zahtijeva poznavanje koda, a korisnik može završiti igricu korištenjem vizualnih elemenata i funkcija koje alat pruža. Construct 2 je odličan alat za brzu izradu jednostavnih ali jako zabavnih igrica za Android sustav.

Osim Android sustava, igrice možete raditi za iOS, Windows Phone, i web platforme kao što je Google Chrome i druge.

Cijena: Licenca za Construct 2 iznosi 159,99€.

MonoGame platforma za izradu igrica

Postoje još neki jako dobri alati, ali su plaćene verzije i nisu povoljni za naš budžet. Za kraj ćemo spomenuti ovaj besplatni alat, koji je opet jako dobar ali traži solidno znanje programskog jezika C. Podržani sustavi za aplikacije koje izradite su iOS, Windows Phone i naravno Android. MonoGame je još jedan jako dobar alat za izradu i razvoj mobilnih Android igrica.

Cijena: besplatan.

Spomenuli smo, po našem mišljenju, najbolje alate za izradu Android igrica i aplikacija. Ako se upustite u taj posao, sami ćete pronaći još mnogo njih, i odabrati svog favorita. Za početak savjetujemo da isprobate besplatne verzije, da učite i provjerite rezultate svog truda. Ako imate dobru ideju, dosta volje i potrudite se, možete svijetu predstaviti igricu koja će vam donijeti zadovoljstvo ali moguće i financijski bonus. Spomenuli smo već na početku, razvoj Android igrica je velika industrija, i još uvijek ima mnogo prostora za nove igrače. Sretno!

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita