Pratite nas

Tech

Pi kriptovaluta – što je i isplati li se ulaganje?

Pi kriptovaluta

Kriptovalute su danas jako popularne, a ponekad se čini da svakog dana saznamo za neku novu. Međutim, od svih kriptovaluta čije ime čujemo tek ponekad, samo one rijetke zapravo zapamtimo i čine nam se interesantnima. Jedna od takvih u zadnje vrijeme je Pi kriptovaluta.

Iako nam je pojam grčkog simbola “pi” poznat još iz matematike kao vrijednost koja označava omjer opsega i promjera kružnice te je njegova vrijednost približno 3.14, sada sve više poprima novo značenje. Pi kriptovaluta zagolicala je maštu mnogima nakon što se pojavila aplikacija koja im omogućuje da putem mobitela, doslovno ne radeći ništa, prikupljaju Pi kriptovalutu.

Foto: Wikipedija

Pokušajmo stoga objasniti kako ona točno funkcionira, koji su planovi za Pi kriptovalutu, kako je skupljati te u konačnici, isplati li se.

Pi kriptovaluta skuplja se putem Pi Networka

Kako bi korisnici mobilnih uređaja mogli putem istih skupljati Pi kriptovalutu, potrebno je instalirati aplikaciju pod imenom Pi Network. Ona je nastala početkom 2019. godine i vrlo brzo je postala jako popularna. Kriptovaluta Pi će se sama skupljati kroz tu aplikaciju u pozadini, a vi možete istovremeno koristiti svoj mobitel kao što bi ga koristili i bez nje. To se znatno razlikuje od. primjerice, načina na koji se rudari Bitcoin.

Iznos Pi kriptovalute koju imate na osobnom računu u Networku konstantno će se povećavati, a ako dovedete nekog od svog prijatelja u Pi Network, dok god on ili ona aktivno skuplja Pi, vi ćete dobivati veće iznose.

Kako Pi kriptovaluta funkcionira?

Nažalost za sve entuzijaste Pi kriptovalute, odgovor na pitanje iz podnaslova je da Pi zapravo uopće ne funkcionira. Vrijednost Pi kriptovalute još uvijek je nepostojeća i situacija je takva već gotovo tri godine. Iako se mnogi nadaju da bi vrijednost Pi kriptovalute u skorijoj budućnosti mogla porasti, isto tako su mnogi odustali od nje jer pravog pomaka još uvijek nema.

Naravno, tu ima onih koji će je ustrajno skupljati i dalje jer im je jednostavno jako žao odustati sada kad su skupili izuzetno velike iznose.

Što je takozvani “Krug sigurnosti”?

Pi ne koristi mehanizam konsenzusa kao što je Bitcoinov ili Cardanov dokaz rada. Umjesto toga, Pi Network tvrdi da korisnici jamče jedni drugima vjerodostojnost. Izraz “Krug sigurnosti” u Pi Networku odnosi se na grupu od tri do pet korisnika koji vjeruju jedni u druge da neće provoditi lažne transakcije. Nejasno je kako se to povjerenje uspostavlja te što bi se moglo dogoditi ako netko naruši to povjerenje.

Postoji li mogućnost da je Pi kriptovaluta prevara?

Mnogi će reći da bi korisnici Pi Networka trebali biti na oprezu. Naravno, nitko ne može reći da je Pi Network prijevara, ali ne može reći niti da nije, no postoji velika siva zona o kojoj se zapravo jako malo zna.

Zadnjih nekoliko godina bilo je mnogo prijevara s početnom ponudom valute, prijevara s rudarenjem u oblaku, povlačenja sredstava i još puno drugih prijevara s kriptovalutama. Neki kripto entuzijasti vjeruju da je ogroman broj novih kriptovaluta zapravo prijevara. Bilo je tisuće obećavajućih projekata tijekom godina koji su se pojavljivali, ali vrlo brzo i nestali. Oni imaju tendenciju proći kroz ciklus prepoznavanja kao sjajne nove ideje, privlačenja velikih svota novca, a zatim pada nakon što svi shvate da ideja ne funkcionira u praksi onako kako je to bilo u teoriji. Možemo reći da se na tablicama top kriptovaluta puno njih izmjenjuje, ali jedino je Bitcoin od prvog dana ostao na svojoj poziciji.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita