Pratite nas

Tech

Nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti provalu u stanu ili kući

Najveći broj provala dogodi se za vrijeme godišnjih odmora, zimi i ljeti. Razlog je vrlo jednostavan, ljudi tada putuju i takva je situacija idealna za provalnike. Svi mi mislimo da se to ne može dogoditi nama, a 20% čitatelja ovog članka, upravo će se u toku života dogoditi provala u stanu ili kući.

Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja po povratku s odmora, dat ćemo Vam nekoliko savjeta kako izbjeći provalnu krađu, piše https://bravar-hitne-intervencije.com/

Nemojte govoriti nepoznatima, a i poznatima kolika Vam je ušteđevina bilo u novcu, zlatu, crypto i ostalim vrijednim stvarima. Npr. kažete svojem najboljem prijatelju, rođaku kako imate ušteđevinu 50 000$. Gotovo ste sigurni da dotični neće provaliti u Vaš stan i uzeti Vašu ušteđevinu. Ali će sigurno reći nekome svome bližnjemu kako ste zaštedjeli toliki novac. I na takav način širi se “Vaša tajna” koja više nije tajna nego ste upravo postali meta provalnika. Ne ostavljajte ključeve od kuće ispod otirača ili u sandučiću. Prvo kad dođe provalnik provjerit će Vaš sandučić ima li računa koji nisu pokupljeni, a ako primijeti i ključ, onda ste mu sve servirali.

Najčešći način provale je na ulazna vrata. Savjetujemo da uz protuprovalna vrata ugradite kvalitetan cilindar kao prvi korak u povećanju razine sigurnosti Vašeg doma. Kod nas se mogu kupiti cilindri po vrlo povoljnoj cijeni koji se mogu vrlo lako obiti, ne samo neki bravar nego i amater koji će prvi put pokušati provaliti. Ukoliko imate prozore u prizemlju, svakako ih zaštitite rešetkama.

Preporučuje se ugraditi alarm bilo samostalni ili povezan na alarmnu centralu kod zaštitara ili policije. Danas alarmne stanice sadrže i SIM karticu koja će Vas obavijestiti sms porukom ili nazvati na Vaš broj. 

Postoje i jeftinije mjere koje mogu biti efikasne. Bitno je ostaviti dojam da kuća ili stan nisu prazni čak i kada nema nikoga. Nemojte spustiti do kraja rolete, ostavite ih poluspuštene. Koristite timer/programator koji Vam dozvoljava da programirate vrijeme paljenja i gašenja rasvjete i drugih elektropotrošača (TV, radio…). Ostavite rublje da se suši jer time dajete dojam da je netko u kući ili stanu. Vanjska rasvjeta olakšava provalniku neopažen pristup kući te predstavlja ekonomičnu mjeru zaštite.

Ukoliko primijetite tragove provale nakon povratka s odmora, ostanite prisebni i odmah nazovite policiju. Nemojte ništa dirati dok čekate dolazak policije, kako materijalni dokazi protiv provalnika ne bi bili uništeni, piše iskusan bravar.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita