Pratite nas

Društvene mreže

Slike za Instagram – kako ih obraditi i objaviti?

Instagram

Čini se kao da danas gotovo ne postoji osoba koja nema profil na Instagramu. Ova je društvena mreža postala izuzetno popularna posljednjih godina, a gledajući neke od profila poznatih i slavnih, čini se kao da su usavršili umjetnost uređivanja slike za Instagram.

Instagram u brojevima

Brojke su najbolji pokazatelj koliko je Instagram popularan danas i koliko korisnika ima profil na njemu. Prema raznim izvorima, Instagram je 7. najposjećenija stranica na Internetu, a mjesečno je u prosjeku posjeti oko 2.9 milijardi ljudi. Ako uzmemo u obzir da većina korisnika Instagram niti ne koristi na računalu ili laptopu, već preko aplikacija, dakle, ne posjećuje direktno ovu stranicu, ta je brojka zaista fascinantna.

Spomenuta aplikacija je druga najskidanija aplikacija na svijetu, a najviše njezinih korisnika je u intervalu od 18 do 34 godine. Upravo oni su, možemo to tako reći, postali već pravi stručnjaci za postavljanje slika i video uradaka, a za one koji to pak nisu, pripremili smo mali vodič kako to učiniti što pravilnije i ljepše.

Slike za Instagram moraju biti u obliku kvadrata

Ako pregledavate Instagram profile i listate novosti na njemu, primijetit ćete da svi korisnici imaju slike u obliku kvadrata. Dakle, slike kao razni banneri i slike koje su kreirane u “landscape” formatu teško će moći biti lijepe i pregledne na Instagramu. Zbog toga ih je bitno obraditi i učiniti prikladnim za postavljanje na Instagram. Donedavno je to bio zapravo poprilično naporan postupak, ali Instagram je svojim korisnicima omogućio način kako to mogu odraditi brzo i jednostavno kroz samu aplikaciju.

Obrada slike za Instagram kroz samu aplikaciju Instagrama

Ono što donedavno nije bilo moguće je obrezati sliku za Instagram prilikom samog postavljanja. No, krenimo od samog početka. Ako već u svojoj galeriji mobilnog uređaja imate sliku koju želite postaviti, u gornjoj traci izbornika odaberite malu ikonicu plusa.

Tu ćete moći odabrati želite li kreirati običnu objavu slike, dodati priču, dodati videozapis ili emitirati uživo. Odabrat ćete prvu opciju “Objavi”, a zatim odabrati sliku koju želite postaviti.

Kvadratna slika

Ako je slika već sama po sebi kvadratnog oblika, nećete je morati obrezivati, a ono što će vam Instagram ponuditi prije same objave je uređivanje. Tu možete podesiti neke detalje kao što su svjetlina, kontrast, boja, oštrina i još puno toga. Također, postoje i različiti unaprijed kreirani filteri kroz koje se slika može provući kako bi je, primjerice, učinili crno-bijelom, posvijetlili, potamnili itd. Kada se odlučite hoćete li je urediti ili ne, možete je postaviti.

Slika koja nije kvadratna

Ako je slika koju želite postaviti u obliku pravokutnika, no nisu joj sve stranice jednake, Instagram nudi jednu brzu i jednostavnu opciju kako to učiniti. Prilikom odabira slike koju ćete postaviti, dobit ćete jedan maleni gumb u donjem lijevom kutu slike koju ste odabrali. Ako ga pritisnete, horizontalno ili vertikalno će se vašoj slici dodati siva popuna koja će popuniti dio slike kako bi od nje napravila oblik kvadrata. Kako to izgleda prikazano je na slici:

Obrezivanje slike za Instagram
Automatska obrada slike u aplikaciji Instagram

Kao što možemo primijetiti, na desnoj verziji slike ona će u potpunosti biti prikazana te će imati sivu popunu gore i dolje. Kada bi postavili neobrezanu verziju slike s lijeve strane, veliki dio bi zapravo bio izostavljen, a to je nešto neprihvatljivo mnogim korisnicima Instagrama.

Obrada slike za Instagram kroz druge aplikacije

Prije nego što je Instagram svojim korisnicima omogućio obrezivanje slike kroz svoju aplikaciju, oni su to morali činiti koristeći neke vanjske aplikacije, a zatim obrađenu sliku prenijeti na Instagram. Takvih je aplikacija zaista mnogo, a i dalje imaju razne prednosti u odnosu na ovaj način obrezivanja.

One mogu učiniti da popuna slike ne bude obične sive boje, već to mogu postići na gotovo bilo kakav način na koji korisnici žele. Primjerice, to je moguće učiniti kroz aplikacije koje će samo zamagliti popunjeni dio, kao što je prikazano na slici:

Obrada slike za Instagram kroz druge aplikacije
Popuna slike korištenjem zamagljenja kroz druge aplikacije

U ovakvim aplikacijama popuna slike može biti gotovo sve što korisnik želi, a čak može odrediti i intenzitet te jačinu zamagljenja ili nekog drugog efekta.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita