Pratite nas

Hosting & Domene

Shared, VPS ili Dedicated server – koji izabrati?

Ovom prilikom ćemo objasniti, koje su razlike između 3 navedene vrste hostinga. Shared, VPS i Dedicated server hosting rješenja. Saznajte što dobijete kada se odlučite odabrati jedan od njih.

Pored spomenutih, postoje još neke kategorije hosting rješenja, ali o njima nekom drugom prilikom. Lokalni server hosting smo već spominjali, pa možete pročitati.

U nastavku ćemo se zadržati na temi, i pojasnit ćemo što je hosting, koje su razlike između tri spomenute tehnologije, i kako odabrati najbolji hosting.

Hosting trebamo odabrati prema potrebama i tehničkim specifikacijama. Cijena može imati utjecaja na odabir, ali samo u manjoj mjeri. Razlike u cijenama su dobre, radi konkurentnosti, ali nikako nisu faktor za odluku za najbolji hosting.

Posebno vrijedi u kontekstu različitih cijena između shared, VPS i dedicated hostinga. Naime, razlika u cijenama dolazi iz opravdanih tehničkih razloga, i nije pitanje konkurentnosti. U tom slučaju, ne vrijedi pravilo „povoljnija cijena, bolje ću proći“. Isto tako, ne vrijedi ni pravilo, „ako ne znam što valja, onda znam što vrijedi“.

Ako niste sigurni koji hosting „paket“ je najbolji za vaš posao, nastavite čitati i saznajte koje su razlike između Shared, VPS i Dedicated hosting paketa.

Shared VPS dedicated hosting

Što točno znači Shared, VPS i Dedicated hosting?

Prvo ćemo prevesti ova tri pojma, na hrvatski, za početak doslovni prijevod: Shared (Dijeljeni), VPS (Virtualni Privatni Server), Dedicated (Dodijeljeni).

Već iz samog naziva mogu se naslutiti neke razlike. Objasnit ćemo svaki od njih. Saznajte kako se koji server ponaša, što nudi vama kao „vlasniku“ zakupljene usluge, a što klijentima (posjetiteljima stranica).

Što je Shared (dijeljeni) hosting?

Shared hosting je osnovni i u pravilu najjeftiniji hosting koji danas imamo. Paketi koji se nude na shared hosting planu dopuštaju korisniku usluge određeni prostor na serveru, koji se dijeli sa mnogo drugih klijenata odnosno web projekata. Kazali smo već, u pravilu je dijeljeni hosting i najpovoljniji, cjenovno, što je cijena prikladna za mogućnosti koje se nude. Shared hosting plan zna biti slab po pitanju sigurnosti, performansi i fleksibilnosti (ograničen).

Što je VPS hosting?

Virtual Private Server, odnosno VPS se nalazi negdje između Shared hosting tehnologije i Dedicated hostinga. Fizički, jedan server ima softverski podijeljena okruženja, na kojem radi više VPS instanci. Svaki VPS zauzima točno određenu količinu performansi samog fizičkog hardvera. Svaki dio (svaki VPS) radi neovisno jedan od drugog iako su smješteni na istom serveru (parent server). Cijenom je VPS u pravilu nešto skuplji od shared hostinga, ali nudi daleko veću fleksibilnost i mogućnost skaliranja hardverskih komponenti. VPS ima značajno bolje performanse ako ga usporedimo sa Shared hosting paketima, uvjetno rečeno bolju sigurnost i i kako smo spomenuli fleksibilnost.

Što je Dedicated (dodijeljeni) server?

Dedicated server je u bukvalnom prijevodu dodijeljeni server. Mislimo na hardverski dio koji se daje klijentu na korištenje. Kompletan server (hardver) se daje u najam, ili u trajno vlasništvo, klijentu koji na server instalira osnovni OS, i kontrolira ga po potrebama. Dedicated server dijeli mrežnu infrastrukturu sa ostalim serverima u prostoriji ili na nekoj lokaciji, ali ne dijele međusobno svoje komponente (hardver). Ovaj server ej u pravilu značajno skuplji od prva dva, ali i nudi najviše u ovoj skupini. Dodijeljeni server daje najbolje performanse, sigurnost i fleksibilnost. Naravno, kada uzimate Dedicated server, poznavanje serverskih tehnologija treba biti na vrhunskoj razini.

Koji hosting odabrati?

Prvo da kažemo, ovo je vječito pitanje, ali po nekoj logici može se dati i konkretan odgovor. Koji hosting odabrati?

 Ako ste tek ušli u svijet internet tehnologije, imate projekt za objaviti ili neku stranicu koju želite pustiti u javnost, shared hosting je opcija za vas. Shared hosting zahtjeva najmanje znanja, stranica se lako objavi i sami postupak održavanja je jednostavan. Kako je Shared hosting najmanje fleksibilan, paralelno s tim ide i teza da se lako održava. Shared hosting možete koristiti a da nikada ne vidite niti jedan dio samog OS-a na kojem se sve to u pozadini pokreće.

Malo napredniji korisnici trebaju birati VPS hosting. Kod ove tehnologije važno je imati osnovno poznavanje serverskih sustava, raditi sa instalacijskim paketima i pokretanje različitih skripti. Ako zakupite VPS, da sami upravljate, budite spremni i naučiti nešto o VPS tehnologiji. Trebate znati instalirati OS, uraditi konfiguraciju servisa koji rade na serveru, i koristiti role za korisnike i web servise koji će vam trebati. Kada održavate sami svoj VPS, trebate poznavati i sami OS i web servise koje ste podigli na njemu. VPS je odličan za ozbiljnije projekte, ili za one koji imaju više projekata koje trebaju objaviti i održavati dostupnima.

Za ozbiljne projekte, zahtjevne aplikacije i vrhunsku sigurnost, najbolje je odabrati Dedicated hosting. Korisnici koji se žele odlučiti na ovu opciju, trebaju znati da Dedicated hosting zahtjeva jako dobro poznavanje serverskih sustava, hardver, i održavanje serverskih aplikacija. Na Dedicated serveru, osim ako ne plaćate administratora, sve trebate sami instalirati i uraditi konfiguraciju. Ovaj server u pravilu jeste najskuplji, ali vam daje kompletan hardver na raspolaganje, fleksibilnost (unutar tog hardvera) i okruženje za izvođenje aplikacija koje želite instalirati.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita