Pratite nas

Tech

Najbolji besplatni antivirusni programi za 2022. godinu

Antivirus

Danas gotovo svi imaju pristup Internetu i surfanje je jedna od najčešćih aktivnosti, posebice kod mlađih ljudi. No, to znači i da je Internet jedno ranjivo mjesto na kojem bi oni neoprezni mogli postati žrtve. Upravo je zato vrlo važno posjedovati neki antivirusni program koji će pomoći blokirati nametnike kao što su računalni virusi i pomoći zaštiti računala. Naravno, sasvim je logično da će velikoj većini ljudi prvenstveno prilikom postizanja te zaštite najprivlačniji biti neki besplatni antivirusni programi kako bi bili zaštićeni, ali bez potrebe za plaćanjem.

Upravo zato smo kreirali ovu listu od pet najboljih besplatnih antivirusnih programa u 2022. godini.

Besplatni antivirusni programi
Foto: Pixabay

1. Avast

Avast je već jako dugo pri samom vrhu najboljih besplatnih antivirusnih programa, a to dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. On nudi zaštitu za operacijske sustave Windows, macOS, Android i iOS. Postoji već više od 25 godina i može se reći da su kreatori ovog programa zaista postigli sve što besplatni antivirusni programi moraju imati. Najnovija inačica ovog programa nosi ime Avast One Essential i sadrži sve bitne značajke koje su prvobitno i proslavile Avast.

2. Kaspersky

Najnovija inačica ovog antivirusnog programa nosi ime Kaspersky Security Cloud Free, a kao što stoji i u njezinom imenu, radi se o besplatnom programu za zaštitu računala od virusa i drugih štetnih aplikacija. Također se radi o jednom programu koji je jako dugo na tržištu, a sada dolazi i uz neke dodatne značajke koje nisu postojale u prethodnim verzijama. Kaspersky Security Cloud Free su besplatni antivirusni programi samo za standardnu, kućnu uporabu, dok je verzije za tvrtke ipak potrebno platiti.

 3. AVG

AVG AntiVirus je program kojeg koriste milijuni ljudi, a potpuno je besplatan. Ono što je zanimljivo jest da je 2016. godine Avast otkupio AVG, ali oba su antivirusna programa nastavila postojati za sebe. Oni su u principu vrlo slični, ali postoje neke razlike koje će razumjeti vjerni korisnici ovog ili onog programa. Razlog zašto se AVG ne nalazi na vrhu našeg popisa su nešto sporija skeniranja računala, iako su jako efektivna.

4. Avira

Avira je besplatni antivirusni program koji ima neke jako korisne značajke za svoje korisnike, ali nažalost neke od njih će se ipak morati doplatiti. Iako je jako efektivan i u svojoj besplatnoj verziji, jednostavno ne nudi sve što nude prethodno nabrojani programi, a da je istovremeno besplatno. No, ako se koncentriramo na pozitivne stvari koje sa sobom nosi Avira, spomenimo i da svojim korisnicima nudi neke uvijek poželjne značajke kao VPN i blokiranje reklama prilikom surfanja.

5. Microsoft Defender Antivirus

Kao što samo ime ovog programa kaže, on je namijenjen za Microsoftov operacijski sustav, točnije Windows. On služi kao besplatni antivirusni program za Windows 10 koji još nema instaliran neki drugi antivirusni program. Iako se radi o sasvim solidnom programu kada su u pitanju besplatni antivirusni programi, ipak ne možemo reći da može nadmašiti neki od četiri ranije spomenuta programa tog tipa. No, svakako je sjajno što je zapravo ugrađen u Windows i korisnici neće morati tražiti i sami instalirati neki program, već će ga imati unaprijed spremnog. No, naravno,  mogu odabrati i neki drugi ukoliko to žele.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita