Pratite nas

Tech

QR kod – što je i kako funkcionira?

QR kod na aerodromu

QR kod je za mnoge jedna od modernih misterija. Sasvim sigurno ste ga svi skenirali barem jednom i to je dovelo do neke akcije na vašem mobilnom uređaju, ali kada bi vas pitali kako je to moguće ili znate li kako on funkcionira, malo tko bi znao odgovoriti na to pitanje.

Što je QR kod?

Kako bi bili što efikasniji, u trgovini će vam prodavačice i prodavači proizvod koji kupujete skenirati putem barkoda. Bar kod sadrži određene informacije u sebi te će oni tako na brz i jednostavan način znati o čemu se radi i koja je cijena te će vam brže moći prodati proizvod i izdati račun.

QR kod radi na sličnom principu. Vrijedi za početak istaknuti da je QR anagram za “Quick Response” što znači brz odaziv, a upravo to i jest svrha QR koda. Kao što smo rekli, radi na sličnom principu kao barkod jer u sebi sadrži bitne informacije. No, za razliku od barkoda koji te informacije sadrži samo horizontalno, QR kod ih sadrži i horizontalno i vertikalno. To mu omogućuje da pohrani više informacija, a i dalje bude brz i efikasan.

Kako je nastao QR kod?

Iako se čini kao da je QR kod jedan od novijih izuma s obzirom na to kad je stekao svoju popularnost, on je zapravo osmišljen u 90-ima. Budući da je barkod mogao sadržavati samo 20 slova, ponekad je bilo potrebno kreirati više barkodova kako bi se znalo što se nalazi u pojedinoj kutiji nekog proizvoda.

Kada je Hara Masahiro, japanski proizvođač barkod skenera čuo za taj problem, odlučio je osmisliti nešto što će pomoći. Zajedno sa svojim timom, Hara je razvio dvodimenzionalni kod u obliku kvadrata, rješavajući problem ograničenog kapaciteta podataka. Međutim, kada su ti novi kodovi bili ispisani s drugim oblicima teksta pored njih, strojevi za skeniranje ih nisu mogli prepoznati i očitati.

To je ove nove kodove u obliku kvadrata učinilo nepraktičnim. Međutim, taj je problem navodno riješen kada je jednog dana Hara, gledajući kroz prozor u vlaku na putu na posao, primijetio da se neboderi izrazito izdvajaju od ostatka krajolika. Počeo je tražiti načine da se njegovi kodovi u obliku kvadrata isto tako razlikuju od teksta.

Konačno, došao je do rješenja ugrađivanja tri mala kvadrata sa specifičnim omjerom crno-bijelih područja u kutove novog koda, omogućujući skenerima da ga trenutno prepoznaju. Ti kvadrati prikazani su na slici:

QR kod - prikaz kutova
QR kod stranice ITCenter

Tehnički podaci o QR kodu

Kao što smo rekli, obični barkod može sadržavati od 20 pa sve do 100 znakova. S druge strane, QR kodovi mogu pohraniti do 7.089 numeričkih znakova ili 2.953 alfanumerička znaka. U praksi to znači da QR kodovi uključuju sve što za komunikaciju koristi brojeve, slova, interpunkciju i simbole. Primjerice, QR kodovi se koriste u restoranima, za autentifikacije, prijave u hotele, prijave na web stranice, beskontaktna plaćanja i još mnogo toga.

Kako funkcioniraju QR kodovi?

QR kod funkcionira na jedan vrlo specifičan način. Navedimo stoga primjer skeniranja QR koda mobilnim uređajem.

  • Usmjerite telefon sa skenerom na QR kod.
  • Skener QR koda u kameri vašeg telefona prepoznaje tri ranije spomenuta kvadrata u kutovima koda.
  • Skeniranje počinje u donjem desnom kutu, gdje nailazi na indikator načina rada. On označava koji je tip podataka integriran u QR kod.
  • Skener nailazi na indikator broja znakova, koji je sljedećih 8 podatkovnih modula iznad indikatora načina rada. Oni pokazuju koliko znakova kodirani podatak ima ukupno.
  • Poznavajući vrstu podataka i duljinu znakova, skener zatim nastavlja svoju cik-cak putanju duž podatkovnih modula dok ne dohvati sve kodirane informacije i ne dođe do indikatora kraja.
  • Nakon čitanja posljednjeg znaka, skener nastavlja svojim putem do podatkovnih modula za ispravljanje pogrešaka. Unutar ovih kodiranih modula nalazi se jedna od četiri razine ispravljanja pogrešaka.
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita