Pratite nas

Biznis

Rudarenje kriptovaluta na smartphone uređaju, što i kako?

rudarenje

Zanima vas dali je moguće rudariti na pametnom telefonu, Android ili iOS? Mnogi će tražiti načina da uzmu svoj dio „kolača“ u svijetu naglog porasta cijene različitih kriptovaluta. Iako na tržištu dominira BitCoin, postoje još mnoge zanimljive kriptovalute s kojima se uspješno može trgovati, plaćati i raditi razmjena.

Krenimo sa pitanjima i odgovorima, pa da vidimo dali je moguće rudarenje BitCoin ili neke druge kriptovalute na mobitelu, odnosno smartphone uređaju.

Tko god je proučavao čitav proces rudarenja, već na samom početku je mogao zaključiti da rudarenje iziskuje mnogo snage i energije. Hardver za rudarenje postaje sve jači i veći potrošač električne energije, što prati i cijena prilikom kupovine opreme za rudarenje. S tim na umu, mnogi žele pokušati alternativna rješenja. Netko će probati rudariti na starom hardveru, tek da vidi rezultate i isplativost takvog angažmana. Drugi će pak pokušati instalirati aplikaciju na mobitel, koji koriste ili neki stari, da isprobaju ugrabiti barem dio od ogromne količine novca koji se nalazi u tom sustavu.

Nećemo vas obeshrabriti odmah na početku, barem ne, bez da odgovorimo na pitanja tehničke naravi i realnih prepreka na koje ćete sigurno naići.

Rudarenje na smartphone uređaju

Ignorirajmo za sada činjenicu da rudarenje kriptovaluta iziskuje ogromnu količinu energije, i samo najnoviji hardver koji može uraditi potrebne izračune. Današnji pametni telefoni rade na Android ili iOS sustavima. Dva vodeća operativna sustava u svijetu mobilnih telefona imaju pravila kojih se moraju pridržavati izdavači aplikacija, i drugih servisa koje korisnici svakodnevno instaliraju i koriste. Još je 2018.godine došla zabrana prodaje i puštanja u promet aplikacija koje rudare na pametnim telefonima. I Google (Android) i Apple (iOS) su zabranili objavljivanje takvih aplikacija na svojim servisima za preuzimanje aplikacija. Obrazložili su svoju zabranu, jednostavno činjenicom da takve aplikacije rade veliki napor procesora i drugih hardverskih komponenti u telefonu, što dalje dovodi do značajnog zagrijavanja i oštećenja baterije.

Možemo se složiti da je takva zabrana opravdana, i da je svima u cilju sačuvati ispravnost smartphone uređaja što je moguće duže. Zašto ne možemo instalirati aplikaciju za rudarenje na dotrajalom uređaju, koji nam više ne koristi?

Gornje pitanje je također na mjestu, ali opet, niti Google niti Apple ne žele preuzeti rizik da pojedine aplikacije mogu oštetiti smartphone, uzrokovati moguće kvarove ili curenje povjerljivih podataka sa spomenutih uređaja. Da, dobro ste pročitali. Instaliranjem aplikacije za rudarenje, možete svjesno ili nesvjesno instalirati različite zlonamjerne kodove, odnosno malware. Gotovo u pravilu, aplikacije koje rudare, proizvedene su od strane „nepoznatih“ programera, iza kojih ne stoji kompanija niti ikakav sustav kontrole. Jednostavno, nitko ne može spriječiti autore spomenutih aplikacija da u kod ubace i dio koji može na vašu štetu donijeti njima neku korist. Upravo se zato već duže vrijeme vodi jedna polemika vezana u softver kojim se na mobitelu može skupljati Pi kriptovaluta.

Moguće je pronaći aplikacije za rudarenje, izvan službenih servisa Google PlayStore i iTunes, ali vam nitko ne garantira sigurnost i privatnost kada koristite spomenute aplikacije.

Zašto NE rudariti na smartphone uređaju?

Aplikacije za rudarenje na smartphone uređaju možete instalirati izvan službenih servisa, a za neke ćete trebati čak i probijati zaštitu sustava (Root Access) da bi dobili potpuni pristup. Koliko vam je to dobra odluka sami procijenite. Mi savjetujemo da to ne radite, zbog više razloga.

  • Rudarenje na smartphone uređaju se ne isplati jer telefon nema dovoljno snage da bi zaradio neki značajan novčani iznos.
  • Instaliranjem aplikacije za rudarenje narušavate sigurnost uređaja i kompromitirate svoju privatnost. Nije teško zamisliti da se u aplikaciji tog tipa nalazi i dio koda koji će iskoristiti sami autor ili više njih.
  • Ako stavite u rad aplikaciju koja rudari na smartphone uređaju, lako je moguće da smartphone neće izdržati duži period, da će se hardver oštetiti od zagrijavanja. Moguće je da se baterija pokvari, ili čak uništi i izazove veću štetu.

Zaključak za kraj

Rudarenje kriptovaluta je isplativo ali samo uz odgovarajući hardver, povezanost prema internetu i znanje koje se traži u svijetu rudarenja kriptovaluta. Početnicima ne savjetujemo velika ulaganja u prvim koracima koje poduzimaju. Možete isprobati neke aplikacije za Windows ili Linux, koje rade na desktop računalima, i vidjeti kako sve to zajedno radi u praksi. Osim toga, možete kupiti slabije ASIC mašine koje rudare BitCoin, isprobati i sebi izraditi računicu isplativosti. Nemojte nipošto ulagati veća novčana sredstva dok se sami ne uvjerite u isplativost jednog takvog projekta. Proučite teoriju, savladajte osnovnim pojmovima i dodatno se raspitajte po forumima. Nakon što ste to uradili, odlučite dali je rudarenje za vas ili ipak ne.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita