Pratite nas

Tech

Prevoditelj: Kako se koristi Google Translate servis?

google prevoditelj

Google aplikacija za prevođenje može prevesti tekst ili natpis na fotografiji, a kako zapravo radi saznajte u nastavku. Objasnit ćemo kako se koristi najpoznatiji prevoditelj danas, Google Translate.

Odmah da kažemo, Google translate, iako je najpoznatiji, nikako nije najbolji prevoditelj koji postoji. Ipak, ova Google aplikacija je prisutna svugdje, besplatna je za korištenje pa tako i ima najveći udio u prevođenju danas.

Ako imate potrebu pričati sa nekim, na stranom jeziku koji ne poznajete, prevesti neki naputak ili jednostavno naručiti jelo sa jelovnika na stranom jeziku, Google prevoditelj je prava stvar za vas. Aplikacija Google Translate može prevesti više od 100 svjetskih jezika, bilo u tekstualnom obliku, ili da je riječ o glasovnom prijevodu.

Spomenut ćemo par načina, kako se koristi prevoditelj. Mislimo na Google Translate, pa krenimo u tom smjeru.

Google Translate servis

Google Translate radi na iOS i Android sustavima. Pored toga, ovaj servis je dostupan na svim računalima, odnosno putem internet preglednika.

Servis možete koristiti za prijevod teksta, na više od 100 svjetskih jezika. Osim prijevoda tekstualnog sadržaja, prevoditelj može raditi prijevod glasovnog sadržaja, snimljenog ili prijevod u živo.

Osim Engleskog, naravno, Google Translate podržava: Francuski, Talijanski, Njemački, Španjolski, Grčki, Kineski, Japanski, Korejski, Arapski, Ruski, Hebrejski i druge zastupljene jezike u svijetu.

Kako prevesti tekst?

Ako trebate prijevod teksta, jednostavno u internet pregledniku pokrenite Google Translate i odaberite sa kojeg jezika želite prijevod, i na kojem jeziku očekujete rezultate prijevoda. Utipkajte ili zalijepite tekst koji želite prevesti, i u roku od sekunde ćete dobiti rezultat prijevoda.

Ako niste sigurni na kojem jeziku je napisan originalni tekst, možete označiti kućicu da Google prevoditelj sam prepozna jezik. Rezultat prijevoda će se pojaviti, baš kao i u slučaju koji smo opisali u tekstu iznad.

Prijevod govora

Google Translate može raditi prijevod snimljenog govora, ili govora u živo. U kućicu za strani jezik, u vašem internet pregledniku uključite mikrofon, i pustite govor koji želite prevesti. Možete i sami testirati ovu opciju, da vidite kako radi prevoditelj. U trenutku dok izgovarate riječi, one se ispisuju i u istom trenutku se u drugoj kućici ispisuje prijevod.

Koliko je dobar Google Translate?

Servis kompanije Google radi poprilično dobro. Svakako je dobar za prijevod teksta ili izgovora, da bi saznali neku informaciju i naučili nešto što nas zanima. Ipak, prevoditelj nije najbolje rješenje za stručno prevođenje, ili za korištenje u institucijama ili u poslovne svrhe. Toliko precizan nije, što je i razlog postojanja drugih profesionalnih rješenja za prevođenje.

Veliki dio ljudi nije upoznat sa drugim servisima za prevođenje, što ne čudi, jer je Google svima dostupan. Ovi drugi su ipak specijalizirani i komercijalizirani. Možemo spomenuti činjenicu da EU Parlament koristi komercijalni servis za prevođenje, koji radi dosta bolji i precizniji prijevod.

Prevoditelj koji nam je Google pustio na korištenje je jako dobar za naše potrebe, za snalaženje na internetu ili na putovanju u kojem uživamo. Osim Google Translate servisa u internet pregledniku, na vašem pametnom telefonu možete instalirati aplikaciju za prevođenje. Tako ćete uvijek imati prevoditelja sa sobom, što je posebno dobro ako ste na putovanju.

Aplikacija za prijevod ima nešto manji izbor jezika koje može prevesti, ali je dosta bolja opcija ako vam je potreban prevoditelj u svakom trenutku. Uz pomoć mobilne aplikacije možete prevesti jelovnik u restoranu, neki natpis koji ste vidjeli, ili razgovarati sa nekim, uz prijevod u živo. Najbolje od svega, dok ste na putovanju ne treba vam prevoditelj kojeg plaćate. Dovoljno je da imate pametni telefon sa iOS ili Android sustavom.

Kako prevesti tekst sa fotografije?

Svakako je dobra opcija prijevod sa fotografije. Google prevoditelj daje mogućnost da uz pomoć pametnog telefona uradite fotografiju sa tekstom i da prevedete tekst koji se nalazi na fotografiji. Inače, prepoznavanje teksta na nekoj fotografiji poznato je još od prije, ali je Google to doveo na jednu višu razinu. Osim samog prepoznavanja teksta, Google Translate nudi opciju prijevoda. Na ovaj način vrlo lako možete prevesti jelovnik, neku brošuru ili druge podatke napisane na jeziku koji ne razumijete.

Ako planirate ići negdje i niste sigurni da ćete imati internet konekciju, možete na telefon sačuvati jezik koji mislite prevoditi. Tako će prevoditelj raditi bez problema čak i kada je internet izvan dometa.

Par riječi za kraj

Možemo kazati da je Google Translate jako dobar i koristan servis. Ovaj prevoditelj će dobro poslužiti mnogima, i različitim prilikama. Osim što je dobar za putovanja, prevoditelj će dobro doći kada čitate neki članak, koji je pisan na stranom jeziku. Prevoditelj se pokazao dobrim i dok radite, posebno Freelancerima koji pišu autorske tekstove. Uz pomoć alata za prevođenje, lakše je doći do sadržaja i referentnih članaka iz kojih uzimate zaključke i misao teme o kojoj pišete. Pomoću servisa možete prevesti dokument, brošuru ili bilo koji tekst na koji naiđete a nije vam poznat sadržaj.

Korištenjem Google Translate alata lako možete prevesti neki audio zapis, bilo da je riječ o snimljenom sadržaju, ili govoru u tom trenutku.

Ako do sada niste probali opcije ovog servisa, svakako to učinite. Provjerite koliko dobro prevodi tekst ili govor.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita