Pratite nas

Tech

Računalni virusi – koje su najčešće vrste na koje možete naići?

Virus

Kao što se vaš organizam može zaraziti, tako je moguće da se i vaš uređaj zarazi nekim virusom. “Pokupiti” virus dok surfate Internetom je definitivno nešto što ne želite, a on može zaraziti vaše računalo, mobitel, tablet ili bilo koji drugi uređaj. Računalni virusi danas dolaze u raznim oblicima, a spomenut ćemo neke od njihovih najčešćih vrsta te što ih točno karakterizira.

Makro virusi

Ovi računalni virusi najčešće se nalaze u programima Microsoft Officea. Word i Excel datoteke najčešća su mjesta za ugradnju makro virusa. Kao i većina drugih, ovaj će računalni virus povećati veličinu datoteke koju zarazi jer će joj dodati svoj vlastiti dio koda. Jednom kada makro virus zarazi datoteku, može se lako proširiti na druga računala kada se ta datoteka dijeli, a najbolji primjer je dijeljenje datoteke putem e-maila.

Trojanci

Trojanci su virusi koji su dobili ime po trojanskom konju i definitivno su najpoznatiji među računalnim virusima. Kreirani su na način da djeluju kao normalni programi koje biste inače instalirali na svoje računalo. Međutim, kada ih instalirate, oni će pokušati dobiti pristup podacima na vašem računalu, a tada su podaci kao, primjerice, vaši bankovni detalji u velikoj opasnosti da bi ih kreator virusa mogao iskoristiti. Dobri antivirusni programi uglavnom su rješenje za uklanjanje ovog tipa računalnog virusa.

Parazitski virusi

Jedna od najčešćih vrsta virusa na koje ćete možda naići su parazitski virusi. Ovaj tip virusa pronalazi svoj put u memoriju računala. Oni se mogu pokupiti putem e-mail poruka, preuzimanja zaraženih datoteka ili ako netko pošalje takve datoteke na bilo kakav drugi način. Nakon toga se aktiviraju kad god vaše računalo izvrši određenu radnju, a mogu se čak spojiti i na antivirusni program te na taj način prevariti jedinu stvar koja zapravo ima zadatak da ga ukloni. Može se činiti da su tako antivirusni programi zapravo nemoćni kada je riječ o dobro kreiranim parazitskim virusima.

Računalni virusi
Foto: Pixabay

Računalni virus sektora za boot

Virusi na računalu u njegovom boot sektoru su bili jako popularni u 90-im godinama prošlog stoljeća. Kao što znamo, boot ili bootanje je postupak pri kojem se operacijski sustav računala podiže, a upravo na taj dio utječu ovi računalni virusi. Nekada su se ti virusi širili putem disketa koje danas više nisu u uporabi. Danas se uglavnom prenose i ugrožavaju sustave putem USB stickova i e-mail poruka. Ako na vašu nesreću vaše računalo bude zaraženo ovim tipom virusa, vrlo vjerojatno ćete morati ponovno instalirati svoj operacijski sustav.

Računalni virusi u više dijelova

Popularnost ove vrste virusa je u velikom porastu. Dok većina virusa napada samo boot sektor za pokretanje računala ili samo njegove datoteke, virusi na računalu u više dijelova mogu istovremeno učiniti oboje. Ovaj je virus teško spriječiti, a to uvelike objašnjava njegov porast popularnosti zadnjih godina. Obično se šire putem izvršnih “.exe” datoteka, a ako se pitate kako znati je li vaše računalo zaraženo ovim virusom, to će biti jako teško. Glavni znakovi će biti jako usporen rad računala u čemu neće pomoći niti razni trikovi za ubrzanje ili pak upozorenja kako vaše računalo ima malo virtualne memorije. To je zbog činjenice da ovi računalni virusi troše puno RAM memorije.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita