Pratite nas

Tutorijali

Sami možete zamijeniti CMOS bateriju u prijenosniku

CR2032 baterija

Znamo da desktop računala na matičnoj ploči imaju malenu CR2032 bateriju, koja služi za čuvanje postavku koje su spremljene u BIOS-u (CMOS). Slična je situacija i sa prijenosnim računalima. Prijenosno računalo (laptop) u sebi ima, osim standardne baterije, i malenu bateriju koja sebrine za BIOS postavke. Sami možete zamijeniti CMOS bateriju.

Baš kao i kod desktop računala, i kod prijenosnog će baterija vremenom da oslabi, pa će BIOS prilikom paljenja javiti grešku o neispravnoj bateriji.

U nastavku ćemo pokazati kako sami možete zamijeniti CMOS (BIOS) bateriju, i još bolje, kako da preradite običnu CR20xx bateriju u odgovarajuću za vaš prijenosnik. Matična ploča koristi bateriju za spremanje postavki u BIOS-u.

Lagani uvod

Ako je BIOS baterija u vašem laptopu prazna, i javlja se greška “CMOS battery dead”, vrijeme je da zasučete rukave i uradite zamjenu.

NAPOMENA: zamjensku bateriju možete koristiti na malo starijim laptop uređajima, koji su koristili CR2016, CR2025 ili CR2032 baterije. Ako imate noviji laptop, potrudite se pronaći i kupiti odgovarajuću bateriju za BIOS.

Upute: kako zamijeniti CMOS bateriju u prijenosniku?

Važno je utvrditi koju vrstu baterije za BIOS koristi model laptopa koji posjedujete.

Pažljivo otvorite stražnji poklopac prijenosnika da dođete do baterije. Izvadite bateriju i provjerite koji model je u pitanju.

zamijeniti CMOS bateriju

Često su baterije u prijenosnicima skrivene ispod izolatora. To može biti plastični ili gumeni obrub oko baterije. Odvojite izolator sa same baterije, i pogledajte koji model je u pitanju, koliko Volti isporučuje i koji je kapacitet baterije za BIOS.

Većinom se koriste baterije CR2016, CR2025 ili CR2032.

Kupite odgovarajuću bateriju, koju ćete staviti na mjesto originalne.

Sada je vrijeme da pripremite novu bateriju, prije nego je vratite i spojite na matičnu ploču.

Zamjena CMOS baterije nije previše komplicirana, slijedite upute:

Na staroj bateriji imate kontakte (2 žice) za pozitivni i negativni spoj. Pažljivo zabilježite koja žica ide na koju stranu baterije. Odvojite kontakte sa stare i dotrajale baterije, te ih ljepljivom vrpcom spojite za novu bateriju. Potrudite se napraviti dobar spoj, i čvrsto prislonite kontakte na odgovarajući pol baterije. Ako želite dodatno učvrstiti spoj na bateriji, možete i sami uraditi izolaciju, kakva je bila na originalnoj. Kupite bužir u promjeru 20mm i odrežite komad koliko vam je potrebno. Navucite bužir preko baterije, i kontakata koje ste uradili, te ga lagano zagrijte dok ne stegne koliko treba.

Bužir će služiti kao izolator, ali i kao omotač koji čuva dobar kontakt između žica i površine polova na bateriji.

Ugradnja CR2016 ili CR2032 baterije u laptop

Kada ste pripremili novu bateriju, jednostavno je spojite za matičnu ploču i sastavite laptop. Prilikom prvog paljenja laptopa, provjerite i podesite parametre u BIOS-u, te upalite laptop. Još jednom ugasite laptop, i ponovno ga upalite. Uvjerite se da nova baterija radi i da može dati struju potrebnu da BIOS ne izbaci grešku.

Na što trebate paziti?

Prijenosnici su kompleksni uređaji, i trebaju se pažljivo servisirati. Ako niste vješti sa takvim vrstama posla, bolje to prepustite stručnoj osobi.

Postoji više vrsta i modela BIOS baterija. Provjerite koji model koristi vaš uređaj, i pronađite odgovarajuću zamjensku bateriju.

Nemojte lemiti kontakt na novoj bateriji. Iako će na staroj bateriji kontakti biti spojeni, imajte na umu da se ti spojevi rade u preciznim i reguliranim uvjetima. Vi možete uništiti bateriju ako je previše zagrijete.

Važno je dobro odrediti polove na bateriji (+ i -).

Tutorijal nikako nemojte koristiti za zamjenu baterije za rad laptopa (punjiva baterija). Ovaj tutorijal služi isključivo za zamjenu malene BIOS baterije.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita