Pratite nas

Mobiteli i gadgeti

Pametni sat – 5 značajki koje poboljšavaju naše zdravlje

Pametni sat

Pametni sat danas je jedan od najpopularnijih gadgeta koje možete posjedovati, ali to nije bez razloga. Osim privlačnog izgleda i jednostavnog korištenja, on ima neke značajke koje mnogima mogu biti vrlo bitne.

Oni vrlo brzo postaju nezamjenjivim uređajima kada je riječ o našem zdravlju. Pametni satovi mogu pratiti vaše otkucaje srca, navike spavanja i tjelesnu aktivnost. Ti se podaci mogu sačuvati i podijeliti s liječnikom kako bi se stekao uvid u vašu trenutnu zdravstvenu situaciju.

Iako ih zapravo postoji zaista mnogo, spomenut ćemo neke od najbitnijih, točnije 5 značajki koje imaju pozitivan utjecaj na naše zdravlje i zbog kojih se definitivno isplati posjedovati pametni sat.

Utječu na aktivnost

Mnogi pametni satovi sadrže razne aplikacije i trackere koji vlasnicima mogu prikazati detaljne podatke njihovih fizičkih aktivnosti. Oni se mogu prenijeti na mobitel ili neki drugi uređaj, a postavlja se pitanje zašto ih onda ne isprobati u praksi kad možemo imati velike koristi od raznih oblika praćenja naših dugih i kratkih tjelovježbi, prehodanih ili pretrčanih kilometara te sličnih aktivnosti bez ikakve potrebe za skidanjem aplikacija. Sve je to moguće s jednim (ne)običnim satom.

Pružaju personalizirane zdravstvene podatke

Pametni satovi mogu biti nevjerojatno korisni kada je riječ o odlascima liječniku jer daju jedan detaljan uvid u zdravstvene podatke. Možete koristiti svoj sat kako bi pratili vaše spavanje, prehranu, tjelesnu aktivnost i vodili računa o drugim zdravstvenim podacima i informacijama te ih podijelili sa svojim liječnikom radi boljeg uvida u cjelokupno zdravlje. Neki satovi otišli su toliko daleko da čak imaju potencijal za otkrivanje kroničnih bolesti.

Omogućavaju razne podsjetnike

Za osobe koji žive s nekim kroničnim oboljenjima koja zahtijevaju često uzimanje nekih lijekova, bitno je striktno se držati svega što je doktor preporučio. Naravno, tu spada i redovno uzimanje lijekova, najčešće svakog dana u isto vrijeme. Lako je moguće na to zaboraviti, a tu će u igru uskočiti pametni satovi. Postoje različite aplikacije koje će omogućiti korisnicima da kreiraju različite podsjetnike te da istovremeno vode računa o dozama koje uzimaju.

Smanjuju troškove

Različita istraživanja pokazuju da pametni satovi imaju sjajan učinak na rano otkrivanje određenih srčanih bolesti tako što rano uočavaju znakove upozorenja putem digitalnih zdravstvenih senzora. Također, ona sugeriraju da bi pametni satovi mogli biti toliko pedantni da mogu otkriti i bolesti poput prehlade. Osim otkrivanja bolesti, oni mogu pratiti funkciju srca i otkriti srčane probleme putem dijagnostičkih podataka i funkcije elektrokardiograma. Rano otkrivanje bolesti i savjetovanje s liječnikom često dovodi do smanjenja medicinskih troškova.

Vode računa o dijetama i unosu kalorija

Svi znamo da zdrava prehrana sa sobom donosi dobre stvari za tijelo, ali i um. Iako će se mnogi rigorozno pridržavati svoje dijete i načina prehrane, ponekad je vrlo lako u njoj popustiti i pokleknuti pred nekim finim zalogajem. Brojanje kalorija, razvijanje zdravih prehrambenih navika, planiranje obroka i pridržavanje rasporeda zahtijevaju puno pedantnosti i pažnje. Srećom, pametni satovi imaju aplikacije koje mogu pratiti i bilježiti vaš unos kalorija za svaki obrok, što će uvelike doprinijeti održavanju konstantnog unosa. Postoje čak i aplikacije koje sadrže mnoštvo informacija o različitim namirnicama koje će posebno istaknuti koliko je kalorija u pojedinom obroku. Uz zdraviju prehranu i vlasnici pametnih satova bit će zdraviji, kako tjelesno, tako i mentalno.

Zaključak

Pametni sat
Foto: Pixabay

Ne morate biti ljubitelji nošenja satova oko vaše ruke kako bi vam pametni sat bio privlačan i kako biste htjeli koristiti njegove funkcije koje su korisne i koje mogu biti nadograđene. Riječ je o gadgetu koji je jako koristan i koji bi se mogao svidjeti mnogima, ponajviše zbog njegovog utjecaja koji ima na zdravlje pojedinca.

Može se reći kako ćete uz pametni sat biti puno aktivniji nego što je to bio slučaj prije i kako on na razne načine može poboljšati kvalitetu vašeg života. Naravno, i dalje sve ovisi o vama samima i o tome hoćete li prihvatiti zdraviji stil života, ali se stvarno postavlja pitanje zašto ne bi kada su vam vaši, gotovo pa osobni treneri i liječnici, dostupni oko zapešća.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita