Pratite nas

SEO optimizacija

Što je CDN i kako radi ovaj servis?

CDN mreža

Saznajte kako radi CDN, i zašto je web site brži i sigurniji kada se poveže na neku CDN mrežu? U nastavku ćemo objasniti što je i kako radi CDN, i navesti neke primjere na CloudFlare mreži, koja je i najpoznatija u tom kontekstu.

Što je CDN?

CDN je akronim za Content Delivery Network, koji se odnosi na grupu servera koji su geografski pozicionirani, da zajedno (sinkronizirani) uslužuju korisnike sa što bržim odazivom i učitavanjem sadržaja.

CDN može da ubrza učitavanje internet sadržaja poput: HTML, javascript, stylesheet, fotografija i video datoteka. Popularnost ovih servisa rapidno raste, baš kako se razvija internet tehnologija i kako internet sadržaj postaje sve kompleksniji. Značajan udio kompletnog internet prometa danas se odvija kroz CDN sustave, pa i promet najpoznatijih web servisa kao što je Facebook, Netflix i Amazon.

što je CDN

Dobro konfiguriran CDN može zaštititi web site od zlonamjernih napada, posebno protiv DDoS napada koji su česti i stvaraju velike probleme administratorima.

CDN nije web server u pravom smislu riječi, ali se ponaša kao web server. Ako imate web stranicu, koju želite objaviti na internetu, potrebno je zakupiti hosting i smjestiti stranicu na web server. CDN simulira web server, na način da ta tehnologija skladišti sadržaj određene web stranice, i nudi je korisniku koji posjećuje taj link. Korisnik će dobiti sadržaj s najbliže točke te CDN mreže, što podrazumijeva brzu isporuku i ostale pogodnosti po pitanju performansi.

Na kraju, CDN oslobađa vlasnika web servera (vlasnika web stranice) internet prometa koji se bilježi na dnevnoj/mjesečnoj razini. To u konačnici znači da će izmjereni promet na vašem web serveru biti daleko manji, nego što bi bio ako ne koristite CDN.

Pogodnosti korištenja CDN servisa

Prednosti korištenja CDN mreže ovise o vrsti internet prometa koji se odvija, ali se neke prednosti odnose na većinu korisnika CDN-a. Glavne značajke korištenja CDN servisa su:

Poboljšati će vrijeme učitavanja stranice ili web servisa: Tako što isporučuje sadržaj prema krajnjem korisniku sa bliže lokacije (nego se web site nalazi), stranice se učitavaju brže i korisničko iskustvo je dosta ugodnije. S obzirom da je brzina učitavanja značajan faktor kada je u pitanju SEO optimizacija, pa tako i ponašanju korisnika, većinom će site koji radi preko CDN servisa imati bolje podatke analitike koja se prati.

Reducirat će promet (Bandwidth): Kada imate zakupljen prostor za site i određeni broj posjeta na dan, promet koji se odvija download/upload može biti značajan, i jedan od faktora za formiranje cijene usluge hosta. Korištenjem CDN servisa, vlasnik zakupljenog hosting paketa može smanjiti promet i do 50%. Ovisno o kakvoj vrsti web sajta je riječ, ali svaka stranica (dio stranice) koja se može spremiti u Cache sustav CDN-a, će biti isporučena sa servera tog sistema umjesto sa originalne lokacije.

Povećanje sigurnosti: Korištenjem CDN-a originalni server je zaštićen od direktnih DDoS napada. Pomoći CDN servisa možete na web site postaviti besplatni (osnovni) SSL certifikat i uključiti promet putem https protokola. Osim što je to sigurnosna značajka, i po pogledu SEO optimizacije SSL je stavka koja doprinosi boljim pozicijama na svim vodećim tražilicama.

Kako radi CDN?

U kratkim crtama, CDN je mreža servera pozicioniranih globalno, koji dostavljaju podatke korisnicima s najbliže lokacije. Dizajniran je tako da korisnik pristupa određenom sadržaju s najbliže lokacije. Takav pristup će izravno pružiti veće brzine učitavanja, a originalni server i podatke na njemu će sačuvati sigurnim i dostupnim čak i nakon manjih prekida u radu originalnog servera.

Kada vlasnik prijavi svoj web site u CDN mrežu, z pomoć DNS zapisa promet se preusmjeri kroz mrežu servera koji će kasnije isporučiti sadržaj svugdje u svijetu. Cilj je pružiti što veću brzinu krajnjem korisniku, sa što manjom udaljenošću od originalnog servera. Isto tako, zbog mreže koja se koristi, originalni server je skriven izvana i osiguran je od učestalih napada kojima su svi u nekom trenutku izloženi. U ovom konkretnom slučaju, CloudFlare u osnovnom (besplatnom) paketu nudi zaista dosta opcija, uključujući i besplatni SSL certifikat koji će poslužiti za korištenje https protokola.

Sigurnost podataka moguća je korištenjem TLS/SSL certifikata, čime je postignuta sigurnost visokog standarda.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita