Što je domena i kako izabrati odgovarajuću domenu?

Što je domena

Ukoliko ste potpuni početnik u svijetu Internet zarade, naša preporuka je da za početak barem mjesec dana samo učite i upoznajte se sa pojmovima iz online svijeta.

Počnimo sa pojašnjenjem što je to domena?

Domena je zapravo online adresa na kojem „stoji“ vaša web stranica, odnosno adresa na kojoj „vas“ netko može pronaći na internetu.

U offline svijetu je moguće da dvojica prijatelja žive u 2 različita grada, a da im je adresa u potpunosti ista (npr. Vukovarska 42) dok to na internetu nije moguće. Domena mora biti unikatna i ne postoje dvije iste registrirane domene.

Od čega se sastoji domena?

Domena se sastoji od naziva (prefiksa) i nastavka (ekstenzije) koja se nalazi iza toče.

U prefiksu domene navodimo naziv svoje firme, naziv brenda ili naziva web stranice koju postavljamo na Internet.

Nastavci označavaju vršnu (TLD-top level domain) domenu, a vezani su u većini uz države, na primjer .hr je oznaka za hrvatske domene, koje dodjeljuje hrvatska institucija CARNET, pod određenim pravilima, domena .si označava slovenske domene, .ba BiH domene, .at austrijske itd..

Koju domenu da registriram za svoj business?

  • Perefiks

To ovisi prije svega o vašim potrebama, odnosno o potrebama vašeg business-a.

Naziv domene (prefiks) treba biti što je moguće kraći i jasniji, a bilo bi idealno kada bi u naziv domene upisali 1 riječ do 5 slova koja u potpunosti objašnjava što vi zapravo radite, čime se bavite itd..

Naravno, nije baš jednostavno smisliti tako dobar i zvučan naziv, a pogotovo kada nešto i uspijete smisliti pa nakon toga provjerite i uvidite da je ta domena (adresa) već registrirana (i da se prodaje za veliki izbos $.. no, o tome ćemo više kada budemo pričali o premium domenama)

  • Ekstenzija

Danas postoji preko 200 različitih ekstenzija domene, različitih naziva, ali i različite cijene.

Najpoznatije i najpriznatije ekstenzije domena su:

  • .com
  • .org
  • .net

No, te domene koristite ukoliko radite stranicu za englesko govorno područje ili općenito za globalne web stranice.

Ukoliko planirate pokrenuti lokalni posao koji je orijentiran samo na jednu državu, onda bi najbolje bilo da odaberete domene kao što su:

  • .hr (Hrvatska)
  • .ba (BiH)
  • .rs (Srbija)

Na što sve utječe naziv domene?

Domena nije tu samo da lijepo izgleda i da bude „ukras“, iako joj je i to svakako jedna od bitnih funkcija.

Ukoliko čitate ovaj tekst, pretpostavljam da si početnik/ica u online business-u (ne mislim pri tom nikoga uvrijediti) što bi značilo da još uvijek nemaš znanje o SEO-u i njegovom utjecaju na tvoju buduću web stranicu. Danas se u cijelom svijetu vode polemike oko toga koliko zapravo naziv domene utječe na google poziciju vaše web stranice.

Naše mišljenje je da naziv domene ima utjecaj na google poziciju web stranice, no nije ključni faktor u njenom pozicioniranju.

Zaključak

Domena je nešto što će krasiti vašu web stranicu od trenutka postavljanja stranice online pa na dalje i u buduće. Potrudite se osmisliti naziv domene koji će najbolje odgovarati opisu vašeg poslovanja, a da pri tom taj opis ne bude predug.

Ukoliko planirate pokrenuti web stranicu koja će biti usmjerena na globalnu razinu, birajte domene engleskog prefiksa i .com ekstenzije (ne nužno).

Ukoliko planirate pokrenuti web stranicu koja će biti usmjerena na određenu državu ili regiju, birajte prefiks na matičnom jeziku te domene te ekstenzije kao što su .hr, .ba, .rs, .si i slično.