Pratite nas

SEO optimizacija

Što je Drupal? Upoznajte još jedan jako popularan CMS

drupal

Spomenuli smo do sada dvije jako popularne CMS web platforme, WordPress i Joomla, što znači da je na red došao i Drupal. Iako postoji još mnogo sličnih rješenja, ovaj spomenuti trojac vlada u kategoriji CMS sustava otvorenog koda.

Predstavit ćemo u nastavku Drupal, usporediti ga sa spomenuta dva CMS-a i pokušati objasniti bitne razlike između njih.

Drupal je CMS otvorenog koda, što znači da je besplatan za korištenje i promjene u samom kodu. Prvenstveno je izgrađen u PHP programskom jeziku, s namjenom da pojednostavi izradu web stranica i objavljivanje sadržaja na njima.

Ako još ne znate što je CMS, pročitajte.

Kada se odlučiti koristiti Drupal?

Ako bi ga usporedili sa WordPress ili Joomla platformom, možemo kazati da bi Drupal mogli odabrati ako želimo pokrenuti srednje velik ili veliki web site. Drupal je odličan izbor, kada u planu imamo graditi site i po potrebi ga skalirati. Pojam „veliki site“ je subjektivne naravi, i nema egzaktne brojke u kojem slučaju koristiti Drupal, ali možemo kazati da je primjeren u slučaju kada imamo velike planove za site, proširivati ga i nadograditi opcijama.

Drupal je odličan izbor za upravljanje, sortiranje i objavljivanje velike količine sadržaja, u svim oblicima. Ukoliko imate namjeru objavljivati velike količine materijala, Drupal bi mogao biti vaš izbor.

Posebno se ističe u pozadinskom okruženju, za upravljanje korisnicima i objavama. Ovaj CMS u sebi ima jasno izrađene opcije za kreiranje korisnika, upravljanje korisnicima i njihovim ovlastima. Slične opcije u sebi imaju WordPress i Joomla, no Drupal je u tome dosta precizniji i sa većim mogućnostima upravljanja nad korisnicima i sadržajem.

Najviše se koristi u domeni internet aplikacija. Drupal 8 je prilagodljiv framework koji može da se integrira s različitim drugim rješenjima i ekosistemima. Ukoliko radite na projektima, i imate potrebu za kolaboracijom, RESTful API rješenje nudi baš takvu funkcionalnost.

Za što se koristi Drupal?

Drupal se koristi u mnogo prilika, uključujući:

  • Korporativne stranice: servisi za razmjenu sadržaja, objave radnih zadataka, interne razmjene različitog sadržaja
  • Intranet: razmjena sadržaja u privatnim mrežama, objave i upravljanje radnim zadacima i razmjene unutar korporacije ili grupe korisnika
  • Online direktoriji: alati za pretragu, različite liste…
  • Interaktivni website: korisnički računi, kompleksne forme, JavaScript rješenja…
  • Marketing portali: landing SEO stranice, portal različitog sadržaja, forumi, internet trgovine

Još malo za kraj: Drupal

Drupal je CMS otvorenog koda, nastao 2001.godine. Glavni pokretač, i autor prvog koda je Dries Buytaert, da bi napredovao i bio razvijan unutar velike zajednice programera i dizajnera.

U siječnju 2018.godine, zajednica je dosegnula brojku od čak 1,3 milijuna članova, uključujući developere, dizajnere, autore sadržaja, sponzore i druge. Prema nekim statistikama, više od 100.000 članova aktivno doprinosi razvoju ove platforme. To je doprinijelo činjenici da danas imamo desetke tisuća različitih modula koji služe za nadogradnju početne instalacije, i bolju prilagodljivost platforme određenim potrebama.

Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Trenutno se čita