Pratite nas

Tech

Smart TV – što ga razlikuje od običnog televizora?

Smart TV

Čini se kako u zadnje vrijeme imamo sve više uređaja koji nose epitet “smart”. Naravno, to je riječ koja označuje da je nešto pametno, a samim time i da će imati više korisnih značajki od običnog uređaja koji nije smart. Najbolji primjer svakako je smartphone ili pametni telefon. Radi se o mobilnim uređajima koji imaju neki operacijski sustav koji im pruža puno više mogućnosti od samo slanja poruka i uspostavljanja poziva. Najpopularniji takvi operacijski sustavi su Android i iOS. Postoje i drugi koji su kreirani za određene brandove mobitela, ali nisu ni približno popularni kao dva spomenuta. No, što je s televizorima? Ako je televizor Smart TV, znači li to da on sadrži neki operacijski sustav?

-Odgovor je da. Upravo je taj operacijski sustav ono što ih čini smart televizorima. Reći ćemo stoga nešto više o takvih televizorima i koje oni značajke posjeduju. Također, nabrojat ćemo koji sve operacijski sustavi za televizore postoje.

Najbitnije značajke koje posjeduje Smart TV

Smart TV ima neke zaista sjajne značajke koje ne posjeduju stariji televizori na koje smo naviknuli. Jedna od najvećih je svakako činjenica da se mogu povezivati na internet. To mogu činiti putem Wi-Fija, ali se mogu povezati s modemom i putem LAN kabla. Dakle, zbog same činjenice da se povezuju na internet, putem njih se može surfati internetom, instalirati aplikacije, koristiti servise kao što je YouTube, gledati Netflix mini serije, serije i filmovi te još mnogo toga.

Možemo reći kako praktički na našem televizoru možemo raditi neke iste i slične stvari kao i na pametnom telefonu. Uopće ne čudi onda zašto su smart televizori tako popularni danas i zašto starije verzije televizora polako padaju u zaborav.

Ima li svaki Smart TV iste značajke?

Smart TV
Foto: Unsplash

Postoji velik broj proizvođača televizora i stoga je jasno zaključiti da neće svi oni imati iste značajke. Osim onih očitih, fizičkih razlika kao što su veličina ekrana, rezolucija, zaobljenost, tehnologija izrade i slično, naići ćemo na razlike u samim operacijskim sustavima. Android je definitivno najpopularniji i najkorišteniji operacijski sustav, no postoje i drugi. Uz to, čak i verzije Androida instalirane na televizor mogu varirati zbog različitih funkcionalnosti.

Koji još operacijski sustavi postoje za Smart TV?

Rekli smo kako je Android daleko najpopularniji operacijski sustav za televizore, a jasno je i zašto. Mnogi Android koriste na svojim mobitelima i biraju Smart TV koji ga posjeduje jer će im odmah u startu biti lako shvatiti sve značajke. No, postoji još jedan značajan broj drugih operacijskih sustava za televizore. Naime, neki su proizvođači tako jaki na tržištu i imaju dovoljno resursa da su sami kreirali operacijske sustave namijenjene isključivo njihovim televizorima. Kao dobar primjer možemo navesti TizenOS. Riječ je operacijskom sustavu koji se bazira na Linuxu, a koristi se samo u Samsungovim televizorima.

Nadalje, WebOS je operacijski sustav koji koriste samo LG televizori i to još od 2014. godine. Međutim, ti televizori nisu ograničeni samo na te svoje operacijske sustave, već u ponudi imaju i verzije televizora koje koriste Android jer jednostavno znaju kolika je potražnja za njime.

Neki od ostalih operacijskih sustava bili bi Roku TV ili Fire TV, a postoji i nešto što znamo pod imenom Android TV Box.

Android TV Box

Ako posjedujete televizor koji nije smart, ali želite da to bude, ne morate kupovati novi. Sve što vam je u tom slučaju potrebno jest Android TV Box. Riječ je o jednom uređaju koji se putem HDMI kabla može povezati s televizorom, a on ga može učiniti pametnim. Na njega se baš kao i na Smart TV mogu instalirati različite aplikacije koje tada možete koristiti na svom televizoru. Dakle, sve one smart značajke zapravo se nalaze na tom Android TV Boxu, a vaš televizor koristite kao način za emitiranje tih značajki s Boxa. Njegova je cijena uglavnom vrlo pristupačna i zato možemo reći da se radi o uređaju koji je vrijedno posjedovati.

Neki bi mogli postaviti pitanje isplati li se u konačnici više kupiti običan televizor i Android TV Box ili Smart TV koji će koštati nešto više. Postoje dva potencijalna odgovora na to pitanje. Ako vam je ušteda primarni cilj, prva opcija je bolja. Međutim, smart televizora sve su niže i uskoro možda to više niti neće biti tako. Druga opcija je bolja ako želite nešto više od svog televizora jer obično povezivanje na internet i značajke operacijskog sustava nisu jedine značajke koje su kod Smart TV-a bolje nego kod ostalih. Obratite pozornost i na bitne stvari kao veličina, kvaliteta slike i slično.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita