Pratite nas

Tech

Programiranje u Pythonu – zašto je Python najbolji programski jezik

Programiranje u Pythonu

Programiranje je danas jedna od najtraženijih djelatnosti, a mnogi se stoga odlučuju učiti neki programski jezik. Njega se može učiti kroz školovanje, a ako ste možda završili neki smjer koji nema veze s programiranjem i informatikom, uvijek možete upisati neki tečaj ili pak učiti doma. Kada je riječ o učenju programskog jezika, postoji velik broj onih kojima ćete moći postizati razne rezultate. Od kreiranja aplikacija i programa, pa sve do upravljanja strojevima kao, primjerice, onih koje koristi CNC tehnologija uz svoj jezik zvan G-kod. Međutim, malo koji će programski jezik biti jednostavan, a istovremeno koristan kao Python. Programiranje u Pythonu pruža izuzetno puno različitih opcija i mogućnosti, a pritom može biti jako zabavno.

Upravo ćemo zato nabrojati neke od najboljih razloga zašto je programiranje u Pythonu odlična solucija za sve koji žele naučiti programirati te zašto će mnogi reći da je upravo Python najbolji programski jezik.

Jednostavan je za učenje i korištenje

Python je jako jednostavan za učenje i korištenje kada su u pitanju početnici i entuzijasti koji su novi u ovoj industriji. On je najpristupačniji među svim dostupnim programskim jezicima jer ima pojednostavljenu sintaksu koja uopće nije komplicirana i daje veći naglasak na prirodni tijek programiranja. Zbog svoje lakoće učenja i korištenja, Python kodovi se lako mogu napisati i izvršiti mnogo brže od drugih programskih jezika. Jedan od glavnih razloga zašto je popularnost Pythona toliko porasla u zadnje vrijeme je činjenica da ga početi učiti može bilo tko, čak i oni koji dosad nisu nikada imali nekog dodira s programiranjem.

Sve što je dovoljno kako bi se moglo početi učiti programiranje u Pythonu jest posjetiti neke stranice kao YouTube koje su pune korisnih lekcija za početnike u kojima bi se mnogi trebali lako snaći.

Jezik se često koristi u obradi podataka

Koji god put odabrali u svijetu tehnologije, obrada podataka će uvijek biti njegov bitan dio. Trenutno se Python intenzivno koristi u poslovima u kojima je bitna obrada podataka, a količina podataka koju generiraju alati za analizu svakim se danom povećava. Stoga stručnjaci moraju naučiti programske jezike poput Pythona kako bi upravljali naprednim tehnologijama za analizu podataka. Stručnjaci za podatke također moraju biti u tijeku s najnovijim tehnološkim dostignućima u industriji kako bi iskoristili najnaprednije tehnologije.

Sadrži razne biblioteke i frameworkove

Programiranje u Pythonu
Foto: Pixabay

Python je prilično popularan zbog svojih stotina različitih biblioteka i frameworkova koje mogu koristiti programeri. Ove biblioteke i frameworkovi su stvarno korisni u uštedi vremena što zauzvrat čini jezik još korisnijim. Neke od najpopularnijih biblioteka dostupnih u Pythonu su NumPy i SciPy, Django, kao i druge koje se koriste u različite svrhe.

Za one koji ne znaju, biblioteke svojim korisnicima pružaju unaprijed definirane funkcije i klase kako bi im olakšali rad i potaknuli razvojni proces. Frameworkovi služe kao svojevrsni temelj na kojem programeri grade svoje programe.

Python se sve više uči u školama i na fakultetima

Programiranje u Pythonu postalo je gotovo temeljni dio kurikuluma u nekim školama i fakultetima. To je zato što je Python ima zaista velik broj različitih primjena u znanosti o podacima, umjetnoj inteligenciji i drugim zanimljivim granama. Budući da ima toliko učenika koji žele i nakon škole nastaviti u tom smjeru, ključno je da škole i fakulteti uključe Python u svoje nastavne planove i programe.

Python ima veliku zajednicu

S obzirom na to da Python nije samo jedan od najpopularnijih programskih jezika, već je i jedan od najstarijih, uspio je kroz to vrijeme okupiti jednu veliku zajednicu programera koji su gotovo uvijek tu jedni za druge i spremni su priskočiti u pomoć kada je nekome to potrebno. Zbog ove podrške, osobe koje uče programiranje u Pythonu mogu lako razviti vještine potrebne u industriji i mogu biti usmjereni na pravi put.

Fleksibilnost i pouzdanost

Programski jezik Python dovoljno je fleksibilan da programerima pruži dovoljno vremena za isprobavanje novih stvari. Stručnjaci za Python neće se zaustaviti samo na uobičajenim stvarima, već će pokušati izgraditi nove procese, tehnologije ili aplikacije. Programerima Python stoga pruža slobodu i fleksibilnost koja im je potrebna da nauče samo jedan jezik i unatoč tome iskoriste svoj maksimalni potencijal i vještine.

Često je prvi izbor

Programski jezik Python je prvi izbor za mnoge programere i učenike uglavnom iz razloga zato je vrlo tražen na razvojnom tržištu. Učenici i programeri uvijek se raduju učenju jezika koji je vrlo tražen jer im je odmah u startu jasno da tako povećavaju svoje šanse za pronalaskom dobrog posla. Čitav period školovanja zapravo i jest priprema za pronalazak nekog dobrog posla, a kada se s nekim programskim jezikom kao Python upoznate do jedne visoke razine, danas gotovo da imate zagarantiran posao u toj industriji.

Zaključak

Znati bilo koji programski jezik danas je jako korisno. Uz to znanje možete vrlo lako naći dobar posao, a možete čak i razvijati programe i aplikacije za sebe kroz neki samostalni posao. Kada je riječ o novim programerima i onima koji to žele postati, programiranje u Pythonu zaista se čini kao najbolje rješenje jer se radi o izuzetno jednostavnom jeziku koji omogućuje svojim korisnicima da kreiraju gotovo sve što im padne na pamet.

Osim toga smo naveli i neke razne druge prednosti, a možemo slobodno reći da ih ima znatno više. Bazirali smo se tek na one očite, a druge prednosti može otkriti svatko tko se odluči zapravo okušati u programiranju uz Python.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita