Pratite nas

Web dizajn

Najbolji Flat-File CMS kao zamjena za WordPress

Flat-File CMS

Brzina učitavanja web stranice jedan je od faktora za bolje rangiranje u Google pretragama, ali i za korisničko iskustvo. Ako želite brzu web stranicu, i tražite malo dalje (izvan granica WordPress-a), pogledajte neke od alternativa koje ćemo spomenuti. U nastavku ćemo preporučiti neke poznate Flat-File CMS platforme za upravljanje web sadržajem.

Naglasak je na brzini, ali CMS koji nema potrebu za bazom ima još neke prednosti. Ovisno za što vam je potreban web, važno je poznavati ove alternative, posebno ako radite portfolio web stranicu, ili neki drugi oblik internet stranice koja se neće često nadopunjavati.

WordPress zahtjeva spajanje na MySQL bazu, nebitno dali je u pitanju MySQL ili MariaDB, ali baza treba postojati da bi WordPress radio. Ovaj pristup je jako dobar, posebno ako pričamo o dinamičnom web sadržaju i stranicama koje se redovno popunjavaju. U slučaju da radimo statični web, odnosno stranicu koja se neće redovno ažurirati (nadopunjavati), konekcija prema bazi može biti bespotrebna. Posebno to ističemo u slučaju kada imate slabiji hosting, i temu koja se ne može pohvaliti brzinom učitavanja.

Ako tražite brzinu učitavanja, i radite statičnu stranicu, Flat-File CMS je možda bolji izbor. Kako god se odlučili, ne košta vas ništa isprobati danas popularne CMS sustave za web development.

Mi smo ih isprobali par, one najpoznatije, pa ćemo napisati par riječi na tu temu.

Najpoznatiji Flat-File CMS je GRAV

Ako ste ikada i sami tražili CMS koji radi bez spajanja na bazu, onda ste sigurno čuli i pročitali nešto o projektu GRAV. Ovaj CMS je izrađen s fokusom na brzinu i jednostavnost. GRAV je danas možda i najčešće korišten Flat-File CMS, jednostavan je za instalirati i dosta funkcionalan. Što se tiče sigurnosti, ovaj CMS čuva site na sigurnoj razini, a korisniku nudi pozadinski panel za upravljanje, i sve potrebne opcije uredno složene za lakše snalaženje.

GRAV Panel
GRAV početna Demo stranica
GRAV brzina

Baziran je na PHP programskom jeziku. Licenciran je MIT licencom, što u konačnici znači da je besplatan za korištenje. Preporučujemo da isprobate ovaj CMS, posebno ako radite na nekom projektu koji se treba istaknuti brzinom, i nema potrebe za svakodnevnim dodavanjem sadržaja.

GRAV ima svoj Cache sistem, i jaki naglasak na brzinu. Stavit ćemo očitavanje brzine na jednom našem serveru, čisto da ga usporedimo sa ostalim Flat-File CMS platformama.

Automad CMS korištenje i brzina

Još jedan CMS koji ima svoj Cache sistem, i veliki naglasak na brzinu učitavanja. Isprobali smo ga i možemo potvrditi da je ovaj CMS jako brz, i dosta ugodan (intuitivan) za objavljivanje na web stranicama.

Flat-File CMS
Automad Panel
Automad početna Demo stranica
Automad brzina

Automad koristi sintaksu koja je lako shvatljiva ljudima, tako barem tvrde tvorci ove platforme. Cilje je ponuditi platformu za koju sami možete raditi teme i opcije bez naprednog poznavanja PHP jezika ili nekog drugog koji se inače koristi u razvoju web stranica.

Lako se instalira, i brzo se podesi za glavnog administratora. Dodavanje korisnika je također jednostavno i svakako vrijedna opcije. Da ne previdimo, i GRAV ima mogućnost dodavanja korisnika i dodjelu privilegija svakom korisniku.

Jedna zamjerka, ako Automad usporedimo sa GRAV CMS platformom, jeste što Automad neće imati mogućnost generiranja sitemap.(xml) datoteke ako radi u proxy okruženju. To konkretno znači da nećete moći koristiti Varnish kombinaciju Apache + nginx server Cache sistem.

Inače, ako vam to ne smeta, Automad je odličan web alat i preporučujemo da ga isprobate.

Za kraj ćemo spomenuti Typesetter

Ovaj CMS je prisutan već godinama, i čini se da napreduje iz godine u godinu. Riječ je o GPL licenciranom softveru otvorenog koda, baziranom na PHP programskom jeziku, koji radi zajedno sa jQuery, CKEditor, Bootstrap i Sass/Less.

Flat-File CMS
Typesetter Panel
Typesetter početna Demo stranica
Typesetter brzina

Tvorci ovog CMS-a tvrde da radi daleko brže od WordPress stranice, što po nama nije objektivna pretpostavka. Drugo, WordPress je CMS koji koristi bazu i teško ga je uspoređivati s bilo kojim sa našeg popisa.

Vratimo se na temu. Pogledajte kako Typesetter izgleda u pozadini, kako sprijeda i koju brzinu ima na tek instaliranom serveru.

Zaključak za kraj: Izgleda da Typesetter po default postavkama ima najbolju brzinu učitavanja. Možemo potvrditi da je lagan za upravljanje, i jednostavan za dodavanje sadržaja. Vrijedi isprobati svaki od spomenutih CMS sustava, posebno ako radite neki projekt, i želite se iskušati u novim stvarima. Za stranice koje se ne dopunjaju često novim sadržajem, neki od ovih Flat-File CMS sustava može biti vaš sljedeći izbor.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita