Pratite nas

Mobiteli i gadgeti

Pravo vrijeme za prvi mobilni telefon

Mobilni telefoni za djecu: Kada to zaista ima smisla?

Mobilni telefon je, bez sumnje, vrlo koristan i praktičan uređaj, ali sveprisutna dilema je – kada ga kupiti djetetu?

Komunikacija, fotografije, glazba, igrice – zbog svega navedenog mobitel je obično visoko na listi želja kod djece u školskom uzrastu. Za roditelje je glavni argument to što im je dijete, s pametnim telefonom, uvijek dostupno. Ukoliko se bilo što nepredviđeno dogodi, djeca ih mogu lako i odmah obavijestiti.

Međutim, ostaje dilema : U kojem uzrastu kupiti djetetu prvi mobitel?

Pokušat ćemo vam dati osnovne smjernice kako biste lakše odlučili.

Je li djeci u osnovnoj školi potreban mobilni uređaj?

  • Na ovo pitanje ne postoji opći odgovor. Osnovnoškolcima, u nižim razredima, obično još uvijek nije potreban mobilni telefon, bar ne onaj s mnogobrojnim funkcijama. Ukoliko se roditelji osjećaju sigurnije, „mobilni za hitne slučajeve“ može biti opravdan. Naravno, radi se o najjednostavnijem modelu.
  • Od petog ili šestog razreda, pametni telefon je već dio svakodnevice većine učenika, kao sredstvo za komunikaciju s prijateljima. Kako djeca ne bi mobitel koristila iz dosade, roditeljima se savjetuje da pravila o upotrebi telefona ustanove prije kupovine. Na primjer, treba naglasiti da dugi razgovori iz dosade nisu dozvoljeni, kao i da svi neophodni razgovori trebaju trajati što kraće.

Na što treba obratiti pažnju?

Ako svom djetetu kupite mobilni uređaj, ima smisla uspostaviti neka osnovna pravila još prije kupovine, kako bi se mobitel koristio razumno i bez frustracija:

  • Djeca bi za početak trebala dobiti mobilni telefon bez pristupa internetu. Dakle, jasno je da je svrha uređaja isključivo primanje i upućivanje poziva.
  • Prije odobrenja za pristup internetu, detaljno educirajte dijete o opasnostima interneta. Ključne točke su otkrivanje podataka i informacija, objavljivanje fotografija, kupovine u aplikacijama i igricama i oglašavanje.
  • Mlađim korisnicima se preporučuje prepaid tarifa jer nema obavezne pretplate. Djeca na taj način i osjećaju vrijednost novca jer će moći koristiti mobitel samo dok ima novaca na kartici. Dobro je i da djeca dio svog džeparca daju za troškove telefona, kako bi ga što odgovornije koristila.
  • Ograničite vrijeme upotrebe mobilnog uređaja od samog početka. Kao smjernica: djeca uzrasta do 12 godina ne bi trebala koristiti mobilni duže od 45 minuta dnevno. Za uzrast od 14 godina to već može biti do sat vremena.
  • Uspostavite jasna pravila – mobilni telefon mora biti isključen u školi, tijekom učenja kod kuće kao i tijekom jela.
  • Saznajte sve o aplikacijama i igrama koje vaše dijete želi koristiti, provjerite jesu li prilagođene njegovom uzrastu i sami ih preuzmite.
  • Možda i najvažnije – budite sami najbolji primjer svom djetetu!

Mlađoj djeci nije preporučljivo kupovati nov mobilni telefon, odlično će poslužiti već korišten uređaj od roditelja, dok ne nauče mobitelom rukovati i čuvati ga. Moderni, novi telefoni su također često i na meti kradljivaca. Međutim, kada budete odlučili da je vrijeme za kupovinu novog mobilnog telefona, kako za vaše dijete, tako i za vas, preporučujemo posjetu idealno.ba, gdje ćete moći opušteno, u udobnosti svog doma pretražiti zaista veliki izbor modela i usporediti cijene.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita