Pratite nas

Biznis

Rudarenje bitcoina je zahtjevnije od rudarenja zlata!

rudarenje bitcoina

Rudarenje bitcoina je zahtjevnije od rudarenja zlata!

Ovi su “pukli” totalno… jesmo li pogodili što ste prvo pomislili kada ste pročitali naslov našeg članka? Da je rudarenje bitcoina zahtjevnije od … ma daj?!
Ako jeste, onda smo imali dosta sličnu početnu reakciju na ovu tezu. No, izgleda da je ta teza u potpunosti točna!

“Digitalno zlato” teže je pribaviti nego ono prirodno

“Digitalno zlato”, kako se često tepa bitcoinu, zahtjeva iznimno velike količine električne energije kako bi ga se uspjelo “izrudariti”.
Jednostavnom računicom znanstvenici su izračunali kako je u ovom trenutku jeftinije izrudariti jedan 1$ prirodnog zlata neko bitcoin u protuvrijednosti 1$!

Cijena bitcoina se konstantno mijenja, ali kako bi se trenutno izrudario 1 dolar u bitcoinu potrebno je utrošiti čak 17 MJ energije.
Druge (bitne) kriptovalute zahtjevaju manje energije, no ipak su to i dalje iznimno velike količine.

Eethereum i litecoin potrošnja je na razini od 7 MJ za dolar, dok je kod monera 14 MJ po svakom izrudarenom dolaru. Za usporedbu, jedan dolar u protuvrijednosti u platini može se rudarenjem generirati uz potrošnju od 9 MJ, u zlatu s 5 MJ, a u bakru s 4 MJ energije.

Rudarenje kriptovaluta i dalje vrlo aktualno

Kao i u svakom drugom business-u, svaka investicija je isplativa ukoliko je zarada veća od uloga.

Trenutačno se u svijetu na rudarenje bitcoin-a potroši 73 TWh električne energije na godinu, što je otprilike isto koliko potroši i cijela Austrija!

potrošnja električne energije

Uz veliku potrošnu energije za digitalno rudarenje ide i velik CO2 otisak, no on uvelike ovisi o izvorima električne energije koja se koristi za rudarenje. Četiri spomenute kriptovalute generiraju između 3 i 15 milijuna tona CO2 koji se godišnje ispušta u atmosferu!
Svjesni smo kako je interval između 3 i 15 milijuna iznimno velik, no za sada nažalost ne postoje preciznije informacije.

ZAKLJUČAK

Iako iznimno skupo i energetski zahtjevno, rudarenje kriptovaluta i dalje se smatra vrlo isplativim business-om.
Riječ je o enormno manjoj mogućnosti zarade nego što je to bila u samom početku rudarenje. Možemo reći kako je ovaj business i njegova budućnost vrlo neizvjesna, baš kao i budućnost kriptovaluta općenito.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita